Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Klakson - znika - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222)
+--- Wątek: Klakson - znika (/showthread.php?tid=54969)

Klakson - znika - RR-kadet - 29-11-2024 20:05:47

Mimo, że KADET to sprawa dotyczy modelu OGAR 205. Motorek syna. Kupiłem okazyjnie z papierami itd. Nie odpalał. Elektryka pomieszana. Luzy wszędzie. Paliwo brązowe. Ogólny przeciek oleju do komory wału korbowego - dymi zbyt mocno.
Wszystko to zostało naprawione poza dymieniem. Nowa elektryka zrobiona na podstawie schematu. Na początku miałem tylko wyłączanie zapłonu. Drugim razem jak miałem włączone światła to mi gasł. Za trzecim razem miałem światła drogowe z tylnym, albo mijania bez tylnego. Za czwartym mam już tył i przód, i klakson. ALE... Ale jak nie mam świateł to mogę trąbić. Jak są światła to klakson "znika".
Co jest przyczyną? Jak to naprawić?

Układ elektryczny mam taki jak na schemacie.

RE: Klakson - znika - Piotrekdriver1 - 29-11-2024 22:21:22

A światła są normalne czy słabe?Słaby klakson na włączonych światłach to norma w rometach.Brak całkowity oznacza raczej słabe cewki świetlne.Wymiana na inne może pomóc.

RE: Klakson - znika - romek - 29-11-2024 22:53:57

Pozwolę się nie zgodzić.

Brak klaksonu przy włączonych światłach to rzecz normalna o czym nawet pisał producent w instrukcji.

Choć kiedyś miałem taki silnik w którym klakson działał na światłach, być może ktoś przewinął cewki albo coś Smile

Naprawa możliwa jedynie przez kombinacje z przewijaniem lub wstawienie CDI

Jako dowód skan instrukcje obsługi

RE: Klakson - znika - Piotrekdriver1 - 29-11-2024 23:09:31

O choliera to nie wiedziałem.U mnie zawsze coś tam pierdziało na światłach.

RE: Klakson - znika - grz3513k - 01-12-2024 02:00:30

(29-11-2024 22:53:57)romek napisał(a):  Pozwolę się nie zgodzić.

Brak klaksonu przy włączonych światłach to rzecz normalna o czym nawet pisał producent w instrukcji.

Choć kiedyś miałem taki silnik w którym klakson działał na światłach, być może ktoś przewinął cewki albo coś Smile

A to nawet nie wiedziałem, u mnie normalnie przy włączonych światłach klaskon działa.

RE: Klakson - znika - RR-kadet - 03-12-2024 02:32:42

Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za podpowiedź!
To ważne dla mnie informacje, gdyż motorek syna dostał nową instalację elektryczną. Pierwotna (po byłym właścicielu) wyglądała jak posklejane spagetti.
Zakładając nową instalację wymieniłem całą! Ogólnie to aż CZTERY instalacje położyłem.
1. Światła były tylko drogowe z tylnym, albo tylko mijania bez tylnego i bez klaksonu.
2. Światła były tylko przednie bez klaksonu i bez tylnego światła.
3. Światła przednie były, ale do tylnej lampy szły dwa przewody (DWA PLUSY), a klakson był
4. Wszystko jest! Ten schemat z góry mojego posta, ma wszystko, ale do wyboru pomiędzy światłami, a klaksonem. Czyli to co napisał "romek".

Syn chce mieć oryginalne połączenia i części, więc CDI odpada. Ja myślałem raczej o jakiejś diodzie przewodzącej prąd w jedną stronę, aby klakson odseparować od reszty. Teraz wiem, że mogę wymienić cewki, bo świecę już wymieniłem.

RE: Klakson - znika - RR-kadet - 03-12-2024 20:36:54

(29-11-2024 22:53:57)romek napisał(a):  Pozwolę się nie zgodzić.

Czy jest możliwość, abym otrzymał link do tej instrukcji w PDF ?

RE: Klakson - znika - romek - 03-12-2024 21:25:22

Wyślij na PW adres mailowy to Ci wyślę