Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Nieszczęsny Ogar 200 - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222)
+--- Wątek: Nieszczęsny Ogar 200 (/showthread.php?tid=55010)

Nieszczęsny Ogar 200 - grz3513k - 02-01-2025 21:22:51

Cześć od niedawna stałem się (na razie) nieszczęśliwym posiadaczem ogara 200 od pierwszego właściciela. Ogar od zakupu miał problemy z iskrą, ale odpalał po kilku dniowym postoju ogar rzucił palenie na amen. Zmieniłem już całą instalację, fajkę, kabel WN, ustawiłęm przerwę na przerywaczu a iskry dalej brak. Czy może to mieć związek z tym że ogar długo stał i poprzedni właściciel jak sam stwierdził ,że tak średnio o niego dbał. Zapłon po zdjęciu kapy wygląda jak nowy śruby nigdy nie odkręcane jeszcze jakieś fabryczne znaki namalowane czerwoną i zieloną farbą się na nim zachowały. Wsadziłem palec w fajkę kopnąłem i nic nie poczułem czy to znaczy ,że cewka butelkowa jest do wymiany? Proszę o pomoc, bo już nie mam siły się z tym męczyć.

RE: Nieszczęsny Ogar 200 - romek - 02-01-2025 23:12:49

Jak już pisałem, całkowity brak iskry najczęściej jest spowodowany albo zwarciem do masy albo brakiem przejścia. W Jawce zwarcia do masy należy szukać przede wszystkim na tej małej śrubce która łaczy kondensator z przerywaczem. Ona ma takie jakby kryngielitowe podkładki, sprawdź czy tam nie styka na tej srubce. A żeby wyeliminować cewkę butelkowa sprawdź po prostu czy do niej prąd dochodzi jak się kopie, jeśli tak (a kabel fajka i świeca są dobre) to cewka jest uszkodzona, jeśli nie to przyczyny awarii szukaj w silniku.

Nieszczęsny Ogar 200 - grz3513k - 02-01-2025 23:23:15

Okej, jutro spróbuję to sprawdzić.

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka

Nieszczęsny Ogar 200 - grz3513k - 04-01-2025 14:38:57

Cześć jak się okazuje prawdopodobnie nie ma iskry przez zwarcie do masy bo dotykałem multimetrem do silnika i do ramy to "brzęczy" czyli jest zwarcie. Przerywacz wygląda ok gdzie najczęściej jeszcze może pojawić się zwarcie? Pozdrawiam.

RE: Nieszczęsny Ogar 200 - romek - 04-01-2025 15:27:10

No jeśli dotykasz do silnika i do masy to musi być przejście, przecież silnik musi mieć masę choćby po to żeby światła działały

Nieszczęsny Ogar 200 - grz3513k - 04-01-2025 17:50:12

A powinno być przejście z niebieskiego i czerwonego kabla co wychodzą z silnika przejście do ramy?

RE: Nieszczęsny Ogar 200 - romek - 04-01-2025 22:56:42

Nie powinno być.

Nieszczęsny Ogar 200 - grz3513k - 05-01-2025 00:45:07

Rozumiem, dzięki za odpowiedzi Smile

RE: Nieszczęsny Ogar 200 - grz3513k - 07-01-2025 20:26:13

Jeszcze raz dziękuje Romku Big Grin. Wystarczyło odizolować jeszcze bardziej śrubę (nałożyłem na 1/4 gwintu koszulkę termokurczliwą) od przerywacza i zmienić kondensator, profilaktycznie zmieniłem również platynki i Ogar pali teraz aż miło. Pozdrawiam

RE: Nieszczęsny Ogar 200 - romek - 07-01-2025 20:33:36

Miło Smile ja u siebie użyłem plastikowej podkładki która była pudełku z przerywaczem do dezameta. Idealnie pasuje żeby ją wsadzić w te oczko i przełożyć śrubkę. No i oczywiście podkładki z kryngielitu. W wakacje walczyłem z tym u siebie, lecz zaczęło się po wymianie kondensatora gdy to wszystko ruszyłem. Podczas którejś jazdy po prostu zgasł, na szczęście miałem śrubokręt żeby się dostać do zapłonu, to było super uczucie oprzeć go o drzewo, usiąść sobie w rowie, pogmerać tam i potem po prostu odpalić.... Coś pięknego, to są chwile dla których warto mieć ogara