Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
[Inny] Romet ogar 202 FI luźny łańcuch - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Wątek: [Inny] Romet ogar 202 FI luźny łańcuch (/showthread.php?tid=54899)

Romet ogar 202 FI luźny łańcuch - młodyblancior - 07-10-2024 17:02:11

Witam
mam mały problem z tym że łańcuch jest już bardzo luźny i skończyło sie miejsce na napinaczu łańcucha i teraz mam pytanie
czy wystaczy że kupie tylko nowy napinacz łańcucha czy oprócz tego potrzebuje np nowy łańcuch czy coś?
i jeżeli ktoś by mógł to niech powie jak to sie wymienia będę bardzo wdzięczny
mój pojazd to romet ogar 202fl Big Grin

RE: Romet ogar 202 FI luźny łańcuch - romek - 07-10-2024 17:48:08

Jak się skończył napinacz to jego wymiana nic nie pomoże trzeba wymienić łańcuch a jak nowy łańcuch to i obydwie zębatki Smile

Po druciarsku można skrócić stary o dwa ogniwka

RE: Romet ogar 202 FI luźny łańcuch - młodyblancior - 07-10-2024 18:33:15

(07-10-2024 17:48:08)romek napisał(a):  Jak się skończył napinacz to jego wymiana nic nie pomoże trzeba wymienić łańcuch a jak nowy łańcuch to i obydwie zębatki Smile

a czy wymiana zębatek jest konieczna? mam w miare nowe i z tego co słyszałem to nie trzeba ich wymieniać Huh

RE: Romet ogar 202 FI luźny łańcuch - MacRoial - 07-10-2024 19:34:59

(07-10-2024 18:33:15)młodyblancior napisał(a):  
(07-10-2024 17:48:08)romek napisał(a):  Jak się skończył napinacz to jego wymiana nic nie pomoże trzeba wymienić łańcuch a jak nowy łańcuch to i obydwie zębatki Smile

a czy wymiana zębatek jest konieczna? mam w miare nowe i z tego co słyszałem to nie trzeba ich wymieniać Huh
Jeżeli nie są ostre to możesz zostawić albo spróbuj łańcuch skrócić po prostu.

RE: Romet ogar 202 FI luźny łańcuch - romek - 07-10-2024 20:40:29

Łańcuch zawsze z zębatkami razem chyba że po małym przebiegu zmieniasz zębatkę np na inną ilość zębów. Jak łańcuch wyjechany to zębatki pewno też. Jeśli założysz nowy łańcuch na stare koła zębate to go zaraz zniszczy i będziesz musiał i tak kupić komplet i tak. Jak nie masz kasy to na chwilę go możesz skrócić Smile

Rozpinasz zapinkę (znajdziesz w sieci jak) , zdejmujesz łańcuch. Moja metoda na skracanie to w miejscu gdzie chcesz skrócić szlifujesz główkę bolca szlifierka i wybijasz gwoździkiem. Zakładasz łańcuch najpierw na zębatkę w silniku, potem na koło, zapinasz zapinke, naciagasz. Zapinka zamknięta strona w kierunku biegu łańcucha.