![]() |
Peugeot 309 1.4B 89r. - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Cztery kółka (/forumdisplay.php?fid=165) +--- Wątek: Peugeot 309 1.4B 89r. (/showthread.php?tid=51431) |
Peugeot 309 1.4B 89r. - klodian2002 - 25-11-2020 22:19:07 Tak jak w temacie "Co dziś kupiliście" - Niespodziewanie, na spontanie. Zadzwoniłem od razu po cynku od znajomego. Za 600zł Większy brat mojej 205 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I dojechał na własnych kołach ![]() Po dużym zamieszaniu, ze względu na to że mam wymarzoną kwarantanne, pojechał po niego wujek. Po prostu miał pojechać wziąć i wrócić ![]() Jaką miałem bekę, gdy przyjechał nim, obroty jałowe mu wariowały, i wysiadał przez okno, bo żadne z drzwi się nie otwierały ![]() Wad troche ma.. kupiony od handlarza, a on kupił od jakiegoś staszego Pana za stówkę. Po oględzinach mam teorię, że po prostu gdy Pan nie był w stanie jeździć, zostawił go, i stał tak wiele wiele czasu. Dzisiaj przeczyściłem różne styki, ogólnie posprawdzałem czy wszystko jest dobrze z przewodów przylega, taki standardowy przegląd. Udało mi się z pomocą taty otworzyć drzwi. Zastojał ten element klamki ![]() a żeby do niego można było dość trzeba było wyciągnąć całą tapicerkę.. A jej nie można było odczepić całej, póki nie otworzy się drzwi, bo nie było możliwości wykręcić śrubek od strony głośników. Boże, to była masakra. Tak jak i wyczepienie i montaż powrotny klamek. Ale udało się. Przednie drzwi już sprawne , zostały tylko tylne. Były jeszcze parę rzeczy, i śmiesznych sytuacji, ale nie będę tu zapisywać mojego całego dnia ![]() ![]() ![]() ![]() Niestety ma usterki typu luzy na przednim zawieszeniu, i rozrusznik się zacina (jak w moim 205..chociaż był po regeneracji ![]() Tak czy inaczej.. naprawdę mi się podoba ![]() RE: Peugeot 309 1.4B 89r. - Jorginsson - 25-11-2020 22:43:19 Za 600zł nie kupisz dziś żadnego "komarka" z papierem, a tu proszę - peżocik. Wolę 205-tki i to zdecydowanie, ale jakby nad nim popracować... Dziś zobaczyć takiego w mieście coraz trudniej ![]() RE: Peugeot 309 1.4B 89r. - klodian2002 - 26-11-2020 19:59:30 Rzeczywiście, trafienie na 309 to rzadkość. 205 w sumie też, choć częściej jest widoczny na drogach ![]() Dziś opanowałem tylne drzwi i naprawiłem schowek z przodu. Jednak zostały dalej problemy silnikowe (nie licząc rozrusznika, którego trzeba czasem popukać ![]() Jutro będę wykręcał pokrywę zaworów, i prócz zmiany uszczelki sprawdzę co tam tak stuka, i przy okazji ustawie zawory, mam nadzieje że nie popieprzy mi się kolejność itd i jednak ustawie dobrze.. jednak to nie jest jednocylindrowe 125 ![]() Będę potrzebował pomocy od was. Wciąż występuje problem potężnie falujących obrotów jałowych. Stoi na 2k obr/s, po czym dochodzi jakby do odcięcia zapłonu, czy uciętej dawki paliwa, spada do ok. 700obr i wstaje znowu do 2k. I tak w kółko. gdy trzymam gaz, pracuje ładnie równo. Jadąc na jedynce przy 1800obr nie szarpie i pracuje równo. wystarczy puścić gaz i wariuje. A, i gdy przygazuje mocniej i puszczę gaz, spadają ładnie obroty, niskie utrzymuje na ok 2-3s, po czym znowu mu odpieprza. Co to może być? RE: Peugeot 309 1.4B 89r. - Buka - 26-11-2020 20:30:44 (26-11-2020 19:59:30)klodian2002 napisał(a): Wciąż występuje problem potężnie falujących obrotów jałowych. Stoi na 2k obr/s, po czym dochodzi jakby do odcięcia zapłonu, czy uciętej dawki paliwa, spada do ok. 700obr i wstaje znowu do 2k. I tak w kółko. gdy trzymam gaz, pracuje ładnie równo. Jadąc na jedynce przy 1800obr nie szarpie i pracuje równo. wystarczy puścić gaz i wariuje. A, i gdy przygazuje mocniej i puszczę gaz, spadają ładnie obroty, niskie utrzymuje na ok 2-3s, po czym znowu mu odpieprza. Co to może być? Prawdopodobnie silniczek krokowy już się poddaje lub przepustnica do przeczyszczenia - siłowałem się z tym samym problemem w mojej byłej 309. Objawy te same, w moim przypadku pomogło. Serdecznie polecam książkę Haynesa do tego modelu, jeżeli dobrze odnajdujesz się w angielskim. Sprawdź sobie łączenia nadkoli z błotnikiem (ze względu na belkę nie jest to żaden element konstrukcyjny, ale dobrze wiedzieć w porę gdzie go chrupie) i podłogę bagażnika. Jako właściciel 205 pewnie o tym już wiesz ![]() ![]() Gratuluję zakupu Talbota Arizony ![]() RE: Peugeot 309 1.4B 89r. - klodian2002 - 26-11-2020 22:00:01 Oki, w takim razie jutro także wyczyszczę przepustnice, zobaczymy co z tego wyjdzie. Co do książki, jeszcze nie miałem potrzeby, ale w prawach silnikowych będę używać książki Sam naprawiam Peugeot 205, w końcu silnik ten sam co w 205 GT ![]() Dzięki za odpowiedź i porady ![]() RE: Peugeot 309 1.4B 89r. - Jorginsson - 26-11-2020 23:16:16 (26-11-2020 22:00:01)klodian2002 napisał(a): [...] Czyli to, co tygryski lubią najbardziej ![]() RE: Peugeot 309 1.4B 89r. - klodian2002 - 26-11-2020 23:51:08 Chciałbym mieć szansę choć raz usiąść, chociaż jako pasażer, do tego zajebistego hot-hatcha ze 122konnym silnikiem ![]() RE: Peugeot 309 1.4B 89r. - klodian2002 - 28-11-2020 18:55:28 Witam ponownie ![]() ![]() Problem jałowych obrotów uważam za zakończony. Po dniu szukania problemu, czyszczenia, problemem okazał się wtrysk (ale wstyd, byłem pewny że to gaźnikowiec ![]() ![]() Dzisiaj sprawdziłem świece, dwie były siwo czarne, dwie do wyczyszczenia. Za jakiś czas i tak je zmienię, razem z olejem, filtrami i paskami (paski już spisane). Następnie wziąłem się za ustawianie zaworów, i oczywiście nie obyło się bez problemów. Książka Sam Naprawiam podaje "1 cylinder znajduje się naprzeciw skrzynki przekładniowej, na czołowej stronie silnika, po prawej stronie patrząc w kierunku jazdy" co okazało się bzdurą, bo u francuzów liczy się od strony skrzyni biegów, tutaj wychodzi odwrotnie. I zanim zauważyłem błąd w książce, już popieprzyłem ustawianie, no i musiałem wszystko od nowa. Zamknąłem książkę i ustawiłem zawory drugim sposobem: ![]() ![]() (wszędobylski silikon to standard w tym aucie, spokojnie, w miarę posprzątane) I jest.. super ![]() To było moje pierwsze ustawianie zaworów w aucie, które jest sprawne. Jest troszkę inaczej niż w 125 4t ![]() Tak czy inaczej, teraz jest bajka ![]() RE: Peugeot 309 1.4B 89r. - klodian2002 - 29-11-2020 20:28:31 Dzisiaj zabawa z audio. O dziwo miał głośniki, poklejone papierówki 10cm zamontowane na drutach, ale lepszy rydz niż nic. Tymczasowo, na przód zamontowane helixy, które kiedyś były w mojej 205, różnica drastyczna, a też 10cm. ![]() Przy okazji przylutowane porządnie wtyczki od głośników, a nie byle jak na włosku od kabla przyczepione jak było.. Radio (też tymczasowo) uszkodzony blaupunkt, brak radia, cd nie działa, co włączenie trzeba wyciagać i wkładać kostkę od głośników, ale aux chodzi ![]() Jakoś sobie radzi, ale pionner z 205 dużo dużo bardziej dynamiczny, i po prostu lepszy. Co przyniesie jutrzejszy dzień? Pewnie nic, przerwa ![]() ![]() RE: Peugeot 309 1.4B 89r. - trzcinka - 01-12-2020 00:59:28 Niezłe przygody z tym francuzem. Widze że w ładnym stanje nasz wnętrze jego, na zd wygląda jak nówka prawie RE: Peugeot 309 1.4B 89r. - klodian2002 - 01-12-2020 12:58:50 I tak jest w rzeczywistości, nie licząc tego małego podarcia na fotelu kierowcy i uchwyt do otwierania półki. Ładnie się zachował przez lata. RE: Peugeot 309 1.4B 89r. - klodian2002 - 15-12-2020 16:20:19 https://www.olx.pl/oferta/peugeot-309-gl-89r-1-4b-75km-swieze-oc-radio-205-zabytek-CID5-IDHMT3w.html No i niestety stało się, choć długo nad tym myślałem leci na sprzedaż. Kupując to miałem z tyłu głowy, że pewnie i tak go sprzedam, chociażby dla zarobku. Nie stać mnie na utrzymanie dwóch aut. 205 zostaje, choć do tego też zdążyłem się przyzwyczaić, naprawdę fajne autko z potencjałem na niezłego youngtimera. Dla forumowiczów znajdzie się rabat ![]() |