![]() |
Romet Wigry 1973! rok by Popielaty - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: Romet Wigry 1973! rok by Popielaty (/showthread.php?tid=54020) |
Romet Wigry 1973! rok by Popielaty - Popielaty - 14-04-2023 16:27:12 Chociaż Czajka jeszcze na dotarciu, Karat czeka w kolejce, to wpadamy z kolejnym projektem. Osobiście za Wigry nie przepadam i nie rozumiem sentymentu do niego, jedyne jakie akceptuję to 1 i 2. Nabyłem swego czasu jednego złoma (inny wątek) z nieokreślonym rocznikiem, bo piastę miał z 1974 roku, a na ramie brak numerów, naklejkę zaś miał WIGRY. Okazało się jednak, że jest pęknięty na zawiasie oraz fabrycznie krzywo pospawany, co dyskwalifikuje go z dalszych prac. Złomek posłużył jak dawca. Porzuciłem już wszelką nadzieję na 1, liczyłem na ładną 2 z pchełką, ale nic ciekawego nie znalazłem. Nagle, pewnego razu przecieram oczy ze zdumienia, ktoś sprzedaje ładną ramę z kołami i to uwaga - z pierwszego roku produkcji! Na zdjęciach wygląda elegancko, nie jest krzywy, spawany, naszych tam nie było. Brakujące części będę w stanie skompletować. Bez zastanowienia dogadałem się ze sprzedającym i dzisiaj rower jest już u mnie. ![]() ![]() ![]() Ma typowe smaczki jedynki, czyli rocznik nabity na główce ramy, mocowanie pod pchełkę, osłona łańcucha tzw pistolet, nożka skręcana na blaszce, krótką główkę, ale już bez zwężeń i naklejkę. Jest to przejściówka z drugiej połowy roku, co potwierdza odblask tylnego błotnika z marca 1974 roku. Rama musiała przeleżeć sylwester 1973 roku w fabryce. ![]() Szybka akcja i rower rozebrany do rosołu. ![]() Przy okazji sprawdziłem, czy z błotników będą ludzie. Myk prostowanie, papierek na mokro, wełna stalowa i autosol. Okazuje się, że będą. ![]() W najbliższym czasie muszę skompletować brakujące części, wymienić łożyska, rozpleść koła i zapleść na nowych szprychach, po uprzednim wypolerowaniu obręczy, dętki, oponki z białym bokiem i będzie cycuś ![]() RE: Romet Wigry 1973! rok by Popielaty - zaz - 14-04-2023 17:45:18 Bardzo fajna baza do renowacji. Szkoda że to nie lux z przerzutką. Sam kiedyś szukałem Wigry z lat 70 ale trafiło mi się Wigry za darmo z lat 80.i je odnowiłem kilka lat temu. RE: Romet Wigry 1973! rok by Popielaty - Popielaty - 20-04-2023 18:40:18 Prace przy Wigry 73 postępują. Przejrzałem wszystkie łożyska, większość do wymiany, wypolerowałem co się dało, wyczyściłem i złożyłem póki co jedno koło - przednie. Tylne będzie później, bo źle wymierzyłem szprychy i zamówiłem za długie. Póki co rozebrałem do rosołu, wyczyściłem piastę, która jest jeszcze z kalamitką i obręcz. ![]() Galanteria i dodatki: ![]() Znalazła się też kierownica z chwytami ZZR ![]() Wypolerowane i rozruszane dynamo, mam nadzieję, że będzie sprawne. ![]() Przednie koło potrzebuje tylko kostki na wentyl, oraz odblask na szprychy ![]() Rama sprawdzona, umyta, odtłuszczona z bagażnikiem od dawcy trafi do piachu i proszku. Kolor RAL 5024, czyli najbardziej zbliżony do oryginału. Dalsze prace przy Wigry 73 będę wrzucał na bieżąco. RE: Romet Wigry 1973! rok by Popielaty - zaz - 20-04-2023 23:13:34 Oprócz odblasków na szprychy. Warto pomyśleć o lusterku z epoki raz ramię bezpieczeństwa? RE: Romet Wigry 1973! rok by Popielaty - Pjoter (Kawaler) - 01-05-2023 22:31:50 Witam cię przyjacielu, w końcu ktoś kto myśli podobnie o tych całych Wigrach - dla mnie to kompletne złomy i też nie rozumiem niektórych napaleńców ratujących te jeżdżące gruzy. Posiadam dwa Wigry 1 - jeden to rower mamy z komuni bez daty produkcji na ramie (na piaście tylnej jest rocznik 74), a drugi to sama rama pospawana na zawiasie (po co? - nie wiem) możliwe jest usunięcie tego "efektu" - raczej do sprzedania lub do wywalenia na złom nie chce mi się przy nim dłubać. Tego pierwszego planuję zrobić zgodnie ze sztuką na Luxa to znaczy złoty metalik i dużo chromów. ![]() RE: Romet Wigry 1973! rok by Popielaty - zaz - 01-05-2023 23:56:25 Jak kolor metalik i chromy to może przerzutka Shimano 333 RE: Romet Wigry 1973! rok by Popielaty - Popielaty - 02-05-2023 22:57:47 Brakujące części doszły, więc można było skończyć koła ![]() Mała przymiarka do gołej ramy, czy będą dobrze wyglądać ![]() Pasują Długo to nie trwało jak zawiozłem gołą ramę do piaskowania i malowania proszkowego, jak Wigry 73 na drugi dzień było już gotowe. Kolor RAL 5024. Ciekawostką jest to, że na każdym zdjęciu, kolor ten wygląda inaczej. ![]() Od razu przystąpiłem do naklejenia szablonu. Zdecydowałem się na niego, bo w pierwszym roku takie wychodziły, a naklejka z napisem Wigry nie oddawała by tego, że to Wigry z pierwszego roku produkcji - 1973. ![]() ![]() Wpadł też od razu komplet naklejek. Mały szacher macher i po kilku godzinach Wigry stanęło już na swoich kołach ![]() Czegoś mi tu cholera jednak brakuje ![]() ![]() ![]() Tak więc Wigry 73 już śmiga i nabija kilometry, jedyny mankament to ułożenie się łańcucha w zużytej tylnej zębatce. Jest jeszcze nakręcana (a sama piasta ma smarownice), więc nie chce mi się jej wymieniać, mam nadzieję, że polubi się z nowym łańcuchem. ![]() Na tę chwilę, zostało mi tradycyjnie przeciągnięcie kabla i wciśnięcie przelotek w ramę. Po tym projekt zostanie ukończony. Nie będzie miał ani ramienia bezpieczeństwa, ani lusterka, ma to być takie typowe Wigry 1973 w wersji sote. Kto chociaż trochę zna temat rowerów Romet, ten od razu pozna, że to pierwszy rok produkcji, a kto nie, ten mocno zastanawia się czemu tak, przecież wszystkie miały naklejkę ![]() Na koniec wietrzenie i pompowanie prawie całej mojej kolekcji. Od wyboru do koloru, Wigry 73 był w kawałkach, więc się nie załapał ![]() RE: Romet Wigry 1973! rok by Popielaty - zaz - 02-05-2023 23:21:18 Piękna kolekcja. Brakuje jeszcze jubilata lux i Zenita alki agat Szkoda że zębatki nie wymieniłeś. Poszukaj na olx możne znajdziesz nowa z epoki. |