Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Poluzowanie łączenia ramy przy obejmie tylniego hamulca nożnego - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207)
+--- Dział: Rowery - Problemy techniczne (/forumdisplay.php?fid=209)
+--- Wątek: Poluzowanie łączenia ramy przy obejmie tylniego hamulca nożnego (/showthread.php?tid=54931)

Poluzowanie łączenia ramy przy obejmie tylniego hamulca nożnego - ROMECIARZ1 - 07-11-2024 22:39:16

Witam. Podczas jazdy rowerem marki romet jubilat 2 poluzowało się lub pękło łączenie ramy przy nożnym hamulcu. Nie wiem co to może dokładnie być ale przez to felga krzywo się kręci i trze o ramę oraz rusza się na boki. Proszę o pomoc.

RE: Poluzowanie łączenia ramy przy obejmie tylniego hamulca nożnego - Dawdzio - 08-11-2024 04:11:26

Blaszany hak do którego przykręcasz koło? Ten co wchodzi w rurki tylnego trójkąta?

RE: Poluzowanie łączenia ramy przy obejmie tylniego hamulca nożnego - zaz - 08-11-2024 10:53:08

Obróć rower i dokrec śruby koła oraz śrubę tego haka ale.za nim to zrobisz to naciągnij łańcuch jednoczenie trzymając koło prosto i dopiero wszystko dokręć porządnie.

RE: Poluzowanie łączenia ramy przy obejmie tylniego hamulca nożnego - ROMECIARZ1 - 08-11-2024 14:15:31

(08-11-2024 04:11:26)Dawdzio napisał(a):  Blaszany hak do którego przykręcasz koło? Ten co wchodzi w rurki tylnego trójkąta?

Chyba tak. Dokładnie koło tej blaszki od tylniego hamulca. Centralnie pod nią wyszedł kawałek łączenia przez co podczas jazdy rusza się koło na boki i szura o ramę. A jak próbuje odkręcić koło to całę łączenie się rusza.

RE: Poluzowanie łączenia ramy przy obejmie tylniego hamulca nożnego - Dawdzio - 08-11-2024 14:55:38

Zdejmij koło i wybadaj co się rusza. Poszukaj dokładnie pęknięć, uszkodzeń ramy. Jeśli to hak ma luz w rurce to należy go przymocować. Na moje laickie oko został on tylko zgrzany z rurką. Nawiercasz rurkę aby dostać się do haka i spawasz, najlepiej z obu stron. Niech Ci to ogarnie jakiś blacharz, on będzie miał sprzęt i doświadczenie.

RE: Poluzowanie łączenia ramy przy obejmie tylniego hamulca nożnego - ROMECIARZ1 - 11-11-2024 17:46:35

(08-11-2024 14:55:38)Dawdzio napisał(a):  Zdejmij koło i wybadaj co się rusza. Poszukaj dokładnie pęknięć, uszkodzeń ramy. Jeśli to hak ma luz w rurce to należy go przymocować. Na moje laickie oko został on tylko zgrzany z rurką. Nawiercasz rurkę aby dostać się do haka i spawasz, najlepiej z obu stron. Niech Ci to ogarnie jakiś blacharz, on będzie miał sprzęt i doświadczenie.

A czy można tą część przewiercić i wkręcić tam śrubę? Czy to się rozleci wtedy? Bo chcę się podjąć tego samemu i nie jestem pewny czy to zda egzamin.