![]() |
Ogar 205 przechylony silnik - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Ogar 205 przechylony silnik (/showthread.php?tid=54443) |
Ogar 205 przechylony silnik - Szymon_komar - 30-11-2023 20:40:53 Witam. Mam problem z silnikiem 023 w ogarze 205. Ucieka on na lewą strone. Wiem że tego problemu nie ma silnik 019 bo ma dodatkowe usztywnienie na ramie. Wiecie może jak go wyprostować RE: Ogar 205 przechylony silnik - Piotrekdriver1 - 30-11-2023 21:24:31 Musisz pospawać mocowanie silnika bądź wymienić tuleje w vo wątpię. RE: Ogar 205 przechylony silnik - Motokamel - 30-11-2023 21:44:04 To zależy jak bardzo się ugina. Trochę będzie zawsze pracował. Jeżeli mocno się telepie to jak pisze Piotrek do sprawdzenia czy nie ma jakichś pęknięć na ramie, ale też - czy otwory śrub do mocowania silnika w ramie nie są wyrobione - stan tulei w silniku (metalowe czy nie rozbite lub nadmiernie wytarte i czy nie latają luźno w tulejach gumowych) - stan śrub - czasami po takiej luźniej pracy są mocno wytarte RE: Ogar 205 przechylony silnik - romek - 30-11-2023 23:46:26 Ale chodzi Ci o to że się się przechyla, rusza, czy o to że krzywo stoi? Najpierw to jak wyżej napisano, tuleje, śruby, gorzej jak masz krzywe uszy, ciężko to będzie wyprostować bez rozbierania do gołej ramy Chyba że twój ogar to śmietnik i nie szkoda to zrób tak jak ja mam zrobione rozpiłowane otwory na fasolki dzięki czemu można ustawić przechylenie silnika, mam tak zrobione już kilka lat i trzyma ładnie A przede wszystkim to zluzuj trochę łańcuch pamiętając że jak siadasz to on się napina ![]() RE: Ogar 205 przechylony silnik - Szymon_komar - 01-12-2023 01:22:00 (30-11-2023 23:46:26)romek napisał(a): Ale chodzi Ci o to że się się przechyla, rusza, czy o to że krzywo stoi? Własnie mam krzywe uszy, da sie jakoś wyprostować bez nagrzewania żeby nie trzeba było na nowo malować? RE: Ogar 205 przechylony silnik - romek - 01-12-2023 10:48:47 Nie wiem jak Ci doradzić, żeby potem nie było ze zniszczyłes przeze mnie. Może jakieś dwie deski czy płaskowniki grube lepiej, pomiędzy nie jedna strona mocowania i dźwignia z dużego klucza francuskiego? Ale prostowanie na zimno nie jest bezpieczne. |