Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Romet 2350 komar - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Romet 2350 komar (/showthread.php?tid=54980)

Romet 2350 komar - Martinez718@wp.pl - 08-12-2024 20:58:42

Cześć jestem nowy na forum i nowym użytkownikiem komara,kupiłem ostatnio zakupiłem właśnie komara,i chciałbym zapytać,ogólnie mam problem z biegami tzn.po odpaleniu wygląda tak jakby był na biegu ponieważ kręci się koło,po wciśnięciu hamulca gaśnie.Pomimo ustawień na manetce biegu 0.Gdzie szukać przyczyny ,czy ta śruba się coś reguluje?

Ps.jestem totalnym świeżakiem i proszę bez wyśmiewania.

RE: Romet 2350 komar - Motokamel - 08-12-2024 21:36:43

cześć,
mam nadzieję że jej już nie wykręciłeś bo będzie więcej zabawy Smile
szkoda że nie napisałeś co się dzieje jak na manetce wrzucasz I bieg

ta śruba nic nie reguluje - to tylko oś obrotu dźwigni (blaszki) która przesuwa wodzik zmiany biegów gdy ciągniesz linkę.
W silnikach gdzie jest ręczna zmiana biegów na wodziku jest sprężyna która powoduje, że na zwolnionej lince wodzik przesuwa się i wbity II jest bieg więc jest szansa że to tylko wina linki.
Szukanie przyczyny najlepiej zacząć od sprawdzenia regulacji linki - jeżeli przekręcasz manetkę na 0 i nie zrzuca na luz to wtedy śrubą baryłkową musisz kręcić tak żeby ją wykręcać i wydłużać pancerz, co jakiś czas sprawdzając czy zrzuciło bieg np kręcąc kołem.

RE: Romet 2350 komar - Martinez718@wp.pl - 08-12-2024 21:53:57

No a jak zgadłeś że później ja wykręciłem.? bo oczywiście ciekawość.Co radzisz teraz wykonać?

(08-12-2024 21:36:43)Motokamel napisał(a):  cześć,
mam nadzieję że jej już nie wykręciłeś bo będzie więcej zabawy Smile
szkoda że nie napisałeś co się dzieje jak na manetce wrzucasz I bieg

ta śruba nic nie reguluje - to tylko oś obrotu dźwigni (blaszki) która przesuwa wodzik zmiany biegów gdy ciągniesz linkę.
W silnikach gdzie jest ręczna zmiana biegów na wodziku jest sprężyna która powoduje, że na zwolnionej lince wodzik przesuwa się i wbity II jest bieg więc jest szansa że to tylko wina linki.
Szukanie przyczyny najlepiej zacząć od sprawdzenia regulacji linki - jeżeli przekręcasz manetkę na 0 i nie zrzuca na luz to wtedy śrubą baryłkową musisz kręcić tak żeby ją wykręcać i wydłużać pancerz, co jakiś czas sprawdzając czy zrzuciło bieg np kręcąc kołem.

RE: Romet 2350 komar - Motokamel - 09-12-2024 20:22:51

pewnie dźwignia się przesunęła i teraz nie da się ponownie wkręcić Smile
musisz teraz zdjąć pokrywę magneta, najpierw zdejmując kopniak lub pedał - nawet nie napisałeś jaki to komarek i jaki silnik
potem luzujesz linkę zmiany biegów żeby móc swobodnie operować dźwignią łączącą linkę z wodzikiem i celować (jakimiś szczypczykami) tak żeby ta śrubka weszła na miejsce.

RE: Romet 2350 komar - Martinez718@wp.pl - 09-12-2024 22:14:21

Sory. Romet 2350.dzieki już ogarnąłem sytuację Smile

(09-12-2024 20:22:51)Motokamel napisał(a):  pewnie dźwignia się przesunęła i teraz nie da się ponownie wkręcić Smile
musisz teraz zdjąć pokrywę magneta, najpierw zdejmując kopniak lub pedał - nawet nie napisałeś jaki to komarek i jaki silnik
potem luzujesz linkę zmiany biegów żeby móc swobodnie operować dźwignią łączącą linkę z wodzikiem i celować (jakimiś szczypczykami) tak żeby ta śrubka weszła na miejsce.