![]() |
Krzywa rama ogar 200 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Rama, nadwozie, układ wydechowy (/forumdisplay.php?fid=224) +--- Wątek: Krzywa rama ogar 200 (/showthread.php?tid=53926) |
Krzywa rama ogar 200 - Ziomek Edek - 21-02-2023 18:13:59 Witam. Kolejny problem z moim ogarem. Zauważyłem, że siedzenie jest pochylone w lewą stronę, do tego osłona łańcucha jest przesunięta i koło względem błotnika o jakieś 1cm. Największy problem polega na tym, że ogar jest zarejestrowany. Czy są jakieś sposoby aby to uratować?[attachment=22357] RE: Krzywa rama ogar 200 - romek - 21-02-2023 18:38:43 Sposób jest taki że bierzesz dwie deski długie i proste, kładziesz na płaskim równym podłożu, i podjezdzasz rometem tak żeby deska była z jego prawej strony, potem dosuwasz druga deskę z lewej i będziesz widział czy rama jest prosta. Jak masz poziomice laserowa to można też nią sprawdzić. Albo prościej jeszcze, jeśli Romet jedzie prosto, jak puścisz kierownicę nie ściąga go, a przy okazji patrząc od góry silnik jest prosto w ramie to nie ma się czym martwić. Generalnie romety były spawane często krzywo w fabryce. Najczęstsza usterka jest krzywo wspawana tuleja w której mocuje się wahacz tylny, trzeba to wyciąć i wspawać od nowa (najlepiej wytoczyć nowa i ja wspawać). Druga usterka jest zwichrowanie (skrzywienie) ramy ale myślę że problem leży w tej tulei. Jeśli chcesz to zrobić to musisz oddać komuś ramę kto się na tym zna. Nie wiem czy joozek oprócz zawieszeń robi takie coś wysyłkowo. A jeszcze się upewnię , jak zakładałeś te koło upewniłes się że jest prosto wsadzone? Ja mam taki sposób (mało dokładny) że między felgę a oponę dotykam płaskim śrubokrętem , dosuwam paznokieć do wahacza, trzymam go nieruchomo i z drugiej strony patrzę czy jest tyle samo, obracam kołem , powtarzam procedurę , i po dokręceniu to samo. RE: Krzywa rama ogar 200 - Ziomek Edek - 21-02-2023 18:55:08 Silnik jest prosto, czy ściąga tego jeszcze nie wiem, kupiłem w stanie do remontu i dopiero planuję go uruchomić. Zdjąłem siedzenie i gołym okiem widać, że ta blacha do której jest przymocowane jest pochylona lekko w prawo. Koło jest dobrze złożone, z obu stron taka sama odległość. RE: Krzywa rama ogar 200 - romek - 21-02-2023 20:42:45 To jeszcze jak masz dobre oko sprawdź czy łańcuch idzie prosto od zębatki do zębatki. Najlepiej zdjąć osłonę i w sumie ja bym to zmierzył poziomnica laserowa jak masz, bo na oko ja tego nie widzę ![]() RE: Krzywa rama ogar 200 - Ziomek Edek - 21-02-2023 22:35:55 Kręcąc kołem jest co jakiś czas dźwięk taki jakby łańcuch o coś przytarł. Łańcuch nowy i zębatka tylna równie, przednia stara bo z nową łańcuch nie chciał się zgrać. RE: Krzywa rama ogar 200 - Ziomek Edek - 24-02-2023 15:19:36 Silnik jednak jest przechylony w stronę łańcucha. Kurde długo szukałem czegoś z dokumentami w normalnej cenie, teraz takie problemy... RE: Krzywa rama ogar 200 - romek - 24-02-2023 20:48:18 Szczerze to pisałem o tym silniku mając na uwadze ramę Komara, potem skumalem że to ogar 200. Prawde mówiąc nie wiem jak to możliwe w tym modelu, tutaj silnik raz że ma trzecie mocowanie, a dwa to uszy są spawane od góry do rury głównej. W jaki sposób to stwierdziles ? RE: Krzywa rama ogar 200 - Spaceman164 - 24-02-2023 23:06:53 Kolega mi opowiadał, że raz mu się schowek odkręcił, wypadł śrubokręt i wpadł prosto w łańcuch i go rozerwało przy czym skrzywiły się uchwyty silnika. Ale jeśli u Ciebie łańcuch równi się kręci i nic nie chrupie to raczej powinno być dobrze bo w Rometach wiadomo jak to było wszystko łączone RE: Krzywa rama ogar 200 - Ziomek Edek - 24-02-2023 23:10:27 Stwierdziłem to w bardzo prymitywny sposób patrząc na motorower z różnych stron. Pochylenie silnika nie jest duże. Wykonałem również test z dwoma równymi profilami i wychodzi na to, że oba koła są w jednej osi i ślady będą się pokrywały. Zastanawia mnie cały czas dlaczego blacha, do której przymocowane jest siedzenie jest przekrzywiona. RE: Krzywa rama ogar 200 - romek - 25-02-2023 22:58:22 Bo on zapewne został już tak zespawany w fabryce, pewnie też nie do końca na trzeźwo. Jak nie jest duże te przechylenie silnika (najlepiej chyba sprawdzać od góry po demontażu baku) to w zasadzie można to olać, najwyżej częściej trzeba będzie wymieniać łańcuch/zębatki. Jeśli chcesz coś z tym zrobić, to sposobem partyzanckim jest rozpiłowanie otworów silnika na fasolki, ustawienie silnika we właściwej pozycji i mocne skręcenie śrub z dużymi podkładkami, tylko tu może być problem z przednim mocowaniem jeszcze. Gdyby to był polski silnik to wskazałbym na zużycie tulei metalowo-gumowych mocujących silnik, ale w czeskim silniku to chyba te elementy w ogóle nie występują. W Komarze z kolei był też ten problem tylko że tam to już było bardzo mocno przekrzywione i trzeba było z tym coś zrobić, i mam zrobione właśnie z tym rozpiłowaniem otworów, 3 sezony przejeździł i wszystko z tym dobrze. RE: Krzywa rama ogar 200 - Ziomek Edek - 12-03-2023 15:40:51 Jednak jest jakiś problem. Wczoraj wymieniając wianki w główce ramy, zauważyłem że aby przednie koło stało prosto to kierownica musi być skręcona lekko w lewo. Efekt jest taki, że aby jechać prosto kierownica i lampa są skierowane lekko w lewo. Miał ktoś taki przypadek? Dodam, że przednie koło jest na pewno proste. RE: Krzywa rama ogar 200 - romek - 12-03-2023 16:00:46 Stawiam na wybite tuleje w lagach. Zdejmij koło i poruszaj jednym i drugim goleniem czy ma luz. Ale generalnie nie można powiedzieć że to jest nienormalne ![]() RE: Krzywa rama ogar 200 - Ziomek Edek - 12-03-2023 16:18:32 Przy montażu widełek zauważyłem, że były tak jakby miękkie. Można je było dość lekko wyginać. RE: Krzywa rama ogar 200 - romek - 12-03-2023 16:34:52 Bo są miękkie i nic z tym nie zrobisz , znaczy zrobisz ale wątpię czy chcesz robić tuning i wzmocnienia ![]() |