![]() |
Problem z Rdzą - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Hydepark (/forumdisplay.php?fid=23) +--- Wątek: Problem z Rdzą (/showthread.php?tid=52442) |
Problem z Rdzą - Dj.bimo - 08-08-2021 21:55:55 Witam mam taki problem bo zauważyłem w swoim aucie na przedniej masce z tyłu że pojawiła się rdza z jednej i drugie strony ale to chyba idzie po całej długość i chciałbym się tym zająć zawczasu żeby mi całej nie dopadło i tu mam pytanie jak to dobrze się tym zająć z robotą nie będzie problemu bo już malowałem parę motorów i jakieś drobne rzeczy robiłem lakiernicze u ojca w aucie także samemu dam se rade zrobić jak se na spokojnie siądę i bez pośpiechu będę robił. Na początek myślałem żeby oczywiście zdjąć maskę druciakiem na wiertarce wyczyścić rdzę do gołej blach potem psiknąć ocynkiem w sprayu potem delikatnie dać szpachli żeby całość była na równi z cała maską a na koniec w sprayu podkład i kolor A wy jak radzicie załączam foto. https://www.fotosik.pl/zdjecie/73e8380a695411ad https://www.fotosik.pl/zdjecie/be05a312c229f149 RE: Problem z Rdzą - Debesta - 08-08-2021 21:59:07 Ocynk w szpreju xD Problem z Rdzą - dimmus - 08-08-2021 22:05:00 Raczej słabo naprawa. Ruda wychodzi spod falsu. Co chwila będziesz łatał. Z tego co widzę po nr VIN, to chyba ford. Nie wiem jak to w nich było, ale w VW z lat 2006-2009 mieli problem z technologią ocynkowana i spod falsów rdza wychodziła, wymienia się elementy, bo naprawa tylko na chwilę, ale jak ma być żeby zrobić, to wyczyścić, Brunox albo coś w tym stylu i lakier. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka RE: Problem z Rdzą - Dj.bimo - 08-08-2021 22:34:07 Tak to Ford dokładnie focus c-max 2006rok teraz se przypomniałem jak kiedyś na Tvn Turbo pokazywali jak zrobić przerdzewiałe i dziurawe rzeczy to najpierw wyciął to luźnie co samo odpada to co zdrowe a miało naloty rdzy to przeszlifował do gołej blach potem coś nakładał zęby rdza chyba dalej się nie pojawiała nie pamiętam co to było i jak się nazywa ale było to przezroczyste w butelce coś jak lakier do paznokci pomazał tym potem dopiero kład bo była dziura watę szklaną i robił potem resztę ,szpachla, podkład, kolor itd. Problem z Rdzą - dimmus - 08-08-2021 22:46:25 Problem jest to, że rdza jest pod zacięciem blachy, jak byś odgiął fals, to będzie sama rdza i tak na prawdę tego nie wyczyścisz. Ale pasywator rdzy (np. Brunox) może trochę pomóc. Tak normalnie, to nowa klapa i lakierowanie - będziesz miał spokój na dłużej. Oryginalna pewnie Kilka tysi, a zamienniki różnie pasują, można jeszcze używki poszukać, ale pewnie będą miały podobne problemy z korozją. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka RE: Problem z Rdzą - wazniak96 - 08-08-2021 23:21:28 Przewalone miejce, jakbyś się nie starał to do zera rdzy nie wyjedziesz i wyłazić dalej będzie. Ja bym to zrobił jak kolega wyżej. Wyczyścić ile się da, potem pasywator rdzy (nie pamiętam czego używałem ale rdzę wpierdzielalo aż się kopcilo ![]() RE: Problem z Rdzą - Dj.bimo - 09-08-2021 00:09:41 Na sprzedaż nie idzie bo mam ją dopiero od połowy listopada problemów z nią jak na razie nie mam więc chciałbym mieć ja z minimum 5lat (potem zobaczymy zależy jak się będzie sprawowała)ale jakimś brzydalem i dziurawcem nie chcę jeździć i mieć jak inni po to się dba żeby długo służył. Zresztą w pobliskim miasteczku jest sklep lakierniczy więc się tam wybiorę to może coś doradzą na pozbycie się rdzy przecie zapytać zawsze można. RE: Problem z Rdzą - wojakrob - 11-08-2021 08:58:15 (08-08-2021 22:05:00)dimmus napisał(a): Brunox albo coś w tym stylu i lakier. Na Brunoxa szkoda pieniędzy. Sprawdzałem sam - rdza wyłazi. Lepiej APP Test Brunox vs. APP Moja sugestia: 1. Oczyścić z luźnej rdzy 2. Zastosować APP 3. Zabezpieczyć podkładem epoksydowym 4. Lakier nawierzchniowy pod kolor samochodu (mieszalnie nabijają w aerozol) 5. Po całkowitym wyschnięciu pomiędzy blachy wlać coś oleistego (najlepiej RUST STOP) |