![]() |
Czyszczenie plastiku - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21) +--- Wątek: Czyszczenie plastiku (/showthread.php?tid=53232) |
Czyszczenie plastiku - wicher - 25-04-2022 03:11:34 Witajcie, czy może ktoś z Was zna jakąś skuteczną metodę właściwą do oczyszczenia z lakieru plastikowego elementu o chropowatej powierzchni, którym został pobrudzony w trakcie malowania innych powierzchni? Tylko chodzi mi o takie czyszczenie by lakier zszedł a struktura plastiku nadal była nie zmieniona. Może jakiś środek podobny do tych złuszczających farbę z drewna czy metalu albo jakiś sprawdzony patent, podpowiedzcie coś ze swego doświadczenia. Pozdrawiam i dziękuję RE: Czyszczenie plastiku - romek - 25-04-2022 07:02:53 Nitro i szczotka ale jest ryzyko że odbarwi plastik, na początek bym spróbował szczotka z mydłem bo ten lakier zapewne nie trzyma się aż tak mocno i idzie go tak zeskrobac RE: Czyszczenie plastiku - wojakrob - 25-04-2022 10:51:56 Scansol do usuwania powłok malarskich RE: Czyszczenie plastiku - Debesta - 25-04-2022 11:57:25 Lub renzosil do zmiękczania uszczelek - nic nie niszczy. RE: Czyszczenie plastiku - wicher - 09-09-2022 13:44:35 (25-04-2022 11:57:25)Debesta napisał(a): Lub renzosil do zmiękczania uszczelek - nic nie niszczy. Dzięki za podpowiedź, niestety, może do uszczelek jest ok ale kropek z lakieru w ogóle nie ruszyło - moim zdaniem do tego ten środek zupełnie się nie nadaje. Ale i tak dzięki za chęci. (25-04-2022 10:51:56)wojakrob napisał(a): Scansol do usuwania powłok malarskich Ten z kolei środek jest tak silny, że rozpuszcza plastik, który przechodzi do konsystencji gumy do żucia. Na pewno nadaje się do usuwania powłok malarskich z metalu ale do plastiku odradzałbym jego używanie. Również dzięki za chęć pomocy. RE: Czyszczenie plastiku - łogór 200 - 09-09-2022 14:10:48 To bym spróbował jeszcze opalarką tylko z głową to podgrzać może zejdzie druga opcja to aceton zrób próbkę na niewidocznej części plastiku jest troche ,,łagodniejszy" od nitro RE: Czyszczenie plastiku - Bob_Harley - 09-09-2022 17:34:37 a może taki środek Motip żel w sprayu do usuwania powłok lakierniczych? tylko nie wiem jak sie bedzie zachowywać przy plastiku, u mnie na metalu i szkle działa idealnie |