Kupno nowego Rometa lub... auta - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Giełda (/forumdisplay.php?fid=35) +--- Dział: Czy warto kupić? Wycena, Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=98) +--- Wątek: Kupno nowego Rometa lub... auta (/showthread.php?tid=5193) |
Kupno nowego Rometa lub... auta - PKpeter - 07-06-2012 18:34:44 Witam. Mam pewien dość niecodzienny dylemat. Lubię jeździć rowerem, jak większość z Was. Jest to moja codzienna forma transportu. Jednak ostatnimi czasami coraz większym jest to, że na wycieczkę pozostaje piechota lub autobus kiedy chcemy się wybrać na wycieczkę. Nie mamy auta, a tylko ja mam rower. Wkrótcę będę w stanie kupić np. Fiata Cinquecento, jednak zacząłem czytać o popularnych Wigrach i Jubilatach, ich nowych reedycjach. Mój problem jest, czy lepiej zainwestować we Fiata (ogólnie już sporo czytałem o nich, więc nie musicie mi go przybliżać), czy kupić np. dwa rowery Wigry lub Jubilat (doradźcie) i rower dla brata. Dodam, że rodzice nie należą do wysportowanych, a martwi mnie to że ani w Jubilacie ani w Wigrach nie ma przerzutek. Czy da się tym startować jadąc pod górkę? Czy przełożenie jest takie jak w ostatnich biegach MTB? Jak jest z wytrzymałością i rdzą (bo rama jest stalowa?). Proszę o obiektywne opinie o tym, czy zrezygnować z auta na rzecz kupna rowerów dla rodziny - oraz opisać Wigry 2012 czy Jubilata. Zdaję sobie sprawę że pogoda nie zawsze będzie najlepsza ale od czego są składaki? Zmieszczą się w autobusie Dziękuję i pozdrawiam. RE: Kupno nowego Rometa lub... auta - rowler - 07-06-2012 18:51:29 wiadomo rower = 0 kosztów eksploatacji a auto czyli fiat cc swoje pali, wymiana oleju, i innych płynów ustrojowych, filtrów, rozrząd, OC, itp. na pewno jadąc samochodem jest większa wygoda i praktycznie się nie męczysz a rowerem szczególnie na długich trasach można zdechnąć, a jeśli dużo jeździsz to musisz wkładać pieniądze w nowe opony, dętki, łańcuch itp. także wszystko ma swoje plusy i minusy, decyzja należy do ciebie RE: Kupno nowego Rometa lub... auta - PKpeter - 07-06-2012 22:39:30 Nie pomogłeś mi za bardzo rowler, ale dzięki za odpowiedź. Wiem że auto to koszta, ale fiat CC jest jednym z najmniej kosztownych aut ze względu na OC właśnie oraz ogólnie dostępne części. Mam dobrego znajomego mechanika, który raczej mnie nie doprowadzi do bankructwa. Ale nie o tym mowa. Sam przejechałem już dobre x tysięcy km moim Hexagonem, i wiem co to wymiana oraz przeglądy. Powiedz mi, czy opłaca się kupować rowery za 400 złotych. Dotąd myślałem że granica 900 złotych jest granicą żeby kupić "jakiś" rower. RE: Kupno nowego Rometa lub... auta - bercixxx1992 - 07-06-2012 22:42:21 wolalbym juz ladnego 126p kupic niz cienkostenko.sory ale predkosc ta sama ,nie psuje sie tak a i w malanie silnik ogolnie lepiej chodzi-moje zdanie mozesz sie nie zgadzac-ale taka jest prawda-chyba ze kupisz sportinga-te byly calkiem udane RE: Kupno nowego Rometa lub... auta - Vladimir - 07-06-2012 22:43:03 Wiadomo, że samochód jest poręczniejszy i bardziej uniwersalny niż rower. Rowerem nie przewieziesz 3 nagłych pasażerów. RE: Kupno nowego Rometa lub... auta - Simon - 07-06-2012 22:43:21 Ja bym auto wybrał. Rower jest dobry ale są sytuację gdy auto trzeba mieć. RE: Kupno nowego Rometa lub... auta - Błażej - 07-06-2012 22:43:43 ta, maluch lepszy od CC dobre buahaha RE: Kupno nowego Rometa lub... auta - rowler - 07-06-2012 22:46:23 jeśli za 400 zł za nowe to niby się opłaca, ale za te pieniądze masz wygodny, mało palący, i ogólnie jeden z tańszych w utrzymaniu samochód, nie musisz pedałować i długie dystanse nie są problemem, jak masz znajomego mechanika który jak myśle poradzi sobie z tym autem to koszta napraw podstawowych rzeczy wyniosą ok 250 zł także tanio jakby nie było, a ja jakbym miał wybierać to wybrałbym CC a nie rowerki myślę że pomogłem, ja osobiście mam rower od komunii ( ja mam 16 lat ) który do tej pory jeździ i pracuje nieraz ze mną RE: Kupno nowego Rometa lub... auta - PKpeter - 07-06-2012 23:01:00 Okej. Mimo wszystko, możecie się podzielić doświadczeniami z Wigrami lub Jubilatem? (Patrz 1 post). Dziękuję. RE: Kupno nowego Rometa lub... auta - miki1999 - 16-06-2012 17:02:24 Wigry ma mniejsze koła i jest ciut wolniejszy, Jubilat ma za to większe i szybciej jeździ, łatwiej pedałuje się pod górkę. Ale ogólnie ja bym brał Wigry, bo mniejszy i taki skromny się wydaje RE: Kupno nowego Rometa lub... auta - Bartek - 16-06-2012 19:05:19 Ja bym wybrał CC. Śnieg deszcz mróz to zawsze wsiadasz do auta i nie kapie Ci na głowę ani nie jest Ci zimno. Rowerem jest ekologicznie nie musisz kupować benzyny ani wymieniać płynów i części eksploatacyjnych. Sam mam CC dwa Romety oraz kilka rowerów (nie liczę aut rodziców) Jak masz kasę to bierz CC i się nie zastanawiaj bo jest o wiele wygodniejszy szybszy i nie musisz pedałować. |