Cylinder Rys / Turysta 73cc - ktokolwiek widzial ? - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Usprawnienia (/forumdisplay.php?fid=20) +--- Wątek: Cylinder Rys / Turysta 73cc - ktokolwiek widzial ? (/showthread.php?tid=55050) |
Cylinder Rys / Turysta 73cc - ktokolwiek widzial ? - Dinozaur - 13-01-2025 19:27:59 Witam z takim zapytaniem : czy ktokolwiek widzial lub wie cos o prototypowym cylindrze 'Rys - Turysta 70 / 73cc' ? Czy spotkal sie ktos z Kolegow z jakimikolwiek materialami prasowymi na jego temat z epoki lub z czasow pozniejszych ? Chodzi mi takze o precyzyjne dane techniczne : prognozowana moc silnika, rodzaj gaznika do niego, itp. ? Spotkal ktos z Was jakies dane na ten temat : lekkiego 2 - osobowego motocykla 'Turysta 70' z lat 50/60-tych, na bazie silnika 'Rysia' z powiekszona pojemnoscia skokowa / srednica cylindra ? Pozdrawiam. RE: Cylinder Rys / Turysta 73cc - ktokolwiek widzial ? - Norweski Zomowiec - 13-01-2025 19:35:29 Gdzieś latała manetka do niego z 3 biegami. Tyle widziałem RE: Cylinder Rys / Turysta 73cc - ktokolwiek widzial ? - romek - 13-01-2025 20:00:12 Nie wiem czy ogólnie rysie nie miały takich manetek wszystkie oczywiście biegi były tylko 2 RE: Cylinder Rys / Turysta 73cc - ktokolwiek widzial ? - Dinozaur - 13-01-2025 20:02:46 Ok., dzieki - tez mi sie trafila taka w stanie 'rozkladu', zardzewiala i zuzyta i oczywiscie - 'zapodziala' sie przez lata... Jednak nurtuje mnie ten prototyp silnika 70 / 73cc, bo z tego co kiedys przeczytalem, to mial miec ok. 3,5 - 4 KM, tymczasem kanaly pluczace w cylindrze byly przyblokowane nadlewami podobnie - jak w zwyklym Komarku 1,3 - 1,4 KM ? Nie daje mi tez spokoju wykonanie cylindra : aluminiowy odlew z aluminiowa tuleja - odlana w calosci z cylindrem, w dodatku tuleja jest 'chromowana'- czyli taki jakby 'nikasil sprzed 67 lat'..? RE: Cylinder Rys / Turysta 73cc - ktokolwiek widzial ? - Norweski Zomowiec - 13-01-2025 20:08:08 Jak nie zobaczę (np. cylindra), to co co jest napisane o nim, to trzeba przez sito przepuścić i podzielić przez 4, bo takie baje latają w internerach... RE: Cylinder Rys / Turysta 73cc - ktokolwiek widzial ? - romek - 13-01-2025 20:24:48 Co do Turysty to później sprawdzę bo mam książkę z epoki o konstrukcjach motoryzacyjnych PRL i jest tam opisany wraz z danymi. Choć pewnie informacje internetowe opierają się na tej właśnie książce. RE: Cylinder Rys / Turysta 73cc - ktokolwiek widzial ? - Dinozaur - 13-01-2025 20:36:29 Sprobuje - moze sie uda dolaczyc zdjecia cylindra. Aluminiowa / chromowana tuleja - odlana lacznie z cylindrem, tlok 46 mm. Kolektor ssacy 16 mm..: RE: Cylinder Rys / Turysta 73cc - ktokolwiek widzial ? - romek - Wczoraj 00:46:51 Niestety ale w ww. książce jest podane że Turysta miał silnik taki sam jak Ryś ,,z następującymi zmianami: sprzęgło cierne mokre wielotarczowe osadzone na wale skrzynki przekładniowej, zmiana biegów rękojeścią pokrętna " czyli można domniemywać tylko że miał np. 3 tarczki. Inne różnice to ogumienie 2,25x23 (Ryś 2,125x23), masa własna 65 kg, dopuszczalne obciążenie 150kg no i oczywiście siodło i bagażnik. Być może było wykonane kilka prototypów z silnikami 50 i 70. To co masz jest niewątpliwie bardzo ciekawe. RE: Cylinder Rys / Turysta 73cc - ktokolwiek widzial ? - Norweski Zomowiec - Wczoraj 01:24:55 cylinder wchodzi w karter s38 ? RE: Cylinder Rys / Turysta 73cc - ktokolwiek widzial ? - siwy1958 - Wczoraj 11:03:01 Witam ! Widzialem ten cylinder u Ciebie. A skad Jarku pewnosc ze to cylinder od Turysty. Przeciaz jezdzsz , podobnie jak ja czesto po BAZARACH w Niemczech i widziales bardzo podobne cylindry , ktore w latach 60 tych byly bardzo podobne do siebie,bo firmy sie wzorowaly i podpatrywaly. Sam widziales , jak podobne sa zebatki skrzyni biegow od JUNAKA do tych z motocykli angielskich i tp. Czy moglby byc to prototyp, zawsze istnieje taka mozliwosc.. no a jak z pasowaniem do bloku , jak spytal poprzednik? Pozdrawiam i powodzenia w badaniach tematu. Marek Z. RE: Cylinder Rys / Turysta 73cc - ktokolwiek widzial ? - Dinozaur - Wczoraj 12:01:44 Czesc, kupilem go u nas, we Wroclawiu ze 20 lat temu, razem z fabrycznie nowymi blokami Rysia i Komara, od spadkobiercow kogos z zakladow Zakrzow - kto jezdzil tym prototypem 70 / 73cc i go 'zatarl', niestety... Rozebral silnik - wyrzucil oryginalny blok i mial zrobic adaptacje nowszego bloku, ale w miedzyczasie odszedl do 'Krainy Wiecznych Lowow'. Odkupil to wowczas [ lata 70/80-te ] znany Harleyowiec i od Niego - ja to odkupilem z kolei 20 lat temu. Cylinder nie pasuje do bloku S 38, bo tuleja jest zbyt duzej srednicy, a takze stopien sprezania wowczas dyskwalifikowal pojazd jako uzytkowy [ 9,5 : 1 ], w zwiazku z czym nie wyszedl poza faze 'prototypu'. Bo spalalby zbyt drogie paliwo 94 Okt. tylko, a mial byc motorowerem / motocyklem 'ludowym', nisko sprezonym - na 'niebieska 78 Okt.' Zrobie papierowa 'odbitke rozrzadu' kanalow - to porownamy do standardowego cylindra Rysia lub Komara. Pozdrawiam. |