Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
[Pony] Wpisanie rozmiaru koła motorynki do licznika rowerowego Sigma - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Wątek: [Pony] Wpisanie rozmiaru koła motorynki do licznika rowerowego Sigma (/showthread.php?tid=54399)

Wpisanie rozmiaru koła motorynki do licznika rowerowego Sigma - Franek P - 03-11-2023 00:23:04

Dzień dobry,
Kupiłem dziś licznik rowerowy Sigma BC800. Nie zwróciłem jednak uwagi, że w polu rozmiar koła można wpisać rozmiar od 1.000 .
Układ cyfr jest taki:
A.BCD
W A można wpisać cyfry od 1 do 3.
W B,C i D można wpisać cyfry od 0 do 9.
Sprawdzałem też w tabeli, ale są tam koła od 12 cali.

Czy ktoś wie może co więc trzeba wpisać w polu rozmiar koła?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

RE: Wpisanie rozmiaru koła motorynki do licznika rowerowego Sigma - Dawdzio - 03-11-2023 01:37:28

A nie przypadkiem obwód koła w mm?

RE: Wpisanie rozmiaru koła motorynki do licznika rowerowego Sigma - wojakrob - 03-11-2023 13:57:03

Z którego roku ta SIGMA?
Bo instrukcje są różne w zależności od roku

RE: Wpisanie rozmiaru koła motorynki do licznika rowerowego Sigma - Franek P - 03-11-2023 16:13:02

(03-11-2023 01:37:28)Dawdzio napisał(a):  A nie przypadkiem obwód koła w mm?

Właśnie zmierzyłem obwód koła i wynosi on 1137mm. Może trzeba wpisać 1.137 ?

(03-11-2023 13:57:03)wojakrob napisał(a):  Z którego roku ta SIGMA?
Bo instrukcje są różne w zależności od roku

Licznik ten kupiłem wczoraj w sklepie i wygląda tak:

RE: Wpisanie rozmiaru koła motorynki do licznika rowerowego Sigma - wojakrob - 03-11-2023 16:43:34

Tak, jeżeli w km/h to wpisujesz obwód, który zmierzyłeś. Pamiętaj jednak, że podczas jazdy koło jest obciążone, opona ugięta i obwód jest mniejszy niż zmierzyłeś.

Jest na to metoda, ale opis jest dość trudny. Może nagram filmik

RE: Wpisanie rozmiaru koła motorynki do licznika rowerowego Sigma - Franek P - 03-11-2023 19:00:42

Dziękuję za informację. Filmik z chęcią bym obejrzał.

RE: Wpisanie rozmiaru koła motorynki do licznika rowerowego Sigma - Motokamel - 03-11-2023 20:52:38

Możesz spokojnie wpisać to co zmierzyłeś z obwodu czyli 1.137 Błąd i tak raczej będzie niezauważalny
Jeżeli chcesz dokładniej to możesz tak to zrobić:
1 wybierasz sobie jakiś gładki, prosty odcinek podłoża do pomiaru
2. zaznaczasz sobie punkty na oponie i na podłożu, w miejscu w którym na początku pomiaru opona styka się z podłożem
3. siadasz na sprzęcie i przetaczasz motorynkę po linii prostej, licząc ilość obrotów koła najlepiej 10 (żeby łatwiej to można przeliczyć) Na końcu pomiaru zaznaczasz punkt na podłożu gdzie znacznik na oponie styka się z podłożem
4. Mierzysz odległość miedzy wyznaczonymi punktami, dzielisz przez 10 i masz dane do wpisania