Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Komar 2330 '73 - "Renowację czas zacząć" - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Wątek: Komar 2330 '73 - "Renowację czas zacząć" (/showthread.php?tid=54917)

Komar 2330 '73 - "Renowację czas zacząć" - Dejvaldinho - 17-10-2024 20:32:17

Witam wszystkich !

Po wielu latach rozłąki z Rometami postanowiłem odświeżyć starą znajomość i przywrócić "do żywych" Komara 2330 z 1973 roku, który należał do mojego dziadka Smile
Z tego co pamiętam około 20 lat temu udało mi się go uruchomić razem z kuzynem, lecz od tamtej pory "kurzy się na stychu". Z tego co na szybko sprawdziłem, wydaje się, że jest kompletny. W pierwszej kolejności postanowiłem przygotować plan od czego i jak zacząć renowację, dlatego będę wdzięczny za dobre rady, polecenia i odpowiedzi na pierwsze pytania Smile

- Możliwe, że Komar został wyrejestrowany jakieś 30 lat temu i nie ma żadnych dokumentów, więc z tego co się zorientowałem jedyną możliwością jest rejestracja na żółte tablice? Jeśli tak to, czy ktoś orientuje się, czy ciężkie jest spełnienie wymogów jeśli chodzi o oryginalne części? Które elementy mogą być zastąpione współczesnymi zamiennikami ?

- Zastanawiam się, co powinno być sprawdzone w pierwszej kolejności jeśli chodzi o silnik, żeby było wiadomo czy jest co ratować, czy szukać innego? Jeśli macie kogoś do polecenia, żeby mógł ocenić po rozkręceniu stan cylindra / tłoka / wału korbowego będę wdzięczny za polecenia

- Będę chciał na pewno odnowić wizualnie z zewnątrz silnik, cylinder, piasty. Co według was będzie lepsze: polerka czy szkiełkowanie?

Dodaje pierwsze zakurzone zdjęcia Komara, ze spotkania po latach Smile

RE: Komar 2330 '73 - "Renowację czas zacząć" - Norweski Zomowiec - 17-10-2024 20:50:33

Wykręć świece, wklej oleju do środka, pokręć pedałami.
Sprawdź czy ma w ogóle iskrę

RE: Komar 2330 '73 - "Renowację czas zacząć" - romek - 17-10-2024 21:34:11

Ja bym go nie remontował
Rozebrać wyczyścić przejrzeć nasmarować wypolerować złożyć.
Teraz robię podobny stan ale 2325w, też nie będzie malowany

W temacie wymogów na zabytek to w zasadzie może być wszystko zastąpione zamiennikami byle wyglądało z grubsza jak oryginal a nie pochodziło od czegoś innego. I tak rzeczoznawcy się nie znają Smile

W silniku najważniejsze są kartery .. czy są od pary (pod spodem na mocowaniu do ramy są numerki i one muszą być takie same na obydwu), czy nie są połamane (ale można spawać) i czy gniazda łożysk są dobre (ale to trzeba już i tak rozebrać). Wszystko inne typu wały, cylindry, części skrzyni itp jest dostępne nowe.

RE: Komar 2330 '73 - "Renowację czas zacząć" - Dejvaldinho - 17-10-2024 22:42:46

(17-10-2024 21:34:11)romek napisał(a):  Ja bym go nie remontował
Rozebrać wyczyścić przejrzeć nasmarować wypolerować złożyć.
Teraz robię podobny stan ale 2325w, też nie będzie malowany

W temacie wymogów na zabytek to w zasadzie może być wszystko zastąpione zamiennikami byle wyglądało z grubsza jak oryginal a nie pochodziło od czegoś innego. I tak rzeczoznawcy się nie znają Smile

W silniku najważniejsze są kartery .. czy są od pary (pod spodem na mocowaniu do ramy są numerki i one muszą być takie same na obydwu), czy nie są połamane (ale można spawać) i czy gniazda łożysk są dobre (ale to trzeba już i tak rozebrać). Wszystko inne typu wały, cylindry, części skrzyni itp jest dostępne nowe.

W weekend będę mógł obejrzeć go jeszcze dokładniej, bo jednak wydaje mi się, że z bliska ma trochę więcej punktów z lekką rdzą, małymi wgnieceniami na baku i obtarciami. Nie wiem czy samą polerką uda się doprowadzić do takiego stanu, żeby przy odnowionej reszcie nie dręczyło mnie to Big Grin Dzięki za wskazówki zacznę od sprawdzenia tych elementów Smile

RE: Komar 2330 '73 - "Renowację czas zacząć" - romek - 17-10-2024 22:46:51

Oczywiscie efektu takiego jak po renowacji tym nie uzyskasz ale ja jednak wolę taki ,,ząb czasu" Smile wosk zabezpieczy rdze i otarcia. Ponadto renowacja kosztuje jednak ale jak wolisz Smile

RE: Komar 2330 '73 - "Renowację czas zacząć" - Norweski Zomowiec - 17-10-2024 22:57:55

Ogarnij te siedzenie, silnik, wsadz cdi, gaźnik dellorto, nowe zębaki, łańcuch i opony

jednakże najpierw ogarnął dokumenty do niego

RE: Komar 2330 '73 - "Renowację czas zacząć" - MateuszSport2361 - 17-10-2024 23:17:46

Bardzo ładny Komar. Zachował się w naprawdę fajnym stanie. Gratuluję maszynki

RE: Komar 2330 '73 - "Renowację czas zacząć" - wazniak96 - 18-10-2024 10:18:16

Na prawdę fajny stan. Takich po malowaniu jest obecnie na pęczki, tych w oryginale już coraz mniej, a przynajmniej u mnie przyciągają wzrok gdzieś na zlotach pomimo drobnych otarć czy ognisk rdzy. Wink

RE: Komar 2330 '73 - "Renowację czas zacząć" - MacRoial - 18-10-2024 11:01:31

Ja na twoim miejscu bym go nie malował rozstawił bym lekkie otarcia i ryski jako symbol jego wieku, najważniejsze żeby silnik dobrze działał i dawał frajdę z jazdy.

RE: Komar 2330 '73 - "Renowację czas zacząć" - romek - 18-10-2024 19:24:01

Jak ma iść na żółte to dokumenty po renowacji (jeśli ma być) dopiero bo po pierwsze jak już będzie wpisany to wypadałoby ta renowacje zgłosić, a dwa to musi być sprawny na przegląd

RE: Komar 2330 '73 - "Renowację czas zacząć" - wojakrob - 21-10-2024 09:21:55

Nie poleruj i nie szkiełkuj. Daj do aquablastingu.

Jaki to kod koloru?

RE: Komar 2330 '73 - "Renowację czas zacząć" - Dejvaldinho - 21-10-2024 15:29:27

(21-10-2024 09:21:55)wojakrob napisał(a):  Nie poleruj i nie szkiełkuj. Daj do aquablastingu.

Jaki to kod koloru?

Dzięki za info. Właśnie też na forum przewinął mi się temat aquablastingu i na prawdę fajny efekt końcowy można uzyskać, z tego co widziałem.

Jeśli chodzi o kod koloru to na ten moment jeszcze go nie zidentyfikowałem, ale jak coś będę widział to wrzucę do wątku