Czy Huragany miały osprzęt Compagnolo? - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Sportowe (/forumdisplay.php?fid=219) +--- Wątek: Czy Huragany miały osprzęt Compagnolo? (/showthread.php?tid=51063) |
Czy Huragany miały osprzęt Compagnolo? - Sturnus - 01-09-2020 23:09:44 Dzień dobry wszystkim. Co mogę, to obserwuję u Was, bo nie ukrywam, że też mam sentyment do polskich jednośladów. Zanim poproszę Was pomoc… to się przedstawię (w dziale „powitalnia” już to zrobiłem Aktualnie mam na stanie (i wszystkie jeżdżą): Popularny, Ambasador, Syrena (?), Goplana, Jagna, Flaming, Wigry 3, Mistral, Wagant Sport (edycja na igrzyska w Montrealu). No i kilka jeszcze czeka na remont. A teraz pytania Wpadł mi w ręce Huragan (ZZR sądząc po nitach od emblematu), który ktoś przerabiał na rower miejski . Prosta kierownica, wyprostowane klamki (!), stopka, błotniki czechosłowackie… co zrobić Ale… osprzęt ma Compagnolo: tylna przerzutka, dwie manetki, dwie piasty i zaciski (Campagnolo Record). Przednia przerzutka Simplex (ale chyba też z epoki). Mostek: Cinelli, ale stery już Campagnolo. Siodełko: Brooks. Hamulce: ZZR, Korba: ZZR, a pedały jakieś dziwne. No i coś mi się nie zgadza. Czy Huragany były wyposażane w Campagnolo, Cinelli? Słyszałem o Jaguarach (np. Special), ale Huragan? Na ramie zachowała się też srebrna naklejka: „Exported by UNIVERSAL Made in Poland”. Huragany, które znam z „obrazków” miały przednią przerzutkę z „wajchą”. Ten ma dwie manetki z Campagnolo i chyba nie ma śladu po dospawanym na fabrycznie na ramie mocowaniu do pojedynczej manetki (takie coś mam w innej ramie od Huragana). Nie wiem, czy to mógł być osprzęt „firmowy”, czy ktoś we własnym zakresie podrasował ten rower. Podpowiecie jak to było z Huraganami z osprzętem Campagnolo i Cinelli? [attachment=20018][attachment=20019][attachment=20020][attachment=20021][attachment=20022] RE: Czy Huragany miały osprzęt Compagnolo? - drajwer - 17-09-2020 01:44:16 Nie miały. Ja bym tego nie mieszał. Huragana zrobić na osprzęcie ZZR, a do włoskich gratów zdobyć ramę Speciala albo przynajmniej zwykłego Jaguara na Reynoldsie, bo Huragan jest "niegodny" Campagnolo moim zdaniem RE: Czy Huragany miały osprzęt Compagnolo? - marwaski - 17-09-2020 23:32:47 Popieram to co napisał kolega drajwer. Ramę zostawić tak jak jest bo wygląda dobrze i kompletować RE: Czy Huragany miały osprzęt Compagnolo? - Sturnus - 18-09-2020 20:48:08 (17-09-2020 01:44:16)drajwer napisał(a): Nie miały. Ja bym tego nie mieszał. Huragana zrobić na osprzęcie ZZR, a do włoskich gratów zdobyć ramę Speciala albo przynajmniej zwykłego Jaguara na Reynoldsie, bo Huragan jest "niegodny" Campagnolo moim zdaniem Dzięki Wydaje mi się, że faktycznie poprzedni właściciel mocno zaszalał RE: Czy Huragany miały osprzęt Compagnolo? - jacek1975 - 26-11-2022 19:45:45 Czołem.Mam pytanie odnośnie sterów campagnolo.Wie ktoś z szanownych kolegów jaki model jest odpowiedni do zwykłego widelca od Jaguara? RE: Czy Huragany miały osprzęt Compagnolo? - Pjoter (Kawaler) - 01-12-2022 18:31:14 Super rowerek, dał bym baranka zamiast tej prostej kierownicy i pedały zatrzaskowe (preferencja osobista) i nawet by nie było wstyd nim śmigać RE: Czy Huragany miały osprzęt Compagnolo? - tramwajarz - 04-12-2022 13:05:43 ja bym zostawił tak jak jest,fajnie to teraz wygląda RE: Czy Huragany miały osprzęt Compagnolo? - marwaski - 18-01-2023 01:04:59 "Czołem.Mam pytanie odnośnie sterów campagnolo.Wie ktoś z szanownych kolegów jaki model jest odpowiedni do zwykłego widelca od Jaguara?" Ze sterami może byc problem. Jest inny skok gwintu o ile pamiętam. Ale są widelce od jaguara z pasującym gwintem. RE: Czy Huragany miały osprzęt Compagnolo? - wojakrob - 18-01-2023 13:40:00 (01-09-2020 23:09:44)Sturnus napisał(a): Wpadł mi w ręce Huragan (ZZR sądząc po nitach od emblematu), który ktoś przerabiał na rower miejski . Prosta kierownica, wyprostowane klamki (!), stopka, błotniki czechosłowackie… I NRDowska lampa przednia z dynamem ! Bardzo dobry sprzęt (zobacz na mój avatar) |