Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Witam wszystkich - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Chłopcy Rometowcy (/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Powitalnia (/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Witam wszystkich (/showthread.php?tid=55023)

Witam wszystkich - koleq123 - 06-01-2025 20:42:05

Witam
Posiadam Romet Stella 756.1 z silnikiem 023;
Niestety w tej chwili jest cała rozebrana lecz zamierzam w tym roku jej odbudowę.
Brakuje mi w niej parę plastików(jeśli ktoś posiada takowe lub zna kogoś kto posiada to proszę o kontakt);
Z racji tego że zamierzam kapitalny remont silnika (nowy wał, tłok, cylinder i itp.) potrzebuję pomocy w wyborze części jak najlepszych jakościowo na obecny moment;
Myślę też nad tematem gaźnika.
Czy warto szukać jakiś zamienników typu dellorto czy montować orginał?

Z góry dzięki za odpowiedzi Big Grin
Zdjęcie z neta bo nie mam aktualnie zdjęć jak wyglądała kiedyś Big Grin

RE: Witam wszystkich - romek - 06-01-2025 20:58:12

Cylinder to radzę Ci zrobić szlif oryginalnego, tłok dobrać coś co najmniej Almost ale lepiej Berta, z wałem to nie mam pewności czy Stella z zapłonem elektronicznym nie miała innego czopa, ale na 90 procent że nie, zresztą może masz zwykły zapłon wtedy masz do wyboru albo regeneracje , albo Duellsa albo moretti/ no name, ja ostatnio dałem moretti ale warto od razu zmierzyć bicie jego jako nowego , gaźnik jak masz w dobrym stanie to bym zostawił a jak nie to dellorto ale prawdziwe

RE: Witam wszystkich - Debesta - 06-01-2025 21:24:22

Nie dostaniesz już Berty, ale doinwestuj w Aliena (anodowany almot). Oczywiście jest droższy, ale jakość jest dużo wyższa niż zwykłego almota starej produkcji (silnik nie generował nawet nominalnej mocy bez przeróbki tloka). A wal noname z jackmotors, tylko prosić ich o wycentrowanie przed wysyłką.