![]() |
Karpatka, czyli 16 moto w naszym domu :D - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Dwa kółka (/forumdisplay.php?fid=172) +--- Wątek: Karpatka, czyli 16 moto w naszym domu :D (/showthread.php?tid=51843) |
Karpatka, czyli 16 moto w naszym domu :D - klodian2002 - 10-03-2021 21:52:30 Witam witam. Nic nowego, raz na pół roku trzeba kupić coś nowego ![]() Oczywiście trzeba było najpierw przygotować powód po co mi "kolejny złom" ![]() ![]() Karpatka, znaczy Karpaty 50, wczoraj zmieniła właściciela ![]() ![]() ![]() Ten Galaxy nie jeden motor już miał na pace ![]() Ogólnie to tak. Malowana pędzlem, rama w miarę wyszła, ale jakiś ciumciok pomalował kierownice, koła, a nawet troche silnika . Co ciekawsze, pod lakierem na kierownicy jak i felgami jest ładny chrom. Po co to wszystko? Nie mam pojęcia Odpaliła na zimnym od 1 kopa u sprzedającego, ale nie trzymała wolnych obrotów, zalewało ją i przerywała. Jak weszła na obroty, kopa miała, więc pewnie kwestia regulacji gaźnika lub lewego powietrza. Bak czyściutki, nowe lusterka i opony, prędkościomierz działa, sprzęgło jest, będzie jeździć ![]() ![]() ![]() ![]() Plan na dzisiejszy dzień był taki. Rozebrać gaźnik, wszystko poczyścić, wyregulować, no i oczywiście jeździć ![]() Tak też zrobiłem. Zagadał tylko raz, trzymał obroty po czym zgasł, i już dziś więcej się nie odezwał. Nie zliczę ile razy wyciągnąłem z niego dzisiaj ten cholerny gaźnik. Iskra jest, kompresja 6 bar, paliwo dochodzi. Przy okazji zerwała mi się linka gazu przy manetce, a że nie ma dostępnych części do niego to lipa. Na szczęście tata mi jutro dorobi na wymiar lineczkę i będzie nówka funkiel sztuka ![]() Co do gaźnika. Poddałem się wieczorem, i poprosiłem tate o pomoc. Wyszło prawdopodobnie na to, że powodem jest woda w paliwie. O tym nie pomyślałem. Paliwo zlałem, dostanie nowe jutro, a stare z ciekawości zlałem do przezroczystej butelki, i rano zobaczę czy rzeczywiście w paliwie była woda (opadnie na dno). Oczekujcie dalszych postów. Miłego wieczoru! ![]() --------------------------- PS. W piątek odbieram komara 2350 z lakierni ![]() RE: Karpatka, czyli 16 moto w naszym domu :D - Dawdzio - 10-03-2021 22:07:27 Na wodę w paliwie pomaga denaturat. RE: Karpatka, czyli 16 moto w naszym domu :D - romek - 10-03-2021 22:14:25 Noo, w końcu coś ciekawego się pojawiło na forum, Sam bym przygarnął karpatke zwłaszcza w takiej cenie, dobry zakup. Jakieś dokumenty to ma? Bo chyba oficjalnie nigdy nie były importowane do Polski? Co do części to w Polsce może być problem, ale chyba na Ukrainie tego nie powinno być, może warto zagadać z jakimś znajomym Ukraińcem (dzisiaj chyba każdy takiego kogoś zna) żeby przywiózł nam parę gratów przy okazji wizyty w swojej ojczyznie, tylko ciekawe czy nie ma jakiegoś cła... Ale chyba do 300 euro można, lub może jakiejś sklepy internetowe.. RE: Karpatka, czyli 16 moto w naszym domu :D - klodian2002 - 11-03-2021 21:14:56 Nie, nie były oficjalnie importowane do nas. Tata opowiadał mi, że karpatki jak i delty były czasami sprzedawane nowiutkie na rynkach, spakowane w kartonie w częściach. Trochę takie złóż to sam, jak w Ikei ![]() Dokumentów brak, ale nie jest to dla mnie must be ![]() Z częściami szczerze mówiąc, to jest gorzej niż problem. Nie ma ich wcale. Nie znam żadnego ukraińca, więc zostają tylko sklepy, tak jak mówisz. Jeżeli zna ktoś sklep z takimi częściami, proszę niech podeśle mi tutaj link, szperałem i nie wyszperałem. Ale wyszperałem ukraińskiego olx, te karpatki kompletne cenowo utrzymują się za kilkadziesiąs złotych w słabym stanie do 300zł w BDB. Nic tylko sprowadzać ![]() Dziś ze względu na brak czasu i pogodę nie dotknąłem Karpatki. Ale mam dorobioną lineczkę do gazu ![]() ![]() RE: Karpatka, czyli 16 moto w naszym domu :D - romek - 11-03-2021 21:44:46 Pamietaj też że nasze 300 zł na Ukrainie jest warte więcej ![]() ![]() Co do sklepów, to wpisz w google hasło частини мопеда Карпати i wyskoczy ci kilka sklepów. Musiałbyś napisać maila, nawet przez translator, czy któryś zgodzi się wysłać do Polski. Tylko proszę, nie swapuj tu dezameta ![]() RE: Karpatka, czyli 16 moto w naszym domu :D - klodian2002 - 13-03-2021 20:10:35 Broń boże przed swapowaniem! Nie gdy ja jestem właścicielem. Dzięki za hasło! Dziś kolejna walka z Karpatką. Ponownie nie jestem stanie zliczyć ile razy wyciągnąłem gaźnik. To już się zaczyna robić śmieszne xD Odezwie się tylko wtedy, gdy naleję paliwa do przepustnicy. I to też tylko na chwilę póki nie dopali wszystkiego, i tylko na maksymalnym gazie (przerywa), nie reaguje na regulację zbytnio. Lepiej wyczyścić się go nie da, bak też ściągnięty i wyczyszczony. Ciul wie o co mu chodzi.. Miałem pomysł zamontować gaźnik z 023, ale jest zbyt duży. Przy okazji wykonałem regulację zapłonu. Ktoś ma jakiś pomysł? Mi już ręce opadają. I chęci tracę na tego złoma xD ![]() ![]() RE: Karpatka, czyli 16 moto w naszym domu :D - romek - 13-03-2021 22:10:35 Jeśli dobrze myślę to tam jest gaznik k60b, a to część akurat łatwo dostępna chociaż podobno te współczesne to śmieci. RE: Karpatka, czyli 16 moto w naszym domu :D - Odrestaurator - 14-03-2021 12:42:34 Mniej-więcej dlatego u nas nie ma na to zbytu, opinie mają jaką mają te mopliki a znikąd się nie wzięła, dziwię się że w ogóle to kupiłeś RE: Karpatka, czyli 16 moto w naszym domu :D - Norweski Zomowiec - 14-03-2021 12:58:22 Blaszkę pływaka musisz wygiąć tak, aby nie zamykał od razu komory. Delikatnie z tą blaszką także RE: Karpatka, czyli 16 moto w naszym domu :D - klodian2002 - 15-03-2021 22:20:38 Myślę, że nie będę się dalej bawił z tym gaźnikiem, kupię kiedyś po prostu używany oryginalny gaźior do niego, a na razie wykosztowałem się na motory na tyle, że muszę zrobić przerwę, bo co uzbieram na A2 to wydaje XD RE: Karpatka, czyli 16 moto w naszym domu :D - klodian2002 - 22-03-2021 23:33:03 Straciłem do niego cierpliwość. Sprzedałem tacie po cenie kupna. I jestem zadowolony xD Wpadła w dobre ręce, i ja mam więcej pieniędzy na moto na A2 na które zbieram ![]() RE: Karpatka, czyli 16 moto w naszym domu :D - Odrestaurator - 23-03-2021 02:43:00 To musiało się tak skończyć ![]() RE: Karpatka, czyli 16 moto w naszym domu :D - Debesta - 23-03-2021 03:20:52 Ajj szkoda ze sprzedałeś. Swoja drogą podpowiedz ojcu, ze ładnie wyczyści te chromy z farby i to bez użycia papieru ściernego/wodnego. RE: Karpatka, czyli 16 moto w naszym domu :D - łogór 200 - 23-03-2021 13:54:16 Chwała Ci za to. Myślałem że skończy tam gdzie jej miejsce a tu proszę udało się odsprzedać :-) RE: Karpatka, czyli 16 moto w naszym domu :D - klodian2002 - 25-03-2021 12:40:25 (23-03-2021 02:43:00)Odrestaurator napisał(a): To musiało się tak skończyć ![]() |