![]() |
Moje rowery: Wagant, Wigry, Duet i składak (Favorit) - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: Moje rowery: Wagant, Wigry, Duet i składak (Favorit) (/showthread.php?tid=53652) |
Moje rowery: Wagant, Wigry, Duet i składak (Favorit) - KrzysiekR - 05-10-2022 19:11:41 Cześć, W powitalni napisałem, że od jakiegoś czasu lubię pogrzebać przy rowerach. Zaczęło się od roweru mojego taty (Favorit?) a później wyciągnąłem z piwnicy rodzinnego Universala - Wigry, teraz pojawił się Wagant wraz z Duetem. Na każdy rower miałem i mam nadal inny plan. 1. Stara kolarka miała być odrestaurowana, żeby zachować jak najwięcej części (oprócz kół). Chciałem uratować rower bo jest w rodzinie bardzo długo i zachować łącznie z modyfikacjami zrobionymi przez mojego tatę tyle części ile da radę (nawet jak były nieoryginalne śrubki to też je odnowiłem i zostawiłem). Naklejki i ta paskudna niebieska owijka doszły później jak zacząłem jeździć na rowerze z 10 lat temu. Wszystkie prace przy rowerze, łączenie z malowaniem ramy zrobiłem osobiście. 2. Wagant. Chciałem mieć rower na dojazdy do pracy (20km w jedną stronę). Nie chciałem kupować niczego nowego tylko coś uratować i dostosować, żeby było komfortowo ale też stylowo. Tutaj plan modyfikacji jest obszerniejszy. Rower ma być niezawodny i łatwy w toczeniu. Dlatego weszły inne koła z nowymi oponami, nowa korba na kwadrat + inne mniejsze modyfikacje jeszcze do przeprowadzenia 3. Duet. Tu ma pozostać tak jak jest tylko ma być wszystko naprawione. To rower z historią. Ponoć objechał całą Polskę dookoła. Na razie rower umyłem i wstawiłem do piwnicy i czeka na swoją kolej. Na tą chwilę wiem, że nie działa napinacz bo nie ma sprężynki napinającej więc jak ktoś ma to chętnie kupię. 4. Wigry. To rower na kemping ![]() W planach są kolejne projekty ale o tym w innym odcinku ![]() RE: Moje rowery: Wagant, Wigry, Duet i składak (Favorit) - romek - 05-10-2022 20:31:58 Piękna kolekcja, gratuluję RE: Moje rowery: Wagant, Wigry, Duet i składak (Favorit) - Jorginsson - 06-10-2022 03:02:10 Podoba mi się to; taki rowerowy resto-mod + staranność. Ciekawe podejście i szczerze powiem, że zainspirowałeś mnie do ujezdnienia mojego Waganta, bo te koła [oryginalne] to zmora. Szczyle w sklepach rowerowych robili zeza i patrzyli na mnie jak na idiotę, gdy pytałem o dętki i opony ;] Twoja koncepcja przekształcenia go w 'daily' wydaje się słuszna. ![]() Fajna kolekcja, fajne podejście ![]() RE: Moje rowery: Wagant, Wigry, Duet i składak (Favorit) - zaz - 06-10-2022 08:58:42 Fajna kolekcja. RE: Moje rowery: Wagant, Wigry, Duet i składak (Favorit) - KrzysiekR - 06-10-2022 11:05:53 Dziękuję za miłe słowa. Jak skończę Waganta to dodam zdjęcia jak wyszło. RE: Moje rowery: Wagant, Wigry, Duet i składak (Favorit) - zaz - 06-10-2022 17:47:28 A myślałeś żeby swoje Wigry przerobić na Wigry lux i dać dodatkowe wyposażenie. RE: Moje rowery: Wagant, Wigry, Duet i składak (Favorit) - KrzysiekR - 07-10-2022 09:58:48 ZAZ dzięki za pomysł. Universal na serio służy jako transport po kempingu i boję się, że jak zrobię z niego taki unikat to zaraz się komuś za mocno spodoba ![]() RE: Moje rowery: Wagant, Wigry, Duet i składak (Favorit) - zaz - 07-10-2022 10:13:51 Osłona była metalowa i plastikowa. A tak się różniły tym że miały przerzutkę w piaście 3 biegowa Shimano i hamulec szczękowy z tyłu z klamka. RE: Moje rowery: Wagant, Wigry, Duet i składak (Favorit) - KrzysiekR - 07-10-2022 11:03:51 To idealnie, bo miałem zamiar wrzucić tu Nexusa 3 to może zerknę jak z dostępnością oryginału. Fajny pomysł, dzięki! RE: Moje rowery: Wagant, Wigry, Duet i składak (Favorit) - zaz - 07-10-2022 13:09:50 Wiem kto ma taka przerzutkę, manetkę z linka oraz hamulec z klamka. Napisz do mnie na priv to dam kontakt. |