Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Skrzynia w 223 - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21)
+---- Dział: Romet Ogar 200 (/forumdisplay.php?fid=143)
+---- Wątek: Skrzynia w 223 (/showthread.php?tid=54992)

Skrzynia w 223 - grz3513k - Wczoraj 00:45:07

Cześć, coś kiedyś obiło mi się o uszy ,że w ogarach 200 po 85 roku były montowane "wolniejsze" skrzynie, aby bardziej dostosować motorower do Polskich przepisów czy takie coś faktycznie miało miejsce, czy to po prostu jakaś legenda? Pozdrawiam Big Grin.

RE: Skrzynia w 223 - romek - Wczoraj 01:26:31

Pierwsze słyszę

RE: Skrzynia w 223 - MacRoial - Wczoraj 09:37:14

Raczej legenda rozbierałem silnik 223 z roku 80 z mojej czeskiej Jawki oraz silnik 223 z ogara 200 kolegi z roku 86 i ilość zębów z tego co pamiętam była taka sama. Poza tym nie wiem czy był by sens rozpoczynać produkcję wolniejszych skrzyń skoro silniki i tak były wystarczająco ograniczone.

RE: Skrzynia w 223 - grz3513k - Wczoraj 16:03:20

A dysze faktycznie były zmieniane? Jedni mówią ,że tak drudzy nie, jak było naprawdę?

Skrzynia w 223 - sbanys - Wczoraj 17:51:19

Silniki były takie same. Jednak z uwagi na dostosowane do polskich przepisów Romet Ogar2 200 miał zmienione dysze w gaźniku, zmieniony króciec pomiędzy cylindrem a gaźnikiem i mniejszą zębatkę tylnego koła.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Skrzynia w 223 - łogór 200 - Wczoraj 17:57:27

(Wczoraj 17:51:19)sbanys napisał(a):  Silniki były takie same. Jednak z uwagi na dostosowane do polskich przepisów Romet Ogar2 200 miał zmienione dysze w gaźniku, zmieniony króciec pomiędzy cylindrem a gaźnikiem i mniejszą zębatkę tylnego koła.

Niezle bzdury

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

(Wczoraj 17:57:27)łogór 200 napisał(a):  
(Wczoraj 17:51:19)sbanys napisał(a):  Silniki były takie same. Jednak z uwagi na dostosowane do polskich przepisów Romet Ogar2 200 miał zmienione dysze w gaźniku, zmieniony króciec pomiędzy cylindrem a gaźnikiem i mniejszą zębatkę tylnego koła.

Niezle bzdury z ta tylna zębatka

RE: Skrzynia w 223 - romek - Wczoraj 19:03:03

Plus było dłuższe kolanko wydechowe, zmienione ustawienie zapłonu i nie jestem pewien ale chyba głowica się różniła kształtem komory spalania

RE: Skrzynia w 223 - MacRoial - Wczoraj 21:15:15

Mniejsza zębatka tylnia wyższa prędkość a chodziło o jej zmniejszenie prędkości więc zostawili ją w spokoju.