![]() |
Identyfikacja typu Rometa - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21) +---- Dział: Identyfikacja modeli (/forumdisplay.php?fid=145) +---- Wątek: Identyfikacja typu Rometa (/showthread.php?tid=51017) |
Identyfikacja typu Rometa - Romet_2375 - 24-08-2020 00:47:44 Ahoj, Z tego co już zdążyłem się od Was dowiedzieć mój Romet to typ 2375 ponieważ ma silnik Dezamet 023, jest wyprodukowany wg numeru wybitego na goleniu widelca w 1979 roku i posiada jeszcze kilka szczegółów na to wskazujących. Jeśli jestem w błędzie to proszę o fachową ocenę ![]() Rometa mam po ojcu, który z kolei go dostał od pierwszego właściciela (którego też znaliśmy) po ok. 7 latach od zakupu więc nie mam powodu podejrzewać że ktoś przy nim coś majstrował. Jedyna wada jaka mnie razi to czerwony kolor baku ![]() Generalnie mój egzemplarz to przykład normalnie użytkowanego motorowera przez kilkadziesiąt lat bez picowania wyglądu ale w dbałości o działanie mechaniczne ![]() ![]() Może ktoś coś ma to byłbym wdzięczny. RE: Identyfikacja typu Rometa - Szabla - 24-08-2020 01:02:34 Nie jesteś w błędzie ![]() Generalnie ładny romecik, bak nawet mocno nie przeszkadza, moim zdaniem dodaje mu nawet klimatu. Ogólnie ciekawy egzemplarz, chromowane mocowania błotnika, długi pedał hamulca, nie są codziennością w 2375, jedyne co boli to brak gum na lagi, i brązowy bagażnik. Pozdrawiam! RE: Identyfikacja typu Rometa - Romet_2375 - 24-08-2020 09:23:02 Dzięki za potwierdzenie ? Bagażnik w kolorze minii też mnie drażni dlatego waham się czy zostawić jak jest czy kompleksowo piaskować i lakierować od nowa ? Co do gum na lagach musze dopytać czy jak ojciec go brał to jeszcze były. Ps a jakie były klaksony w tych modelach ? Bo czytałem że bateryjne pod siedzeniem a ja mam elektryczny pod kierownicą ? RE: Identyfikacja typu Rometa - Jorginsson - 24-08-2020 22:06:07 Masz taki, jaki powinien być w tym motorowerze - bateryjne miały tylko pierwsze 2370 oraz 2362. Zgadzam się nawet co do baku, że ciekawie to wygląda - gdyby Twój tato miał wówczas czarną farbę, to mógłbyś utrzymywać, że to oryginał ![]() RE: Identyfikacja typu Rometa - Szabla - 24-08-2020 23:58:25 (24-08-2020 22:06:07)Jorginsson napisał(a): Masz taki, jaki powinien być w tym motorowerze - bateryjne miały tylko pierwsze 2370 oraz 2362. Zgadzam się nawet co do baku, że ciekawie to wygląda - gdyby Twój tato miał wówczas czarną farbę, to mógłbyś utrzymywać, że to oryginał Ciekawi mnie kwestia tych czarnych elementów, sam miałem nowy czarny błotnik z papieru, jeszcze z etykietką, którą do teraz gdzieś mam, widziałem dwa zdjęcia z czarnym bakiem, ciekawe kto miał taką fantazje. Mówie tu o t1 i pochodnych. RE: Identyfikacja typu Rometa - Jorginsson - 25-08-2020 00:11:07 Jak widać na broszurce z której wyciąłem obecny awatar - takie cudaki się zdarzały. Kto wie, czy były tak malowane właśnie do celów reklamowych, czy szły też takie "do ludzi" - nie mniej ten błękitek z czarnym zawieszeniem oraz czarnym zbiornikiem tak mi się podoba, że zastanawiam się nawet czy zamiast repliki TSa złożyć swojego TJ właśnie w takiej konfiguracji, dodałbym tylko czarny bagażnik i tłumik ![]() |