Guma na gaźnik, brak mocy. - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Guma na gaźnik, brak mocy. (/showthread.php?tid=51035) Strony: 1 2 |
Guma na gaźnik, brak mocy. - B.Kozlowsky - 28-08-2020 14:18:04 Witam. Mam taki problem, że kiedy zakładam gumę na gaźnik komar całkowicie traci moc. Sprawdzałem drożność ramy, przepływu powietrza i jest ok. Regulowałem gaźnik, czyściłem filtr, ale dalej nic nie pomaga, bez gumy chodzi normalnie tak jak powinien.Mógłbym sobie dać z tym spokój, ale chce jak najmnej zwracać na siebie uwagę sąsiadów , a komarek z gumą chodzi jak pszczółka tylko,że jak stoi, a jechać już nie chce .Co może być przyczyną takiego zachowania? RE: Guma na gaźnik, brak mocy. - bkrukl - 28-08-2020 16:32:12 Jesli faktycznie gaźnik czysciutki, to ja bym obstawil za duzo paliwa. RE: Guma na gaźnik, brak mocy. - B.Kozlowsky - 28-08-2020 18:34:48 Też o tym myślałem, dzisiaj przestawie iglicę na najmniejszą mieszankę bo do tej pory był na średniej i najwiekszej i było to samo. RE: Guma na gaźnik, brak mocy. - B.Kozlowsky - 29-08-2020 16:45:56 Niestety nic nie pomogło. Chyba będę musiał sprawidzć w jakim stanie są pierścienie bo coś mi się wydaje, że słychać jakiś metaliczny dżwięk z silnika . RE: Guma na gaźnik, brak mocy. - bkrukl - 29-08-2020 17:10:33 Jaki kolor masz swiecy? RE: Guma na gaźnik, brak mocy. - Norweski Zomowiec - 30-08-2020 12:25:06 A drożna rura ramy? Kompresorem wydmuchał byś RE: Guma na gaźnik, brak mocy. - bkrukl - 30-08-2020 13:11:22 (30-08-2020 12:25:06)Norweski Zomowiec napisał(a): A drożna rura ramy? Kompresorem wydmuchał byś Nowweski zomowiec, czytales pierwszy post? Gosc tam w 3 zdaniu bodajze pisał że sprawdzał i jest ok.... RE: Guma na gaźnik, brak mocy. - Norweski Zomowiec - 30-08-2020 13:37:02 Wiesz. W moim komarach tak samo zamontowałem tą gumę i zalewało od strony filtra i nie było jazdy. Nie wiem od czego to zależy, nawet pomimo regulacji gaźnika. rozwiązałem to tak, że w pierwszym komarze wsadziłem puszkę szmerów, a w drugim wsadziłem inny gaźnik tzw. do dellorto 14.12l i tam grze jest plastikowa zasłona na filtr powietrza, to ją zdjąłem i przymocowałem tą gumę do gaźnika oraz do ramy i wygląda ok "jak z fabryki" - teraz jest w czasie testów tego patentu RE: Guma na gaźnik, brak mocy. - mecenasek - 30-08-2020 20:07:02 (30-08-2020 13:37:02)Norweski Zomowiec napisał(a): Wiesz. W moim komarach tak samo zamontowałem tą gumę i zalewało od strony filtra i nie było jazdy. Nie wiem od czego to zależy, nawet pomimo regulacji gaźnika. Jak pracuje Ci komar na tym gaźniku, lepiej się wkręca? Dysze są orginalne czy zmieniałeś? Jaki króciec zastosowałeś? Też chcę zastosować ten gaźnik do 019 i nwm czy warto zmieniać z oryginalnego GM13F. RE: Guma na gaźnik, brak mocy. - Norweski Zomowiec - 30-08-2020 21:16:24 Ten gaźnik, to taki k60b, ale poprawiony. Silnik jest dynamiczny Na niższych obrotach ma chęć, aby ciągnąć. Filtr powietrza w zestawie, gdy k60b trza dokupywać. koniec bawienia się w regulacji blaszki pływaka, jak w k60b już nigdy więcej wycieku paliwa, jak w k60b lub w oryginalnym (nawet jak pozostawisz na noc otwarty kranik 0 paliwa) brak dyszy do regulacji składu mieszanki Od razu zapala na ssaniu - czy to zimny lub ciepły, gdy w k60b, gdzie trza pompować paliwo, aż wycieknie. Dysza, która jest w zestawie (57) wystarcza spokojnie - ja mam dwa komary z tymi gaźnikami w drugim mam 60, bo trochę mniejsze wolne obroty mam. Wsadzałem także dyszę 50 dla testu, to palił bardzo mało, ale 40 oraz 70 i więcej, to silnik się chciał jechać, albo się dławił. Miałem także gazniki k60b by zsrr oraz oryginalne komarowskie - wszystkie sprzedałem, bo nie wyobrażam sobie powrotu do nich Ogólnie tym komarem, jeżeli jest pogoda, to dojeżdżam do pracy i tylko raz miałem awarię, gdy odkręciła mi się dysza w gaźniku, bo była pewnie nie za mocno wkręcona - i tyle. Mam silnik 017 i czuje z tym gaźnikiem, że brakuje jednak tego 3 biegu, bo wiem, ze by dał radę więcej.... a w 019, to byłoby super! RE: Guma na gaźnik, brak mocy. - Odrestaurator - 30-08-2020 21:29:31 Niby głupie, ale może jak na niego siadasz to siedzenie w jakiś sposób pod naciskiem zasłania otwór w ramie? RE: Guma na gaźnik, brak mocy. - mecenasek - 30-08-2020 21:52:03 (30-08-2020 21:29:31)Odrestaurator napisał(a): Niby głupie, ale może jak na niego siadasz to siedzenie w jakiś sposób pod naciskiem zasłania otwór w ramie? Miałem tak w kadecie, tam siodełko jest na sprzężynie a ona była pęknięta i nie była na swoim miejscu, przez co siodełko podczas siadania zatykało dziurę w ramie. (30-08-2020 21:16:24)Norweski Zomowiec napisał(a): Ten gaźnik, to taki k60b, ale poprawiony. Dzięki za szczegółowy opis, teraz wiem, że mogę na spokojnie kupić ten gaźnik i wszystko będzie działać, została tylko kwestia dorobienia króćca. RE: Guma na gaźnik, brak mocy. - Norweski Zomowiec - 30-08-2020 22:08:57 Z tym króćcem, to mam na to patent za małe pieniązę, który zastosowałem u siebie kup ten króciec https://www.4jawa.com/produkt/2392/krociec-gaznika-dellorto-jawa-babetta i byś musiał potem wyciąć te boczne elementy zaznaczone, aby wszedł na szpilki cylindera. Dodasz większą podkładkę i skręcasz https://drive.google.com/file/d/1-Efx0B1pzgTl8MCCrNz0IRFcf1aOgbPX/view?usp=sharing jednakże zauważyłem po zakupie, że ta tuleja w króciu może wyjść samoczynnie, bo sprzedawca skleił o jakimś butaprenem ... ja to połączyłem klejem anaerobowym - możesz np. klejem do gwintów i cacy jak wsadzisz ten gaźnik oraz zapłon cdi, to ten 019 będzie odpalał, jak Simson karasia. https://drive.google.com/file/d/1dqjhvMI9nGniUtt4JHK-LaATjZtjuDjC/view?usp=sharing Zapisz to sobie RE: Guma na gaźnik, brak mocy. - mecenasek - 31-08-2020 00:19:43 (30-08-2020 22:08:57)Norweski Zomowiec napisał(a): Z tym króćcem, to mam na to patent za małe pieniązę, który zastosowałem u siebie Dobry pomysł z tym króćcem, dzięki wielkie raz jeszcze Nie mogę zobaczyć plików na dysku google co udostępniłeś bo trzeba mieć do nich uprawnienia, wysłałem prośbę o nie jak coś. RE: Guma na gaźnik, brak mocy. - Norweski Zomowiec - 31-08-2020 00:25:54 Rozumiem, że widziałeś tę zdjęcie z dysku google, gdzie masz ciąć, aby było ok? jak nie, to a ten drugi plik, to po prostu filmik, gdzie wsadziłem ten gaźnik do s38 https://www.youtube.com/watch?v=2fuj17EAhOo |