Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
problem z rocznikiem Wigry - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207)
+--- Dział: Identyfikacja rowerów Romet (/forumdisplay.php?fid=211)
+--- Wątek: problem z rocznikiem Wigry (/showthread.php?tid=54947)

problem z rocznikiem Wigry - Wasilek1234 - 18-11-2024 01:00:43

Niedawno nabyłem za uczciwą cenę (0zl) rower Wigry 1. Nie ma on na ramię w żadnym miejscu wybitych numerów . Jedynie na piaście znajduje się rok 74.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RE: problem z rocznikiem Wigry - wigryman - 18-11-2024 01:53:37

Jeśli brak numeru na ramie, to przyjmuje się że rocznik roweru definiuje najmłodszy z podzespołów, przy założeniu że są oryginalne od czasu montażu. Oprócz piasty masz jeszcze dwa miejsca gdzie możesz znaleźć rok produkcji podzespołów. Na oponach (liczba w kółeczku), oraz na tyle odblasku (miesiąc i rok, albo sam rok). Opony, piasta i odblask mogły być oczywiście z czasem wymienione. Mogą być z 74, późniejsze, albo nawet wcześniejsze, montowane z zapasów magazynowych. Największe szanse są na to, że nikt nie wymieniał piasty ani odblasku. Wymiana piasty to rozbiórka całego koła, a jak odblask ktoś urwał to najczęściej jeździł już bez. Jeśli daty elementów (piasta versus odblask) są z przedziału 73-76, to wyższa liczba najprawdopodobniej definiuje rocznik twojego pojazdu. A jak jeszcze opony wpisują się w ten przedział, to masz praktycznie pewność.

Ładny składaczek.

problem z rocznikiem Wigry - Wasilek1234 - 18-11-2024 08:37:11

(18-11-2024 01:53:37)wigryman napisał(a):  Jeśli brak numeru na ramie, to przyjmuje się że rocznik roweru definiuje najmłodszy z podzespołów, przy założeniu że są oryginalne od czasu montażu. Oprócz piasty masz jeszcze dwa miejsca gdzie możesz znaleźć rok produkcji podzespołów. Na oponach (liczba w kółeczku), oraz na tyle odblasku (miesiąc i rok, albo sam rok). Opony, piasta i odblask mogły być oczywiście z czasem wymienione. Mogą być z 74, późniejsze, albo nawet wcześniejsze, montowane z zapasów magazynowych. Największe szanse są na to, że nikt nie wymieniał piasty ani odblasku. Wymiana piasty to rozbiórka całego koła, a jak odblask ktoś urwał to najczęściej jeździł już bez. Jeśli daty elementów (piasta versus odblask) są z przedziału 73-76, to wyższa liczba najprawdopodobniej definiuje rocznik twojego pojazdu. A jak jeszcze opony wpisują się w ten przedział, to masz praktycznie pewność.

Ładny składaczek.

Dziękuję za odpowiedź na oponkach jest 75 rok a na odblasku nie sprawdzałem

problem z rocznikiem Wigry - Wasilek1234 - 18-11-2024 16:26:24

(18-11-2024 01:53:37)wigryman napisał(a):  Jeśli brak numeru na ramie, to przyjmuje się że rocznik roweru definiuje najmłodszy z podzespołów, przy założeniu że są oryginalne od czasu montażu. Oprócz piasty masz jeszcze dwa miejsca gdzie możesz znaleźć rok produkcji podzespołów. Na oponach (liczba w kółeczku), oraz na tyle odblasku (miesiąc i rok, albo sam rok). Opony, piasta i odblask mogły być oczywiście z czasem wymienione. Mogą być z 74, późniejsze, albo nawet wcześniejsze, montowane z zapasów magazynowych. Największe szanse są na to, że nikt nie wymieniał piasty ani odblasku. Wymiana piasty to rozbiórka całego koła, a jak odblask ktoś urwał to najczęściej jeździł już bez. Jeśli daty elementów (piasta versus odblask) są z przedziału 73-76, to wyższa liczba najprawdopodobniej definiuje rocznik twojego pojazdu. A jak jeszcze opony wpisują się w ten przedział, to masz praktycznie pewność.

Ładny składaczek.

Odblaski czerwiec 73 rok piasta 74 a opony 75

RE: problem z rocznikiem Wigry - wigryman - 19-11-2024 01:05:21

Opony więc pierwsze jakie na rower założono, bo po roku jazdy nikt by ich nie wymieniał.
A więc rocznik 75 na piaście z magazynu z 74 i odblasku z 73. Ja bym był w zasadzie pewien. Koniec tematu.

problem z rocznikiem Wigry - Wasilek1234 - 19-11-2024 16:18:40

(19-11-2024 01:05:21)wigryman napisał(a):  Opony więc pierwsze jakie na rower założono, bo po roku jazdy nikt by ich nie wymieniał.
A więc rocznik 75 na piaście z magazynu z 74 i odblasku z 73. Ja bym był w zasadzie pewien. Koniec tematu.

Dziękuję

problem z rocznikiem Wigry - Wasilek1234 - 19-11-2024 20:35:37

(19-11-2024 01:05:21)wigryman napisał(a):  Opony więc pierwsze jakie na rower założono, bo po roku jazdy nikt by ich nie wymieniał.

Po głębszym wyczyszczeniu przedniej opony jest tam 74 na tylniej 75 a więc już sam nie wiem o co chodzi czy poprzedni właściciel rozwalił jakoś tylnią oponę po roku czy poprostu z magazynu dali taką

RE: problem z rocznikiem Wigry - wigryman - 19-11-2024 21:14:04

Opony dawali z magazynu części. Przecież to bez znaczenia czy opona wyprodukowana w 74 czy 75. Rower złożono ostatecznie w 75.

problem z rocznikiem Wigry - Wasilek1234 - Wczoraj 15:16:05

(19-11-2024 21:14:04)wigryman napisał(a):  Opony dawali z magazynu części. Przecież to bez znaczenia czy opona wyprodukowana w 74 czy 75. Rower złożono ostatecznie w 75.

Pewnie tak

RE: problem z rocznikiem Wigry - Dawdzio - Wczoraj 17:02:06

Tak się produkujecie, a wystarczy przejrzeć forum, żeby dowiedzieć się, że rowery bez numerów są z 1975 roku.

RE: problem z rocznikiem Wigry - wigryman - Dzisiaj 00:15:11

Hmmm... Czy w innych latach nie zdarzały się egzemplarze bez numerów tego na 100% nie wiemy. Zawsze może się jakiś objawić. Dla odmiany w spisie numerów ram, stworzonych przez Sołtysa, figuruje wigry 2 z numerowana ramą z 75.

A dzięki pociągnięciu tematu, mogłem młodszego kolegę nauczyć na co warto zwracać uwagę. Mam nadzieję że nie tylko jego.