![]() |
Chart z magicznymi mocami. - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222) +--- Wątek: Chart z magicznymi mocami. (/showthread.php?tid=51518) |
Chart z magicznymi mocami. - bartek_tabaka - 15-12-2020 11:45:12 Witam ,czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć dlaczego tak jest ? A więc tak ,posiadam oryginalnego Chartencjusza instalacja 6V. Denerwowało mnie w nim że słabo świecą kierunkowskazy.Wpadłem na pomysł aby zamontować w nim padnięty akumulator 12V ktróry miał wtedy już 8V. Kierunkowskazy po tym zabiegu świeciły cudownie ,a po dodaniu gazu świeciły prawie na stałe. (Oczywiście wszystkie żarówki i przerywacz 6v ) .Ale co najciekawsze ładowanie działało i ładowało do prawie 13v .Jezdziłem tak prawie pół roku aż akumulator padł całkowicie. Jest mi ktoś w stanie to wytłumaczyć? RE: Chart z magicznymi mocami. - seler1500 - 15-12-2020 14:03:25 Jak najbardziej ![]() Ładowanie w Charcie to po prostu cewka (cewki, po dołączeniu drugiej) z mostkiem prostowniczym. Nie ma tam żadnego regulatora napięcia, napięcie jest regulowane "automagicznie" ![]() ![]() Uff, się rozpisałem, może trochę światła to rzuci na sprawę prostych układów ładowania ![]() Z podobnych przyczyn na cewkach 6V żarówki 12V jako tako działają, jeśli mają podobną moc. Innymi słowy... akumulator nie jest ładowany ze stałym napięciem, tylko ze stałą mocą. Napięcie i prąd zmienne w zależności od stopnia naładowania akumulatora. Mogą one [napięcie i prąd] wahać się w takim zakresie, że możliwe będzie ładowanie również akumulatora 12V. Cała ta regulacja automagiczna opiera się o stałą moc cewki, pracę akumulatora poniżej pełnego naładowania i prąd jego samorozładowania. Genialne w swej prostocie, mało elementów które mogą zawieść i niska cena wykonania. Ma to oczywiście swoje wady (rozładowywanie akumulatora w mieście, przeładowywanie w trasach), ale w warunkach "umiarkowanych" - działa ![]() RE: Chart z magicznymi mocami. - bartek_tabaka - 15-12-2020 14:30:51 Noo i teraz rozumiem ,właśnie chciałem też dodoać ,że żarówki przód i tył są 12 V i świecą elegancko. A więc miszę kupić jakąś małą 12V bateryjkę i problem migaczy się skończy. |