![]() |
Odbudowa silnika jawki 50 - pytanie czy, co i gdzie nr I:) - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Odbudowa silnika jawki 50 - pytanie czy, co i gdzie nr I:) (/showthread.php?tid=53001) |
Odbudowa silnika jawki 50 - pytanie czy, co i gdzie nr I:) - Wicek - 06-02-2022 02:17:15 Ratuję ze złomu starą Jawę 50. Obecnie składam silnik - nowy wał, tłok cylinder... I przy składaniu pojawiaja się pytania: 1. Łozyska na wał korbowy: nowe przyszły zakryte (stare były odkryte) - czy odkrywać aby mieszanka z olejem miała lepszy dostęp do łożyska czy zostawić zakryte? Wolałbym zostawić, bo juz kartery poskręcane, jednak jak ma byc kłopot, to raz jeszcze rozkręcę wszystko i zrobię jak trzeba ![]() 2. Łożysko tłoka - to, które przyszło z zestawem, lata po sworzniu tłoka jak ksiądz za ministrantami - dosyć mocno wychodząc poza obrys głowy korbowodu - tak ma być? [attachment=21539] 3. Popychacze sprzęgła - wydaje mi się, że przy rozbieraniu silnika na dłuższym popychaczu była niewielka tulejka - prawdopodobnie wchodzi/wchodziła w wałek napędowy ale nie znam jej zastosowania: jeżeli tak jest, to jest bardzo luźna i lata sobie po połowie popychacza (od dekla po środek wałka napędowego). Tak ma być? Bo coś mi się nie widzi... 4. Dzwignia sprzęgła w deklu. Od strony silnika, jeszcze pod łożyskiem i uszczelniaczem w deklu winien być chyba mały oring i okrągła blaszka, która ten oring blokuje/zabezpiecza, co ma uszczelnić popychacz. Dobrze kombinuję? Na razie blaszkę pod wymiar wyciąłem z blachy miedzianej i wydaje się być OK - tylko pewny nie jestem, bo w dwóch deklach goło i wesoło i nie było jak podpatrzeć... [attachment=21540] Z góry dziękuję za rzetelne info, a tymczasem... ...biorę się za coś, co przypomina ramę ![]() [attachment=21541] ![]() RE: Odbudowa silnika jawki 50 - pytanie czy, co i gdzie nr I:) - Debesta - 06-02-2022 02:25:26 1. Odkryx lozyska, inaczej szybciutko zostana spieprzone ze stanowiska. 2.Dokup szersze lozysko, lub wydystansuj, choc lepiej i wygodniej jest zastosowac ta pierwsza opcje. 3. Nie qiem o co chodzi 4.Tak, powinien byc oring. Z tego co pamietam to nie ma on przekroju okraglego, tylko owalny/elipsy. RE: Odbudowa silnika jawki 50 - pytanie czy, co i gdzie nr I:) - Wicek - 06-02-2022 02:28:13 Dziękuję za szybką odpowiedź. Jutro cyknę foto tulejki w schemacie "czy-tak-powinno-byc-czy-za-dużo-czaskuję" ![]() Pozdrawiam RE: Odbudowa silnika jawki 50 - pytanie czy, co i gdzie nr I:) - Motokamel - 06-02-2022 20:34:39 p3 w tych silnikach nie ma żadnych dodatkowych tulei na popychaczach - masz dwa drążki i między nimi kula. Może ktoś udoskonalał maszynę ![]() RE: Odbudowa silnika jawki 50 - pytanie czy, co i gdzie nr I:) - Wicek - 07-02-2022 18:15:46 (06-02-2022 20:34:39)Motokamel napisał(a): p3 w tych silnikach nie ma żadnych dodatkowych tulei na popychaczach - masz dwa drążki i między nimi kula. Może ktoś udoskonalał maszynę Dziękuję ![]() Klopot w tym, że z dwóch rozbieranych silników-trupów mam... dwie małe tulejki i nie mam pojęcia skąd/gdzie mogły być. A skoro w dwóch różnych (z różnych źródeł) silników mam dwie podobne małe tulejki, to ryzyko ze ktoś coś udoskonalał - spada do zera... Zrobię dziś zdjęcie tulejki i wkleję - może tym samym rozwiążemy zagadkę ![]() Tymczasem pozdrawiam ![]() RE: Odbudowa silnika jawki 50 - pytanie czy, co i gdzie nr I:) - Wicek - 07-02-2022 21:11:52 A więc wygląda to tak (dla porównania wielkości tulejka jest przy popychaczach): [attachment=21562] [attachment=21563] A ja nadal za nic nie wiem, skąd/gdzie ona - ta tulejka - może być... ![]() RE: Odbudowa silnika jawki 50 - pytanie czy, co i gdzie nr I:) - Spaceman164 - 07-02-2022 21:14:34 Pierwszy raz widzę taką tulejkę, między popychaczami nie ma żadnej tulejki, może poprzedni właściciel dał bo może kulka była za mała i nachodziła nad popychacz, nie wiem. Ale fabrycznie nie ma tam żadnej tulejki RE: Odbudowa silnika jawki 50 - pytanie czy, co i gdzie nr I:) - Wicek - 07-02-2022 21:45:08 (07-02-2022 21:14:34)Spaceman164 napisał(a): Pierwszy raz widzę taką tulejkę, między popychaczami nie ma żadnej tulejki, może poprzedni właściciel dał bo może kulka była za mała i nachodziła nad popychacz, nie wiem. Ale fabrycznie nie ma tam żadnej tulejki Ok, rozumiem ![]() A czy w całym silniku taka tulejka mogła gdzieś mieć zastosowanie? Bo tak jak pisałem - mam dwie, z dwóch różnych silników... ![]() Dawno, dawno temu - średniowieczu ![]() ![]() Teraz nie chciałbym niczego pominąć, bo jest okazja poskładać Marzenie na cacy ![]() RE: Odbudowa silnika jawki 50 - pytanie czy, co i gdzie nr I:) - Spaceman164 - 07-02-2022 22:48:24 Raczej nigdzie nie ma w silniku takiej tulejki według mnie. RE: Odbudowa silnika jawki 50 - pytanie czy, co i gdzie nr I:) - Motokamel - 08-02-2022 00:37:55 Aż z ciekawości sprawdziłem w katalogu części zamiennych do jawy 20. Nic takiego tam nie znalazłem. Gdyby była dłuższa to obstawiałbym tuleję ustalającą dekla której Ci brakuje na zdjęciu do p4. RE: Odbudowa silnika jawki 50 - pytanie czy, co i gdzie nr I:) - Wicek - 08-02-2022 00:56:44 (08-02-2022 00:37:55)Motokamel napisał(a): Aż z ciekawości sprawdziłem w katalogu części zamiennych do jawy 20. Nic takiego tam nie znalazłem. Gdyby była dłuższa to obstawiałbym tuleję ustalającą dekla której Ci brakuje na zdjęciu do p4. Dziękuję bardzo ![]() PS. Tuleje ustalajace do dekla mam wszystkie - te są 2x większe niż ta, o którą robię zamieszanie... Ale sskoro w katalogu nie ma, to... nie ma ![]() RE: Odbudowa silnika jawki 50 - pytanie czy, co i gdzie nr I:) - Debesta - 08-02-2022 10:13:12 Moze z automatu wypadla, choc nie pamietam z czego lun sie sklada. RE: Odbudowa silnika jawki 50 - pytanie czy, co i gdzie nr I:) - Motokamel - 09-02-2022 00:14:50 W automacie też nie ma takich tulejek. |