![]() |
Romet Universal 1975 rok by Popielaty - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: Romet Universal 1975 rok by Popielaty (/showthread.php?tid=54525) |
Romet Universal 1975 rok by Popielaty - Popielaty - 04-02-2024 00:07:16 Cholera, miałem już nic nie kupować, gdy nagle zgłosił się do mnie ten sam chłopak, od którego kupiłem Wigry 1 z 1973 roku. Pyta mnie, czy jestem zainteresowany kupnem jakiegoś roweru. Przeglądam zdjęcia, a tam Wigry jako Universal, z 1975 roku, w miarę kompletny. Zawsze po głowie chodziła mi piasta Shimano 333 i w końcu trafiła się okazja. Biere! Rower po dotarciu do mnie prezentował się niezbyt zachęcająco: ![]() ![]() ![]() Niejeden wywaliłby to na złom. Z mankamentów, typowych zresztą dla każdej dwójki i późniejszych, urwane miał nocowanie nóżki. Szybka akcja u sąsiada z migomatem i problem naprawiony. Wziąłem się więc za rozbiórkę, czyszczenie i polerowanie części. Co jak co, ale Universal ma galanterii znacznie więcej, niż jego krajowa wersja. ![]() ![]() Co ciekawe, słynna piasta Shimano 333 wymagała jedynie oczyszczenia z zewnątrz, nowego smaru i oleju na tryby. Luz był idealny, biegi czuć że działają, nic tylko zaplatać na wypolerowanej obręczy. ![]() W międzyczasie dotarły naklejki: ![]() A na drugi dzień rama była gotowa do odebrania. Kolor czerwony metalik. ![]() Pomału można zacząć składać. ![]() Pojawiły się niestety pierwsze problemy... Pierwszy to brak linki do przerzutek. Manetkę zastosowałem Sturmey Archer, gdyż oryginalnej Shimano Universal nie posiadał. O ile z jednej strony jest pasująca końcówka, to pojawia się problem z drugiej strony. Po pierwsze linki z zarobioną końcówką nie przepuszczę przez pancerz, a po drugie jak zarobić nową końcówkę po ucięciu nie pasującej ![]() ![]() Po kilku dodatkowych elementach, rower zaczął w końcu jeździć! ![]() Problemem, kolejnym zresztą jest brak obejm do linek. Podobno to niezły rarytas, więc poradziłem sobie na swój sposób. ![]() ![]() Rower wzbudza ogromne zainteresowanie. Opinie są pochlebne, ale mocno szokujące. Jedni twierdzą, że stuningowałem poczciwego Wigry, nie wiedząc w ogóle o istnieniu marki Universal, oraz o czymś takim jak eksport zewnętrzny, drudzy pytają czy ten rower jest nowy, czy stary. Tak samo jak dzisiaj jak i 48 lat temu, taki rower wzbudza duże zainteresowanie. Piasta 3 biegowa produkcji Shimano, lakier metalik, dwa hamulce szczękowe, chromowany bagażnik to typowe wyróżniki dla tego roweru, których zwykłe Wigry 1 czy 2 nie posiadały. Dla mnie to niesamowite doświadczenie, jak w jednej fabryce można było z jednego modelu zrobić dwa praktycznie różne rowery. Wrażenia z jazdy są niesamowite, wszystko cyka jak japoński zegarek Seiko. Już nie mogę się doczekać wiosny, żeby puścić go na daleką trasę. ![]() ![]() ![]() RE: Romet Universal 1975 rok by Popielaty - jurek_1961 - 05-02-2024 16:38:00 Tak sobie popatrzałem na zdjęcia, poczytałem opisy i pomyślałem, że można by skomentować to np. tak: "Absolutny szacunek. Za włożoną pracę - no bo przecież "trochę" się trzeba było narobić i za osiągnięty efekt. Bo wyszło rewelacyjnie" i tak można by napisać jeszcze parę zdań o podobnej treści. Ale można też krótko, jednym zdaniem: "Właśnie tak powinna wyglądać renowacja roweru" i tyle... RE: Romet Universal 1975 rok by Popielaty - zaz - 06-02-2024 00:13:01 Opaski na linki to bym miał. A jak rozwiązałeś problem z linka do przerzutki ? Bo bym tak samo zrobił jak Ty i miał na zapas. A rower bardzo fajny sam mam Wigry universal z 1977 |