Tylna piasta wigry i czajki bez nabitej daty produkcji - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Rowery - Pozostałe pytania (/forumdisplay.php?fid=210) +--- Wątek: Tylna piasta wigry i czajki bez nabitej daty produkcji (/showthread.php?tid=54994) |
Tylna piasta wigry i czajki bez nabitej daty produkcji - wasgeo - 19-12-2024 17:47:35 Witam, zakupiłem wigry 3 z 84 roku i czajkę z 74 roku i nie mają na tylnych piastach wybitych dat produkcji. Piasta w wigry ma natomiast kalamitkę. Są to oryginalne piasty, posiadają wybity rometowski znaczek. Nie spotkałem się jeszcze żeby nie było tych dat. Może wie ktoś dlaczego brak tych dat, będę wdzięczny. RE: Tylna piasta wigry i czajki bez nabitej daty produkcji - wigryman - 19-12-2024 21:15:38 Co do Czajki, to nic się nie martw. Tez mam rocznik 74 i taka sama sytuacja. Piasta z logo romet bez rocznika. Natomiast ciekawi mnie ta piasta z Wigry. Ma logo romet i kalamitkę jednocześnie? I kalamitka w 84? Raczej wycofano je w latach 70-tych. Wrzuć fotkę. RE: Tylna piasta wigry i czajki bez nabitej daty produkcji - wasgeo - 19-12-2024 21:25:38 Ktoś pewnie założył te koła do wigrasa z innego rometa, mają ładne chromy, jutro wstawię zdjęcie tej piasty. RE: Tylna piasta wigry i czajki bez nabitej daty produkcji - wigryman - 19-12-2024 21:37:05 A sorry, sprawdziłem dokładniej. Występowały piasty z logo Romet i kalamitką, ale do wczesnych lat 70-tych. Sam mam takiego Flaminga z 72. A w zasadzie nie z kalamitką, a z jej plastikowym substytutem. Wg mojej wiedzy kalamitki metalowe wycofano pod koniec lat 60-tych. Może puszczali później jeszcze jakieś pojedyncze serie. Nie sądzę natomiast aby była to oryginalna piasta z 84. Chociaż Romet był znany z zaskakiwania stanami magazynowymi. Wrzuć fotkę tej piasty. RE: Tylna piasta wigry i czajki bez nabitej daty produkcji - wasgeo - 19-12-2024 21:41:26 No właśnie, nie w takim razie mam z kalimatką tylko z takim półprzezroczystym małym wlewem z plastiku z korkiem. Fota jutro. RE: Tylna piasta wigry i czajki bez nabitej daty produkcji - wigryman - 19-12-2024 21:52:47 Dokładnie to. Mam jeszcze Karata z 70 z takim plastikiem, ale w jego wypadku pod logiem Rometa jest dodatkowo napis "made in poland". Tak więc obstawiam, że twoja piasta jest najprawdopodobniej gdzieś z okolic 71-73. To chyba tyle w temacie, chyba że ktoś inny poda jakieś inne fakty RE: Tylna piasta wigry i czajki bez nabitej daty produkcji - zaz - 20-12-2024 10:47:12 Moim zdaniem koło zostało w Wigry zamienione ja bym poszukal właściwego koła z rocznika 84 do Wigry i sprawnego. RE: Tylna piasta wigry i czajki bez nabitej daty produkcji - wasgeo - 20-12-2024 13:02:17 piasta Czajki piasta Wigry piasta Wigry RE: Tylna piasta wigry i czajki bez nabitej daty produkcji - wasgeo - 20-12-2024 16:46:30 (20-12-2024 10:47:12)zaz napisał(a): Moim zdaniem koło zostało w Wigry zamienione ja bym poszukal właściwego koła z rocznika 84 do Wigry i sprawnego. Tak będę musiał zrobić, albo po prostu kupię samą piastę czy korpus i zaplote koło na nowo. RE: Tylna piasta wigry i czajki bez nabitej daty produkcji - zaz - Wczoraj 10:47:50 Mam na sprzedaż wkład piasty torpedo na zapas się przyda. |