![]() |
Kadet chodzi na wyskoich obrotach - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Kadet chodzi na wyskoich obrotach (/showthread.php?tid=55009) |
Kadet chodzi na wyskoich obrotach - Merfix - 02-01-2025 17:40:26 Jak odpalam kadeta to chodzi jakbym mial manete na maxa chociaz srubka od obrotów jest maksymalnie dokręcona a od powietrza jest wyregulowana dokrecilem ja do oporu i odkrecilem dwa obroty i nadal tak jest niewazne jak srubku dokrece on i tak tak odpala a linka sie niezacina bo ja wykrecalem iw krecalem pare razy i manetka nie odskakuje (02-01-2025 17:40:26)Merfix napisał(a): Jak odpalam kadeta to chodzi jakbym mial manete na maxa chociaz srubka od obrotów jest maksymalnie dokręcona a od powietrza jest wyregulowana dokrecilem ja do oporu i odkrecilem dwa obroty i nadal tak jest niewazne jak srubku dokrece on i tak tak odpala a linka sie niezacina bo ja wykrecalem iw krecalem pare razy i manetka nie odskakuje Chciałbym jeszcze dodac ze teraz nie odpala wogole iskra jest cos z paliwem nie wiem co RE: Kadet chodzi na wyskoich obrotach - romek - 02-01-2025 18:36:57 Masz lewe powietrze które w większości przypadków dostaje się między gaźnikiem a cylindrem, ale w Twoim przypadku dostaje się przez uszkodzony simmering, który został uszkodzony przez bijące krzywe Magneto, razem z wałem korbowym, łożyskami i być może karterami. Oczywiście mogę się mylić ale jestem niemal pewny że u Ciebie tak właśnie jest, choć najpierw sprawdź szczelność połączenia gaznik-cylinder, pamiętając że przylgnia gaźnika musi być płaska RE: Kadet chodzi na wyskoich obrotach - Merfix - 02-01-2025 19:03:48 (02-01-2025 18:36:57)romek napisał(a): Masz lewe powietrze które w większości przypadków dostaje się między gaźnikiem a cylindrem, ale w Twoim przypadku dostaje się przez uszkodzony simmering, który został uszkodzony przez bijące krzywe Magneto, razem z wałem korbowym, łożyskami i być może karterami. Oczywiście mogę się mylić ale jestem niemal pewny że u Ciebie tak właśnie jest, choć najpierw sprawdź szczelność połączenia gaznik-cylinder, pamiętając że przylgnia gaźnika musi być płaska Własnie patrzałem magneto nie bije to narazie jak jest iskra i jest tam narazie dobrze uszczelka miedzy gaznikiem a cylindrem jest teraz zauwazylem dlaczego on chodzil na wysokich obrotach jak teraz czyscilem gaznik jak są te scianki na lince od gazu to jak głęboko one maja być? Poniewaz mi wchodza i sie zatrzymuja i widac koncówke tych scianek tam gdzie sie dokreca ta czapke od linki gazu Powiedz mi jak głęboko mają być te scianki bo wlasnie chyba przez to mi chodzil na maksymalnych obrotach (02-01-2025 19:03:48)Merfix napisał(a):(02-01-2025 18:36:57)romek napisał(a): Masz lewe powietrze które w większości przypadków dostaje się między gaźnikiem a cylindrem, ale w Twoim przypadku dostaje się przez uszkodzony simmering, który został uszkodzony przez bijące krzywe Magneto, razem z wałem korbowym, łożyskami i być może karterami. Oczywiście mogę się mylić ale jestem niemal pewny że u Ciebie tak właśnie jest, choć najpierw sprawdź szczelność połączenia gaznik-cylinder, pamiętając że przylgnia gaźnika musi być płaska Dobrajestem troche debilem ze nie zauważyłem tego dzyndzla co jest w tej przepustnicy xd teraz powinno byc git jak cos to bede tu pisal dzięki RE: Kadet chodzi na wyskoich obrotach - Merfix - 03-01-2025 00:07:23 (02-01-2025 18:36:57)romek napisał(a): Masz lewe powietrze które w większości przypadków dostaje się między gaźnikiem a cylindrem, ale w Twoim przypadku dostaje się przez uszkodzony simmering, który został uszkodzony przez bijące krzywe Magneto, razem z wałem korbowym, łożyskami i być może karterami. Oczywiście mogę się mylić ale jestem niemal pewny że u Ciebie tak właśnie jest, choć najpierw sprawdź szczelność połączenia gaznik-cylinder, pamiętając że przylgnia gaźnika musi być płaska Czy mógłbym znalesc na tym forum dokladnie rozpisane jak ustawic gaźnik orgilany do kadeta? Odpala normalnie tylko traci obroty a jak daje gazu to wkreca sie na obroty tylko trzeba poczekac i przerywa co chwile a jak wyjmuje swiece to jest troche mokra albo czarna RE: Kadet chodzi na wyskoich obrotach - romek - 03-01-2025 06:08:41 https://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=376&pid=38687 To książkowo, w praktyce iglica na środek i kręcisz śrubkami tak żeby ta skośna na klucz 7 że sprężynka była jak najniżej, a mosiężna tak żeby najlepiej się wkręcał. Ta mosiężna to wbrew wielu informacjom nie żadna śrubka od powietrza ale od wolnych obrotów leć ma znaczenie jeśli chodzi o wkrecanie. Jak już się wkręcałl i trzyma obroty to na jazdę próbną i ewentualnie iglice przestawiać. Lecz żeby ustawić gaźnik musi być sprawny zapłon a w twoim przypadku kondensator.... RE: Kadet chodzi na wyskoich obrotach - Merfix - 03-01-2025 13:42:20 (03-01-2025 06:08:41)romek napisał(a): https://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=376&pid=38687 Dobra dzisiaj rano kupilem nowy kondensator iskra jest taka jak byla i teraz jest taki problem ze nie moge ustawic gaznika bo jak odpala to chodzi tylko na wysokich obrotach i sie zacina ta srubke od obrotów mam wkrecona na maksa i ta ze sprzezynka do polowy i tez niewazne jak ustawie to jest to samo i na wolnych mi nie chodzi a jak wyjmuje swiece to jest zalana jak daje nowa odpali pochodzi troche na tych wysokich i gasnie a iskra jest znowu mokra co zrobic? RE: Kadet chodzi na wyskoich obrotach - romek - 03-01-2025 16:25:48 Według mnie problem tkwi dalej w zapłonie, czy on jest prawidłowo ustawiony (jak? Czym?) , oraz w lewym powietrzu. Dlaczego ? Jeśli zapłonowi coś dolega i nie ma stabilnej iskry lub jest nie wtedy kiedy trzeba silnik ulega zalaniu. Gdy silnik się zalewa to nie utrzymuje wolnych obrotów. A że sam wchodzi na obroty to typowy objaw lewego powietrza, jednak finalnie mieszanka nie jest przepalana i koniec, zalewa świece. No chyba że nadal ci się zacina linka lub przepustnica a zalewa go bo pływak puszcza... RE: Kadet chodzi na wyskoich obrotach - Merfix - 03-01-2025 17:40:12 (03-01-2025 16:25:48)romek napisał(a): Według mnie problem tkwi dalej w zapłonie, czy on jest prawidłowo ustawiony (jak? Czym?) , oraz w lewym powietrzu. Dlaczego ? Jeśli zapłonowi coś dolega i nie ma stabilnej iskry lub jest nie wtedy kiedy trzeba silnik ulega zalaniu. Gdy silnik się zalewa to nie utrzymuje wolnych obrotów. A że sam wchodzi na obroty to typowy objaw lewego powietrza, jednak finalnie mieszanka nie jest przepalana i koniec, zalewa świece. Zapłon ustawilem na 0.25 szczelinomierzem według mnie jest problem z gaznikiem iglice ustawilem na najuboższą dawkę paliwa i juz sie nie zalewa ale nie chodzi na niskich obrotach tylko na wysokich i pochodzi na nich 1.5sekundy puzniej przez 0.5 sekudny je traci i na nowo 1.5sekundy chodzi i traci a na wolnych troche postuka i gasnie a pływak jest dobry i dobrze włozony a na slepo chyba sie nieda ustawic gaznika nie wiem RE: Kadet chodzi na wyskoich obrotach - romek - 03-01-2025 23:24:50 No to ustawiłeś przerwę (jak już to 0,3-0,4 powinno być oczywiście mierzone w najwyższym rozwarciu), ale czy ustawiłeś kąt wyprzedzenia zapłonu podstawa iskrownika ? RE: Kadet chodzi na wyskoich obrotach - Merfix - 04-01-2025 13:13:35 (03-01-2025 23:24:50)romek napisał(a): No to ustawiłeś przerwę (jak już to 0,3-0,4 powinno być oczywiście mierzone w najwyższym rozwarciu), ale czy ustawiłeś kąt wyprzedzenia zapłonu podstawa iskrownika ? A kurde ![]() RE: Kadet chodzi na wyskoich obrotach - romek - 04-01-2025 15:28:11 No to jest kluczowe... RE: Kadet chodzi na wyskoich obrotach - Merfix - 04-01-2025 17:36:16 (04-01-2025 15:28:11)romek napisał(a): No to jest kluczowe... Ustawilem noi jest iskra taka jak byla i jest nadal to samo mi sie zdaje ze to cos z paliwem chociaz gaznik byl czysczony 3 razy i plywak jest dobry jest moze jeszcze jaks przyczyna? RE: Kadet chodzi na wyskoich obrotach - romek - 04-01-2025 22:55:40 Ustawiłeś rozumiem przy pomocy przyrządu/suwmiarki ? RE: Kadet chodzi na wyskoich obrotach - Merfix - 05-01-2025 15:17:16 (04-01-2025 22:55:40)romek napisał(a): Ustawiłeś rozumiem przy pomocy przyrządu/suwmiarki ? Tak ale jednak doszłem do wniosku ze niemam w nim filtru paliwa i sie zapychają dysze bo po tym jak wyciagne gaznik i go przeczyszcze to pochodzi i potem gasnie i nieodpala jutro bede to robił i powinien teraz chodzić RE: Kadet chodzi na wyskoich obrotach - romek - 05-01-2025 16:52:46 No ale to jak, zalewa ci przez to że masz dysze zapchane ? xD |