Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Problem z odpaleniem - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Problem z odpaleniem (/showthread.php?tid=54791)

Problem z odpaleniem - fistaszek081 - 17-07-2024 21:18:33

Witam wszystkich,

Mam problem z ogarem 205. Za bardzo się nie znam więc proszę o pomoc.
Ostatnio podczas jazdy spadł łańcuch i zgasł odrazu silnik. Po założeniu łańcucha oraz przełączeniu biegu na luz nie dało się odpalić przez kopkę ponieważ była zablokowana. Po rozebraniu „dekla” od strony sprzęgła i po pokręceniu ręcznie sprzęgłem ( tym kółkiem) znowu się dało normalnie kopać ale po kilku kopnięciach znowu się blokowała.

Wie ktoś co może być przyczyną, co jest do zrobienia?

RE: Problem z odpaleniem - elmer - 18-07-2024 01:36:06

(17-07-2024 21:18:33)fistaszek081 napisał(a):  Witam wszystkich,

Ostatnio podczas jazdy spadł łańcuch i zgasł odrazu silnik. Po założeniu łańcucha oraz przełączeniu biegu na luz nie dało się odpalić przez kopkę ponieważ była zablokowana. Po rozebraniu „dekla” od strony sprzęgła i po pokręceniu ręcznie sprzęgłem ( tym kółkiem) znowu się dało normalnie kopać ale po kilku kopnięciach znowu się blokowała.

Tryba Ci się rozleciały na wałku raczej. Weź już nie kop leżącego, silnik na stół i pokaż kotku co masz w środku Wink

RE: Problem z odpaleniem - fistaszek081 - 18-07-2024 11:12:31

(18-07-2024 01:36:06)elmer napisał(a):  
(17-07-2024 21:18:33)fistaszek081 napisał(a):  Witam wszystkich,

Tryba Ci się rozleciały na wałku raczej. Weź już nie kop leżącego, silnik na stół i pokaż kotku co masz w środku Wink

A powiesz może jak to sprawdzić, jak do tego się zabrać żeby nie zepsuć więcej części? Z góry dzięki

RE: Problem z odpaleniem - elmer - 18-07-2024 23:25:16

Co chcesz wiedzieć? Trzeba zdemontować silnik. Jedynie łańcuch go trzyma wewnątrz. Oczywiście kolanko i tłumik trzeba odkręcić. Jak masz spinkę na łańcuchu to go rozepnij a później kilka śrub i masz go na stole. Linkę sprzęgła wykręcasz a dla lepszego dostępu możesz zdjąć gaźnik.

RE: Problem z odpaleniem - romek - 19-07-2024 09:28:39

Jak nie masz o tym pojęcia to sam się za to lepiej nie zabieraj powiem szczerze