![]() |
Mapa kanałów jawa 50 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Usprawnienia (/forumdisplay.php?fid=20) +--- Wątek: Mapa kanałów jawa 50 (/showthread.php?tid=54514) |
Mapa kanałów jawa 50 - pro_siaty - 29-01-2024 01:33:28 Siema Zaczynam ferie więc będe miał trochę czasu wolnego a z okazji że jest zima to pora na to co jawkowicze "lubią" najbardziej czyli remont 223 no i tak pomyślałem że wsm mam chiński cylinder do jawy i czemu by nie zrobić tuningu cylindra zawsze się marzyło o takim czymś oglądało się filmy no i tutaj pytanie czy ma ktoś gotową mapę kanałów chciałbym wsm zrobić 50/4 no i słyszałem o tuningu Tomasza Sałka i gdyby nałożyć na siebie te 2 rzeczy mogło by być całkiem ciekawie jeszcze jakiś dyfuzor no i kolejne pytanie to czy macie jakieś porady jak to zrobić mam jakieś tam podstawowe narzędzie pilniczki papier ścierny wiertła frezy i dremel no i możecie powiedzieć czy po portingu wygładzać jakoś te kanały czy coś bo szczerze kompletnie się na tym nie znam Poniżej dam jeszcze zdj tego co znalazłem w necie [attachment=22884] RE: Mapa kanałów jawa 50 - Norweski Zomowiec - 29-01-2024 12:57:44 w Internecie lata schemat dyfuzora pod jawa 50. Wystarczy wpisać w google RE: Mapa kanałów jawa 50 - siwy1958 - 29-01-2024 18:20:08 Witam ! Ja jestem ciekawy w jaki sposob wykonac te dodatkowe kanaly i tak precyzyjnie zrobic korekte juz istniejacych. No chyba zeby na prasie ,lub po podgrzaniu wycisnac zeliwna tuleje cylindrowa i wtedy to zrobic !!?? Nie wiem czy jest wyciagalna, i jak po takiej ; operacji; po wcisnieciu z powrotem bedzie wszystko spasowane.... Bo rzezba na kompletnym cylindrze to mordega i brak precyzji. No chyba ze jest inna metoda i ja jej nie zam ? Pozdrawiam Marek Z. PS. Czy to warto zawsze w ocenie tworcy .... RE: Mapa kanałów jawa 50 - wazniak96 - 29-01-2024 19:23:07 Z tego co wiem z cylindrów czeskich można śmiało tuleję wycisnąć po podgrzaniu, te polskie mają specjalny nadlew na tulei uniemożliwiający ich wyciśnięcie. Co do pasowania to wystarczy nabić znaki tuleja/cylinder. Tuleje w cylinder wrzucasz na zasadzie ciepło / zimno. RE: Mapa kanałów jawa 50 - olon - 13-02-2024 20:35:55 Miałem 50/4 zrobione z org czeskiego cylindra w JM i średnio polecam bo dokładność nie jest na najwyższym poziomie i mapa była zrobiona typowo pod krótkie mocne rezo więc jeśli nie będziesz liczył spawaka akurat pod ten cyl to będzie jechać jak seria a nawet gorzej gdyż jest 1 pierścień, 2 pierścienie się nie zmieszczą gdyż masz wyfrezowe okna w tłoku jedyną opcją żeby założyć 2P jest zrobienie membrany i okna w tłoku wtedy też muszą być. Jeśli wszytko dobrze dostroisz tzn: sqish,stopień sprężania, nowy gaźnik i nowy kruciec (org jest słabo skonstuowany), wypełnisz komorę korbową to warto bo osiągi są lepsze niż niejednego am6 czy sendy ![]() Zapomniałem napisać żebyś poszukał na czeskich stronach bo wyjdzie taniej i nie kiedy lepiej zrobione są RE: Mapa kanałów jawa 50 - Paskal - 14-02-2024 03:38:53 15 lat temu bawiłem się w tuning jawki 223 były membrany 4 płukowe spawaki z czeskiego schematu gaźnik sima i dellorto ale nigdy nie umiałem z tego wykrzesać mocy po wbiciu 3 biegu trzeba było długo kręcić żeby go rozbujać. Jak bym miał teraz to robić (ale nie zrobię bo pogoniłem ogara z kwitem za 950zł ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |