![]() |
Romet Ogar 200 cieknący gażnik - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Romet Ogar 200 cieknący gażnik (/showthread.php?tid=55054) |
Romet Ogar 200 cieknący gażnik - Kuba1308 - 16-01-2025 01:12:39 Witam, zakupiłem jakiś czas temu Ogarka, i mam problem z cieknącym gaznikiem, jak go odpale i zgasze po jakimś czasie to zaczyna się ciurkiem lać z gażnika przez co też zalewa się świeca, myślałem na początku że to może być problem starego gażnika ale okazało sie że jak kupiłem nowy to jest to samo, jak odpale go na jakiś czas aż sie zagrzeje to zaczyna się dławić i gasnąć. mam tymczasowy bak z butelki ponieważ bak u lakiernika a słyszałem też że to może być problem że nie ma kranika. proszę o pomoc. RE: Romet Ogar 200 cieknący gażnik - romek - 16-01-2025 08:08:31 No jednak po coś jest ten kranik co nie ? ![]() RE: Romet Ogar 200 cieknący gażnik - Kuba1308 - 16-01-2025 12:40:03 (16-01-2025 08:08:31)romek napisał(a): No jednak po coś jest ten kranik co nie ? No właśnie się nad tym zastanawiałem dzięki wielkie. RE: Romet Ogar 200 cieknący gażnik - Dinozaur - 16-01-2025 13:13:51 Witam, bardziej moze chodzic o duze drgania silnika w ramie [ np. poluzowane sruby mocujace w poprzek ramy silnik ] lub sam gaznik, np. gruba podkladka 'korkowa' pomiedzy gaznikiem a cylindrem - wtedy gaznik wpada w duze drgania w czasie pracy silnika i iglica plywaka nie jest w stanie uszczelnic doplywu paliwa. Najprawdopodobniej wlasnie to duze drgania napedu w ramie powoduja to przelewanie sie komory plywakowej gaznika. Trzeba chwycic caly gaznik i sprobowac nim poruszac 'gora / dol' z wyczuciem - jesli sie 'telepie' w pionie na zbyt grubej, miekkiej uszczelce - to wlasnie bedzie sie caly czas zalewal paliwem... Pozdrawiam. RE: Romet Ogar 200 cieknący gażnik - romek - 16-01-2025 15:05:48 Koledze chodzi że się leje na postoju jak zgasi RE: Romet Ogar 200 cieknący gażnik - Kuba1308 - 16-01-2025 15:51:46 (16-01-2025 15:05:48)romek napisał(a): Koledze chodzi że się leje na postoju jak zgasi Jak jest odpalony to też się zalewa i nie ma równych obrotów. (16-01-2025 15:51:46)Kuba1308 napisał(a):(16-01-2025 15:05:48)romek napisał(a): Koledze chodzi że się leje na postoju jak zgasi Popracuje jakiś czas i zaczyna się dławić i gasnąć RE: Romet Ogar 200 cieknący gażnik - Dinozaur - 16-01-2025 16:02:20 Skoro 'stary' gaznik sie zalewal, ciekl i 'nowy' tez, to wytlumaczenie jest jedno : zle zamocowany kolektor dolotowy gaznika - do cylindra [ np. na grubej, miekkiej uszczelce ], zle zamocowany gaznik do kolektora - tez byc moze na zbyt grubej uszczelce 'korkowej', za miekkiej lub - poluzowane sruby silnika z tylu bloku / skrecajace silnik do ramy. Wszystkie uszczelki pomiedzy gaznikiem - kolektorem - a silnikiem / musza byc twarde, z 'klingeritu' lub podobnego materialu, zeby polaczenie srubkami czy szpilkami bylo sztywne, nic nie moze drgac / wpadac w rezonanse mechaniczne, itp. - gaznik i krociec ssacy nie moga sie 'telepac rezonansowo' w trakcie pracy silnika, a silnik - musi siedziec w ramie 'na sztywno', nie moze drgac na srubach laczacych rame, bo jak na luznych srubach wpadnie w rezonans - to zaden plywak z iglica nie zatrzyma cieknacego paliwa do komory plywakowej gaznika, niestety... Chyba, ze silnik ma mocowanie do ramy na 'silentblokach' / tulejkach gumowo - stalowych i sa juz wybite - luzne ? Pozdrawiam. RE: Romet Ogar 200 cieknący gażnik - siwy1958 - 16-01-2025 17:41:42 Witam ! Jak silnik nie pracuje to sie nie TELEPIE, no chyba ze motorowerem trzesiemy bo chcemy sprawdzic ile jest paliwa w zbiorniku. A tak na serio , sprawdz , czy plywak jest prawidlowo wlozony do komory. Ma byc tym malym krazkiem mosieznym ok 10mm do gory !, aby ten krazek dociskal blaszke, a blaszka zamykala zaworek iglicowy. Ewentualnie ja podegnij ,tylko sprawdz cze nie jest odwrocona. Mialem takie gazniki zle zlozone w OGARZE 200 ! Stad ta uwaga. Wtedy bedzie cieklo na postoju !!! O szczelnosci plywaka nie wspomne ,bo to oczywiste. Kazdy gaznik , jak zbiornik jest wyzej od nigo bedzie powoli popuszczal,bo paliwo paruje z komory. Dlatego jest KRANIK potrzebny. Pozdrawiam Marek Z. |