Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Za szeroki wahacz? - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Zawieszenie, układ hamulcowy, koła (/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Wątek: Za szeroki wahacz? (/showthread.php?tid=54930)

Za szeroki wahacz? - romek - 07-11-2024 20:20:23

Witam tym razem ja mam problem. Składam Komara 2352W, przyjechał do mnie z odkreconymi kołami ale wszystko z jednego kawałka. Wyczyściłem i nasmarowalem koła (łożyska starego typu rowerowe), złożyłem zgodnie ze schematem i zonk. Tylne koło po włożeniu w wahacz ma luz ok 1,5cm w sensie tyle brakuje od piasty do wahacza. Nawet można je przesunąć w stronę łańcucha tyle że bolec od hamulca wypadnie ze swojego miejsca. Po dokręceniu koła jest już ok, śruby ściągają wahacz. Teraz się zastanawiam czy dać tam tyle podkładek, czy zostawić w ten sposób ? Przyznam że sytuacja dziwna ale zawsze miałem koła na łozyskach maszynowych i tam były tulejki i wszystko ładnie pasowało.

RE: Za szeroki wahacz? - Norweski Zomowiec - 07-11-2024 23:55:11

Sprawdź łańcuch czy układa się wzdłuż do zębatki zdawczej. Jak jakieś są ukosy, to podkładki dystansujące

RE: Za szeroki wahacz? - joozek - 09-11-2024 00:41:33

Czy dałeś niskie nalretki kontrujace konusy?

RE: Za szeroki wahacz? - romek - 09-11-2024 00:48:19

Oczywiście, tak jak było tak złożyłem i zgadza się ze schematem. Przychodzi mi do głowy że może wahacz jest rozgięty, jutro pomierze ile ma przy osi i na końcu i porównam z wahaczem sztywniaka.