Zapytanie, romet komar - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: Zapytanie, romet komar (/showthread.php?tid=52565) |
Zapytanie, romet komar - Konrad DD - 08-09-2021 16:07:05 Na wstępie zaznaczam jestem totalnie zielony w temacie motorów, ten znalazłem w stodole najprawdopodobniej leży już z 20 lat zdjecia podsyłam w chmurze. Dzieki za każda odpowiedz.Chodzi mi głownie jak do tego sie zabrać i czy ma to jakowy sens. https://drive.google.com/folderview?id=1Iz10ZjYJd6VcbwMwgGuBBd8x_7RO5E59 RE: Zapytanie, romet komar - Bob_Harley - 08-09-2021 17:58:51 Cóż, z całym szacunkiem ale jak na moje to jeśli sie nie ma pojecia o majsterkowaniu przy takim sprzęcie to to nie ma sensu. Albo sie to robi z pasją albo wcale, takie jest moje zdanie. Juz kumpel mojego kuzyna ma Komara Sport w szopie i twierdzi ze bedzie go robił, bo chyba myśli że bedzie miał z tego duże pieniądze. A mógłby go nam sprzedać za uczciwą sume i byśmy sie nim zajeli jak trzeba. RE: Zapytanie, romet komar - wazniak96 - 08-09-2021 18:38:45 Pierwsze primo to to nie jest komar a pegaz. Co prawda dość zapyziały ale fajne znalezisko Czy ma sens... kwestia tego czy chcesz w motorek wpakować trochę pieniędzy i czasu. Pegazy są dość rzadkim okazem więc myślę, że warto ratować. Tym bardziej, że jeśli chodzi o kompletność to chyba nie ma tragedii. Kolego Bob, tutaj się z Tobą nie zgadzam. Każdy był kiedyś zielony. Kwestia tego, czy człowiek chce się tego nauczyć i czy ma choć odrobinę zdolności technicznych coby nie pisał w każdej błachej sprawie nowych wątków. RE: Zapytanie, romet komar - Konrad DD - 08-09-2021 18:39:11 Rozumiem już jednego pegasa mam w serwisie i czekam na skonczenie a plus minus ile można za takiego klonkra wołać? Ten co podsyłalem (08-09-2021 18:38:45)wazniak96 napisał(a): Pierwsze primo to to nie jest komar a pegaz. Co prawda dość zapyziały ale fajne znaleziskoZiomek czego moge sie nauczyc czy dasz mi jakies rady na ten temat? Jestem zielony w motorkach ale chcialbym coś podziałać? RE: Zapytanie, romet komar - wazniak96 - 08-09-2021 18:56:32 Skoro zadajesz takie pytanie to serio musi być kiepsko. Na start to proponowałbym Ci przeczytanie jakiś książek opisujących serwisowanie rometów. Np. "Z motorem na Ty". Jeśli chcesz jeździć motorkiem z PRL to przede wszystkim musisz ogarnąć: 1. Różnice między silnikami 4T i 2T (oraz jaką zasadę działania ma silnik 2T). 2. Czym jest gaźnik (i jak wyregulować gaźnik w romecie). 3. Czym jest układ zapłonowy (i jak go wyregulować). Reszta to ciężko powiedzieć.. Coś Ci nie działa to klucz w rękę i próbujesz naprawić. Jeśli podejrzewasz, że nie dasz rady to możesz szukać informacji w necie, ew. napisać wątek na forum (oczywiście bez przesady - nikt nie będzie poraz 40 tłumaczył jak ustawić zapłon czy opisywał jak odkręcić koło). RE: Zapytanie, romet komar - KOMBI - 08-09-2021 19:20:40 można jeszcze dodać że romety jeżdżą na mieszankę paliwa a nie czystą benzynę RE: Zapytanie, romet komar - Bob_Harley - 08-09-2021 20:09:05 A no chyba że tak, że od czegoś trzeba zacząć. Sam przygode z motoryzacją zacząłem od Ursusa C360 natomiast dużo daje obejrzenie jakiegoś poradnika na YT na zasadzie - ok na filmiku było w ten sposób, ja to rozbieram i rzeczywiscie jest tak samo, czyli to działa w ten sposób itd. Aczkolwiek równie dużo da samodzielne rozebranie czegoś i zwizualizowanie sobie jak to działa, jak np. u mnie automat biegów w jafce xD Nawet kolega z technikum miał takie podejście że żeby cos umieć naprawić najpierw trzeba kilka takich rzeczy popsuć RE: Zapytanie, romet komar - Konrad DD - 08-09-2021 21:40:00 (08-09-2021 19:20:40)KOMBI napisał(a): można jeszcze dodać że romety jeżdżą na mieszankę paliwa a nie czystą benzynę Bez przesady Dzieki panowie,książke poszukam bo ojciec gdzieś mial bo byly dodawane do motoru i coś podziałam na wlasną ręke. Jeśli macie jakies materiały np jak ustawić gaznik czy budowe silnika oraz opisanie elementów mozecie podlinkować(nwm czy znajde tę książke od rometa) Dzieki. RE: Zapytanie, romet komar - KOMBI - 08-09-2021 22:28:33 wystarczy na forum poszukać a wszystko znajdziesz RE: Zapytanie, romet komar - Konrad DD - 08-09-2021 23:31:04 https://drive.google.com/file/d/1KSj5ZlXHtIx1zx-EkzHy7rrDXkoaHA2W/view?usp=drivesdk Znalazłem to ta książeczka. |