![]() |
ZZR czy ZR Romet - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Chłopcy Rometowcy (/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Informacje, zdjęcia, ciekawostki (/forumdisplay.php?fid=44) +--- Wątek: ZZR czy ZR Romet (/showthread.php?tid=51603) Strony: 1 2 |
ZZR czy ZR Romet - wojakrob - 08-01-2021 12:09:29 Wg danych w intermecie (wiki oczywiście, jak i inne strony)zmiana nazwy z ZZR (Zjednoczone Zakłady Rowerowe) na ZR Romet (Zakłady rowerowe Romet) miała miejsce w 1971 roku. Zmiana ta skutkowała m. in. zmianami tabliczek identyfikacyjnych na motorowerach (pierwotnie ZZR, potem ROMET). Potwierdzeniem jest tabliczka ZZR na posiadanym przeze mnie Komarze z 1971 roku. I tu ciekawostka, która burzy powyższy wywód: ![]() http://chlopcyrometowcy.pl/hosting/imageup/87025_Screenshot_20210107-101146.png Zatem jakiej marki (ZZR czy Romet) jest Komar z 1971 roku z tabliczką ZZR? RE: ZZR czy ZR Romet - nie_mientki - 08-01-2021 13:03:41 Wikipedii nie traktuje się jako poważnego źródła informacji. ZZR czy ZR Romet - wojakrob - 08-01-2021 13:32:56 Oczywiście że nie, ale inne źródła też podają rok 1971 jako rok zmiany nazwy RE: ZZR czy ZR Romet - Jorginsson - 09-01-2021 01:31:47 W latach 70-tych nazwa zmieniła się (przynajmniej) dwukrotnie - najpierw tak jak zauważyłeś odpadło jedno "Z" i Zakłady "przestały" być zjednoczone... by po chwili stać się częścią zjednoczenia "Predom". Natomiast w źródłach (i nie mówię tu o Wikipedii ![]() ![]() A starając się odpowiedzieć na Twoje pytanie trzeba też zaznaczyć, że to były trochę "inne" czasy... Najprościej jak tylko się da: pod żadną. To rzecz jasna pewne uproszczenie, ale wtedy był socjalizm: ZZR/Romet/Predom-Romet - jakkolwiek by się to nie nazywało - były to upaństwowione zakłady (wytwórnia) rowerów oraz (jak starczyło stali i kooperanci dostarczyli swoje wyroby) także z doskoku motorowerów. Do tego kompletny monopolista. Zmianą nazwy zakładów, nawet kilkukrotną w przeciągu ledwie paru lat też nikt się jakoś specjalnie nie przejmował, ani nikogo to nie dziwiło... takie były z resztą realia. Najbliżej chyba marki można by się dopatrywać w Universalu, przy czym z dzisiejszego punktu widzenia sam "Komar" stał się w pewnym sensie marką samą w sobie... Wówczas - był to produkt zakładów zajmujących się wytwarzaniem rowerów i motorowerów w Bydgoszczy, model (typ): MR 2320, nazwa handlowa: Komar... PRL panie ![]() RE: ZZR czy ZR Romet - wojakrob - 09-01-2021 22:14:37 PRL, PRLem ale zmiana nazwy zakładów musiała mieć konkretną datę. Będę drążył temat RE: ZZR czy ZR Romet - Wojtasik - 09-01-2021 23:22:03 Pozwolę sobie zabrać głos i napisać ![]() RE: ZZR czy ZR Romet - wojakrob - 09-01-2021 23:44:39 (09-01-2021 23:22:03)Wojtasik napisał(a): Pozwolę sobie zabrać głos i napisać Dzięki za chęci. W sumie Dwie ostatnie niestety nie w Bydgoszczy. Romet SA wykreślono z KRS w 2005 roku (wpisano 06.06.2001), postępowanie upadłościowe zakończono 28.12.2004 Szukam dalej. RE: ZZR czy ZR Romet - Jorginsson - 10-01-2021 00:48:59 Ja natrafiłem na to jak szukałem informacji o jubileuszu "50-lecia" Rometu - data zmiany nazwy na pewno się przewinęła, ale teraz nie pamiętam, czy wyczytałem to w jakimś biuletynie czy gdzie... A może to był jakiś skan książki... jak sobie przypomnę to dam znać. ZZR czy ZR Romet - wojakrob - 10-01-2021 13:49:03 Jest w sieci skan książki "60 lat Rometu", biały kruk, nakład 1000 egzemplarzy. Znalazłem wczoraj, ale nie ma w niej prawie ani słowa o latach '70. Jest przeskok z '60 na '80. No i nie ma daty zmiany nazwy. Wczoraj puściłem 2 maile w pewne dwa miejsca, zobaczymy czy przyjdzie odpowiedź RE: ZZR czy ZR Romet - Jorginsson - 10-01-2021 18:43:01 Przejrzałem tą książkę, dużo propagandowego bełkotu, ale to było gdzieś indziej. A to nie jest swoją drogą przeskok, bo "60-tka" Rometu wypadała w 1984 roku. To oczywiście uzurpowana rocznica, bo zahacza o przedwojenne wytwórnie rowerów.. RE: ZZR czy ZR Romet - wojakrob - 14-01-2021 23:00:24 Kolejne przybliżenie. Spójrzcie na pierwsze zdjęcie ("kradzione" ![]() ![]() Świadectwo kontroli technicznej do Komara MR-2350. Podpisane przez kontrolera we wrześniu 1971. Pieczątka jasno mówi o ZZR. Ale w nagłówku dokumentu jest ZR ROMET. Dodatkowo w stopce podana jest nazwa drukarni oraz zamówienie nr 1848 z 1970 roku. Ilość 5000 szt. Zatem albo w 1970 roku ZZR zamawiało już druki z nagłówkiem ZR ROMET, albo raczej w trakcie realizacji tego zamówienia zmieniono nagłówek formularza. Ale to nie daje jeszcze dokładnej daty zmiany nazwy ZZR na ZR ROMET. Widać za to że nie zmieniono jeszcze wszystkich pieczątek ![]() Na razie twierdzę że we wrześniu 1971 były to już ZR ROMET, a nie ZZR Teraz kolej na 2 zdjęcie (również "kradzione"). ![]() ![]() Ta sama pieczątka kontroli, ten sam stempel z datą odbioru kontroli. Te same numery ramy i silnika. Ale data sprzedaży kwiecień 1971. Zatem, te dokumenty pokazują, że motorower wyjechał z fabryki we wrześniu 1971, a sprzedany został na Śląsku w kwietniu 1971 ![]() ![]() ![]() RE: ZZR czy ZR Romet - wojakrob - 04-02-2021 17:48:20 Chyba można kończyć ten wątek bo znalazłem 100% dowód na dokładną datę zmiany nazwy z ZZR na ZR Romet. I tu wielki zaskoczenie - wszystkie przywołane wcześniej źródła nie podają prawidłowego roku zmiany nazwy. Zmiana nazwy z Zjednoczone Zakłady Rowerowe na Zakłady Rowerowe Romet miała miejsce 31 października 1969 roku Zatem opowiadając za moje pytanie z pierwszego posta - "jakiej marki (ZZR czy Romet) jest Komar z 1971 roku z tabliczką ZZR?" - muszę odpowiedzieć, że marki ZR ROMET RE: ZZR czy ZR Romet - Jorginsson - 06-02-2021 19:42:10 Ustalenie dokładnej daty zmiany nazwy to super - sprawa. Niemniej i ja Ci odpowiem tak, jak za pierwszym razem: ustaliłeś datę zmiany nazwy zakładu - a to jak się nazywa(ł) jego produkt - to już zupełnie co innego ![]() Inna będzie nazwa/oznaczenie produkcyjne (wewnętrzne), inna nazwa handlowa, a jedyne co się w praktyce zmieniło, to napis w pierwszym wierszu ot choćby na prezentowanych powyżej materiałach. Nie zmienia to jednak faktu - dobra robota! ZZR czy ZR Romet - wojakrob - 06-02-2021 21:46:22 Właściwie to masz rację. Co innego nazwa zakładu (przedsiębiorstwa), co innego marka. Chyba najbardziej znanym przykładem w motoryzacji są samochody z fabryki Fuji Heavy Industries Wracając do Komara: Producent ZZR lub ZR Romet Marka ZZR lub Romet Model Komar 3 Typ 2350 RE: ZZR czy ZR Romet - wojakrob - 15-03-2021 18:04:11 Kopanie w przeszłości przynosi ciekawe efekty. Tym razem humorystyczne. W Motorze 25/1974 w artykule 55 BADANIE DROGOWE MOTORU MOPED KOMAR 3 typ 2350 znalazł się zapis: "Ze względu na rosnące zapotrzebowanie na ten rodzaj pojazdu, Zjednoczone Zakłady Rowerowe Predom-Romet w Bydgoszczy [...]" I w tej jednej (oczywiście nieprawidłowej w roku 1974) "nazwie" zamyka się cała historia zakładu ![]() ![]() |