Współczesny kranik - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Części zamienne (/forumdisplay.php?fid=225) +--- Wątek: Współczesny kranik (/showthread.php?tid=54954) |
Współczesny kranik - grz3513k - 22-11-2024 19:20:29 Witam, jaki kranik współczesnej produkcji do ogara 205 będzie dobry? Słyszałem, że nowe kraniki potrafią nie przepuszczać wystarczającej ilości paliwa oraz ciec od razu po założeniu, nie chcę wdepnąć na minę, dlatego chciałbym kupić kranik, który nie będzie miał tego typu mankamentów. Pozdrawiam. RE: Współczesny kranik - romek - 22-11-2024 20:37:38 Współczesne kraniki będą Ok, oczywiście uszczelka gumowa nie jest wieczna ale jakoś nie trafiłem nigdy żeby to się zużywało jakoś bardzo szybko. Przed montażem obowiązkowo skróć rurki które wchodzą do baku. Ostatnio podobno była jakaś wadliwa partia ze złym gwintem ale to już jakiś czas temu. RE: Współczesny kranik - Bob_Harley - 23-11-2024 14:10:02 Nowe kraniki są w porządku tylko trzeba z umiarem dokręcać zarówno do baku jak i sam ten zaworek na 2 śrubki, bo jak sie od razu zamocno dopierdzieli to uszczelki się po prostu przecierają i cieknie, u siebie w ogarze 200 to dokręcałem kranik do baku ręką i spokojnie wystarczyło do tej pory jest szczelnie RE: Współczesny kranik - grz3513k - 23-11-2024 17:49:38 Okej, a jest jakaś różnica poza wyglądem pomiędzy kranikiem z metalowym a kranikiem z plastikowym odstojnikiem? RE: Współczesny kranik - romek - 23-11-2024 18:11:02 Metalowy jest trwalszy, tam jest gwint w plastiku który lubi się uszkodzić. Dodam jeszcze że we współczesnych kranikach ten gwint jest większy i dlatego do oryginalnego kranika nie można zastosować nowego odstojnika. RE: Współczesny kranik - grz3513k - 23-11-2024 21:03:31 Rozumiem, Mógłbym jeszcze spróbować naprawić oryginalny kranik, ale nie wiem, czy się opłaca i nie lepiej kupić nowy. Ponieważ żeby naprawić stary musiałbym zamówić zestaw uszczelek, bo najprawdopodobniej oryginalny kranik cieknie przez zużyte uszczelki i przez to, jak się okazało przy odkręceniu, że nie było uszczelki pod nakrętką. Rurki w moim kraniku ktoś skrócił na szczęście nie całkiem i syf z baku nie dostawał się do gaźnika. RE: Współczesny kranik - grz3513k - 23-11-2024 23:43:33 Co lepiej zrobić, naprawić stary czy kupić nowy? RE: Współczesny kranik - Bob_Harley - 24-11-2024 00:15:48 jeśli tylko trzeba powymieniać uszczelki to można kupić same uszczelki albo tak jak ja kiedys zrobiłem - kupiłem cały nowy kranik bo są w miare tanie i przelozyłem uszczelki z niego do oryginalnego bo były takie fajne gumowe a nie z tego korka RE: Współczesny kranik - romek - 24-11-2024 00:19:00 Jak masz odstojnik w dobrym stanie to ja bym regenerował stary - dla wyglądu i oryginalności uszczelke z otworami można dokupić a pozostałe zastąpić oringami, chyba że też są dostępne. |