![]() |
Ogar 200 który nie odpala - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Ogar 200 który nie odpala (/showthread.php?tid=52146) |
Ogar 200 który nie odpala - Bob_Harley - 16-05-2021 13:00:39 Witajcie szanowni Romeciarze! Mam problem z uruchomieniem złożonego przez kolegę silnika. Rama jest moja ale to chyba nie problem żeby włożyć inny silnik nie ![]() RE: Ogar 200 który nie odpala - Debesta - 16-05-2021 14:13:28 Jedyne rozwiązanie to czerwona wstążka na kierownice i ewentualnie poświęcenie przez biskupa, a jak nie podziała to wrzucić w dol, ziemia przysypać i troche gnojówki podrzucić zeby kwiatki rośli. Mój ziomek w simsoniw mial taka opcje po wymianie tloka ze za nic nie chcial palic, jak założył tlok odwrotnie, czyli strzałką do gaznika, to normalnie zaczął działać jeździć i tak dalej. I badz tu mądry, jak tu takie głupoty wychodzą. RE: Ogar 200 który nie odpala - Bob_Harley - 16-05-2021 19:01:33 A czy ważny jest odstęp cewek od koła magnesowego? Bo np. jak bedzie bardzo mały albo cewki będą przycierać o magneto to nie będzie odpowiedniego prądu dawać? Innych pomysłów już nie mam... RE: Ogar 200 który nie odpala - siwy1958 - 16-05-2021 20:56:00 Witam ! Cewki w ZADNYM przypadku nie moga ocierac o magnesy, bo TO znacznie oslabia iskre ! Ale idealem jest , aby przerwa byla jak najmniejsza, wtedy sila magnetyczna dzialajaca na cewki jest najwieksza, powinno byc ok 0.2 mm. Trzeba tez zalozyc bicie walu. I inne luzy na lozyskach. Pozdrawiam Marek Z. RE: Ogar 200 który nie odpala - łogór 200 - 17-05-2021 10:31:41 Tak naprawdę to podstawy czyli sprawdzenie ustawienia zapłonu najlepiej na żarówkę lub miernik nie żadnymi suwmiarkami bo jawka ich nie lubi.podlej do cylindra paliwa zobacz czy zagada.a jak nic z tych rzeczy nie pomoże to pomiar kompresji prawdę Ci powie. RE: Ogar 200 który nie odpala - Bob_Harley - 18-05-2021 22:42:45 Słuchajcie, udało się odpalić maszynę! Pomógł rozrusznik z wiertarki ![]() ![]() RE: Ogar 200 który nie odpala - Odrestaurator - 19-05-2021 23:29:28 Prawdopodobnie tak bo tam nie ma żadnej regulacji skrzyni. Ewentualnie sprawdź czy element który jest przymocowany do tego pręta który idzie od dźwigni biegów Ci nie wypadł. RE: Ogar 200 który nie odpala - Bob_Harley - 20-05-2021 22:58:05 A więc tak, wyjelismy z kolegą silnik z ramy odkręciliśmy śruby automatu i po poruszaniu wrzucił się luz. Założyliśmy silnik do ramy i po niewielkich komplikacjach zrobiliśmy dziś 40km! Jednakże biegi raz wchodzą raz nie, trójka lubi sobie wyskoczyć pod obciążeniem obciążeniem i jedynka nie zawsze się chce wrzucić. Niemniej da się tym jeździć i powiem wam że na trójce z lekkiej górki idzie jak zły ![]() ![]() ![]() |