![]() |
WSK-a z 59 roku - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174) +--- Dział: Inne - Problemy techniczne (/forumdisplay.php?fid=194) +--- Wątek: WSK-a z 59 roku (/showthread.php?tid=54970) |
WSK-a z 59 roku - Natalia Skorupska - 30-11-2024 20:27:13 Jak kiedyś wspominałam mam taką WSK-ę bo dziadku ![]() Mam do Was pytanie. Jaką dać podkładkę miedzy wał a łożysko 0,5mm czy 1mm? W schemacie nic nie ma o podkładkach.. założyłam wał bez podkładki, z samym łożyskiem na jedną połówkę i "tarło" ![]() ![]() ![]() WSK-a TYP M06-Z Silnik TYP S01-2 Proszę mnie nie odsyłać na inne fora ![]() ![]() RE: WSK-a z 59 roku - Motokamel - 02-12-2024 20:39:29 nie widać wspomnianej WSK'i ![]() Nawet gdyby ktoś podał Ci jaką podkładkę ma w swoim silniku, to nie oznacza że będzie pasować w Twoim Powinnaś zrobić dystansowanie, czyli dobrać taką podkładkę, która zapewni że wał nie będzie przesunięty do jednego z karterów i będzie jeszcze luz chyba 0,15mm (do sprawdzenia). Są różne szkoły dystansowania, ja to robiłem składając kartery z docelową uszczelką i wałem włożonym na stare łożyska tak podszlifowane żeby można było je łatwo wyciągać z karterów i żeby wał się przesuwał. Przy tak złożonych i skręconych karterach mierzyłem czujnikiem luz osiowy - tak jak to się robi przy dystansowaniu skrzyni. Po dobraniu grubości podkładki mamy zdystansowany wał i można przejść do dystansowania skrzyni ![]() RE: WSK-a z 59 roku - Natalia Skorupska - 03-12-2024 00:16:06 (02-12-2024 20:39:29)Motokamel napisał(a): nie widać wspomnianej WSK'i Dziękuje Moto za podpowiedzi ![]() ![]() ![]() RE: WSK-a z 59 roku - Norweski Zomowiec - 03-12-2024 20:52:04 a która strona silnika? od strony iskrownika? to tam idzie głownie tuleja dystansująca, czy od strony sprzęgła idzie łożysko-simmering-łożysko Ogólnie to jest "głębsza" zabawa, jednakże punkt odniesienia odznacz taki, że łańcuszek sprzęgłowy musi pracować w linii z koszem sprzęgłowym - Do tego dystansujesz ewentualnie podkładkami w stronę magneta RE: WSK-a z 59 roku - Natalia Skorupska - 04-12-2024 04:53:51 (03-12-2024 20:52:04)Norweski Zomowiec napisał(a): a która strona silnika? od strony iskrownika? to tam idzie głownie tuleja dystansująca, czy od strony sprzęgła idzie łożysko-simmering-łożysko od strony sprzegła - juz to widzę te dystansowanie w moim wykonaniu ![]() |