Romet Ogar 205 - Wał+łożyska - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Romet Ogar 205 - Wał+łożyska (/showthread.php?tid=51045) |
Romet Ogar 205 - Wał+łożyska - Marek79 - 30-08-2020 02:20:52 Witam serdecznie, jestem tutaj nowy jak i pierwszy raz dzisiaj rozbierałem silnik mojego motoroweru ponieważ wymieniałem w nim wał z powodu że był krzywy. Wszystko fajnie wymienione razem z łożyskami... tylko że siedząc w domu i zastanawiając się czy wszystko zrobiłem dobrze dopiero mnie oświeciło a mianowicie zapomniałem włożyć podkładki dystansowej między łożyska od strony iskrownika tam gdzie idą 2 łożyska na siebie. I teraz pytanie: czeka mnie rozbieranie ponownie silnika i włożeniu tam podkładki tak? Normalnie się załamałem bo robiłem to pierwszy raz w życiu i zajęło mi to 8h na dodatek straciłem te 8h bez żadnego efektu jak tylko trochę się nauczyłem jak rozbierać silnik. Wszystkie uszczelki zastosowałem nowe i teraz jestem w gorszym położeniu niż zaczynałem. Dziękuje za odp. i Pozdrawiam RE: Romet Ogar 205 - Wał+łożyska - wazniak96 - 31-08-2020 12:47:07 Jeśli spojrzysz na kanał prowadzący z komory korbowej do cylindra to zobaczysz dziurkę prowadzącą właśnie do łożysk. Jest ona po to aby mieszanka trafiła na łożyska i nasmarowała je (bardziej chodzi zapewne o łożysko od strony magneta). Jeśli nie dałes podkładki dystansującej pomiędzy łożyska to jest możliwość, że łożyska zeszły się i mieszanka nie ma jak trafić na łożyska poprzez dziurkę wspomnianą powyżej. Jak na moje możesz tak jeździć tylko musisz się liczyć z tym, że mogą Ci łożyska szybciej się "skończyć". RE: Romet Ogar 205 - Wał+łożyska - Marek79 - 31-08-2020 13:46:55 Dziękuje bardzo za odpowiedź ! Okej, rozumiem. Więc muszę najlepiej rozebrać silnik i zamontować tak podkładkę tylko że teraz nie mam jak zdjąć tych łożysk bo wkładałem je na ciepło i zapewne teraz nie będą chciały zejść a ściągacza łożysk nie mam. Mam jeszcze jedno pytanie po czym mam poznać czy dobrze założyłem tłok? jest ona cały z góry w sadzy i ogólnie nie widzę nigdzie strzałki kierującej. I czy można ten nagar z niego jakoś zmyć lub ew. czym? Dziękuje za odp. Pozdrawiam ! RE: Romet Ogar 205 - Wał+łożyska - Norweski Zomowiec - 31-08-2020 14:08:09 Papierem ściernym zetrzyj nagar Zamki pierścieni powinny byś w stronę gaźnika Kiedyś rozbierałem silnik, gdzie był krzywy wał. Okazało się, że nie miał podkładki pomiędzy łożyskami - a te łożyska wyglądały na spieczone, ale nie miały żadnych luzów bocznych oraz obciążeń przy obracaniu. A jakiej marki łożyska założyłeś do silnika? RE: Romet Ogar 205 - Wał+łożyska - Marek79 - 31-08-2020 16:42:12 Łożyska z tego co pamiętam to PPL były razem w zestawie z uszczelkami silnika i simeringami za ok. 70zł taki zestaw + smar uszczelniająca. RE: Romet Ogar 205 - Wał+łożyska - Marek79 - 05-09-2020 10:45:20 Witam ponownie! Mam pytanie takie na szybko czy muszę przy rozpoławianiu silnika 023 zdejmować automat zmiany biegów? czy to jest wymóg? Czy coś się stanie jeżeli go nie zdejmę? Pozdrawiam ! RE: Romet Ogar 205 - Wał+łożyska - Mechanik ogara - 29-09-2024 21:30:33 (05-09-2020 10:45:20)Marek79 napisał(a): Witam ponownie! Nie musisz nic odkręcać od strony zapłonu,tylko dekiel kosz sprzęgłowy koło talerzowe i śruby łączące połówki karterów |