![]() |
Prostownik/regulator od simsona do ogar 205 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222) +--- Wątek: Prostownik/regulator od simsona do ogar 205 (/showthread.php?tid=51628) |
Prostownik/regulator od simsona do ogar 205 - Juby1987 - 11-01-2021 22:30:55 Witam mam nowy prostownik 6v od simsona o numerach 8871.1 Wychodzi z niego 5 kabli : czerwony, żółty, zielony i dwa niebieske Proszę o podpowiedz, mechanika mi nie obca ale elektryka i elektronika czarną magią jest... Jak to podłączyć do ogar 205 aby ładować mały 6v akumulatorek. Który kabel idzie do cewek który do akumulatora? Bardzo prosze o łopatologiczne tłumaczenie i wyrozumiałość. Ps przeszukałem forum ale o tym modelu prostownika nic nie znalazłem... Ps. Wiem że cewki dają tylko 20w. Wiem że ładowanie będzie słabe ale jakieś będzie jak podpowiecie jak to połączyć. RE: Prostownik/regulator od simsona do ogar 205 - trzcinka - 11-01-2021 22:41:45 Pokaz zdjęcie tego prostownika. Simek miał kilka modeli prostkowników. (już zaczynam się z tym gubić) RE: Prostownik/regulator od simsona do ogar 205 - Juby1987 - 11-01-2021 23:00:46 https://www.amazon.de/-/en/Charging-8871-1-Schwalbe-Sparrow-Habicht/dp/B07BVSTNKJ Dokładnie taki jak w linku nie potrafię dać fotki na tym forum... RE: Prostownik/regulator od simsona do ogar 205 - Norweski Zomowiec - 12-01-2021 00:08:41 Czekaj czekaj. Już nie mówiąc o oryginalnym iskrowniku, że mało co daje mocy, to w jaki sposób chcesz używać akumulator w ogarze 205, jak tam taka elektryka prawie jak w rowerze? A może masz CDi zainstalowane, to jeszcze rozumiem. Jakbyś miał zaadaptowany czujnik oraz światło stop, to rozumiem - ale czy na pewno masz ten stop, czy co innego, aby był sens zakładać akumulator? Czyżby sygnał dźwiękowy? RE: Prostownik/regulator od simsona do ogar 205 - Juby1987 - 12-01-2021 00:21:34 Trafna uwaga. Kolego obecnie chodzi jedynie o sygnał dzwiękowy oraz stabilność oświetlenia. Stan okablowania oryginalnego w moim sprzęcie jest na 6+ dlatego będę starał sie tak zrobić aby wszystkie zmiany można cofnąć w kilka minut. Przyszłość: jak już będzie minimalne ładowanie to ogarnę kierunki i stop ![]() RE: Prostownik/regulator od simsona do ogar 205 - Juby1987 - 12-01-2021 02:06:24 Może ktoś chociaż wie który kabel do masy a który do napięcia z cewki reszte może jakoś dojdę miernikiem... RE: Prostownik/regulator od simsona do ogar 205 - seler1500 - 12-01-2021 03:05:40 http://www.skuteryostrow.home.pl/download/simson_mz/kolor/kr51/kr51.png RE: Prostownik/regulator od simsona do ogar 205 - Juby1987 - 12-01-2021 12:57:42 Ten schemat niestety nic mi nie daje. Schematów już się naoglądałem. RE: Prostownik/regulator od simsona do ogar 205 - Norweski Zomowiec - 12-01-2021 20:20:48 Wszystko rozbija się o sens takowej inwestycji, gdzie rezultaty będą DLA MNIE marne. A ile będziesz tam trąbił tym klaksonem, że aż trzeba zakładać akumulator z ładowaniem? Sądzę, że lepiej sobie kupić baterię zwykłe AA, koszyczek na baterię AA x4 - to by było napięcie 6v, umieścić np. w lampie, podłączyć masę oraz do przycisku klaksonu w przełączniku na kierownicy i masz brzęczyk, co jakoś brzęczy (bo 6v) oraz będziesz w ogóle używał może 5, no 20 razy sezonie i na pewno Tobie starczy. Większe ingerencje nie będą opłacalne, ze względu nawet napięcia 6v z tego iskrownika.. żarówki tako sobie świecą na napięciu 6v, a co mówić o kierunkach. Jak tak bardzo rozważasz jakiś akumulator, to na pewno zakupił CDI przede wszystkim. W Cdi masz regulator napięcia, co od niego masz przewód, co podłączasz od razu do małego akumulatora żelowego 12v za 40zł, beż żadnych prostowników selenowych, czy tych simsownowych - jeden kabel i tyle - i później można rozważać jakieś kierunki RE: Prostownik/regulator od simsona do ogar 205 - gabriel0 - 12-01-2021 21:06:36 Albo podłączasz prostownik ze skurwtera taki 4-pinowy i jakieś tam ładowanie będzie, albo odłączasz cewki od masy i zakładasz regulator bezmasowy od chińskiego quada, taki 5-cio przewodowy. Innego wyjścia nie widzę. Osobiście nie wiem czy pociagnie. Sam mam zrobione ładowanie z cewek świetlnych ale z iskrownika od charta. 12v ładuje i daje radę zasilać światła. RE: Prostownik/regulator od simsona do ogar 205 - Ryoko Yuki - 12-01-2021 21:31:11 Panowie PANOWIE!!! Wszystko fajnie i wszystko pięknie, ale D$$A!!! Wszystkim za wypowiedzi w tym wątku pała na pale pałą pogania! A dla czego? Nikt nie odrobił pracy domowej pt. "Instalacja elektryczna w motorowerze Romet Ogar 205" a tam jak byk stoi iż instalacja elektryczna jest 20W a brzęczyk i światła są zasilane prądem PRZEMIENNYM!!! By zadziałał Ogarowy brzęczyk nie wystarczą dwie bateryjki w koszyczku, czy akumulator! Świecenie Ogarowego oświetlenia przy podwójnym zasileniu jak dla mnuie jest awykonalne. Trzeba by przerobić część świetlną np. na tylko akumulator albo stosować moje rozwiązanie z kierunkowskazami, ale z ładowaniem w tym wypadku bym uważał, bo już samo włączenie oświetlenie skutecznie zmniejsza moc iskry na świecy! Myślę, że chcąc się bawić w prostowniki - najpierw by trzeba poodwijać trochę drutu z cewek, by je nieco wzmocnić i dopiero wtedy przerabiać. RE: Prostownik/regulator od simsona do ogar 205 - seler1500 - 12-01-2021 22:11:56 (12-01-2021 12:57:42)Juby1987 napisał(a): Ten schemat niestety nic mi nie daje. Schematów już się naoglądałem.Chciałeś opis co jak podłączyć - na schemacie ładnie widać, za co odpowiada który kolor przewodu ![]() Pomijając już kwestię brzęczyka na prąd przemienny (problem jego zasilania rozwiązujemy przełącznikiem monostabilnym z jedną parą styków normalnie otwartych i jedną parą styków normalnie zamkniętych, i nie trzeba tu żadnego ładowania), potrzebna Ci będzie cewka z odczepem w połowie uzwojenia i odpowiedniej mocy, żeby podłączyć całość podobnie, jak w instalacji w której ten regulator jest stosowany. |