![]() |
202 Fi - wymiana oleju skrzyni biegów - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet Motors (/forumdisplay.php?fid=228) +--- Dział: RM - Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=231) +--- Wątek: 202 Fi - wymiana oleju skrzyni biegów (/showthread.php?tid=54789) |
202 Fi - wymiana oleju skrzyni biegów - Rumc - 15-07-2024 20:40:57 Witam, Jest tak - zakupiłem ogarynka 202 Fi. Tak, chinol. Tani chinol. Tanio kupiłem. Ogarek ma 530 km nalotu, rok 2019, po 2 emerytach, z których jeden nie żyje. Olej został zlany przez przypadek ze skrzyni biegów, zamiast z silnika - książeczka serwisowa wprowadza w błąd, zaznaczona jest i wskazana błędnie śruba od skrzyni, jako ta od silnika. Sprawdzałem. Cyrk. Pan, który tej operacji dokonał, nie poradził sobie dalej, teraz to mój problem ![]() Po zalaniu olejem cieknie na łączeniu pokrywy skrzyni z resztą bloku. Tam, nad śrubą jest sprężynka dociskowa, która trzyma tłok/tulejkę z dziurkami i gumką na końcu. Może kluczowe jest poprawne ustawienie tej tulejki? Jaki olej i ile najlepiej zalać? Wszystkie rady mile widziane, o ile podparte są ,,wiem", ,,moim zdaniem... bo dłubię z motorkami i w takich przypadkach zazwyczaj jest tak", ale nie porady ,,tak mi się zdaje, bo mi się tak zdaje" ![]() ![]() RE: 202 Fi - wymiana oleju skrzyni biegów - Milczak64 - 19-11-2024 01:56:36 Tez mam go ![]() Co do ilości oleju... To ja leje na fula. Na bagnecie miarka i z boku silnika też masz oczko |