![]() |
[Komar] Komar zanik iskry - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222) +--- Wątek: [Komar] Komar zanik iskry (/showthread.php?tid=506) |
[Komar] Komar zanik iskry - zbydrze - 29-03-2011 18:10:59 Witam! Chłopaki, mam bardzo złożony problem z Komarem: Iskra nagle zanikła. Wymieniłem pierścionki, zrobiłem małe docieranko, ale okazało się, że zapłon jest zbyt wczesny i przerwa na platynkach jest za duża i nieco był rozregulowany gaźnik. Ustawiłem wszystko,WYMIENIŁEM KONDENSATOR i się przejechałem. Silniczek pięknie mi śmigał, dopóki go nie zgasiłem na kilka godzin. Potem chcę odpalić, a tu nic ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przerobiłem zapłon na bateryjny tzn: Aku12V 40Ah, cewka z golfa II, i jakiś krótki zakuty kabel WN. Silnik wtedy odpalał i pracował tylko nieco nierówno, a chwilami dobrze bo odbijał i chyba klin latał. Lecz po dłuższych próbach stopił się plastik na ruchomej platynce ![]() Kupiłem nowe platynki i postanowiłem zrobić go z powrotem na iskrownik, ale nie osiągnąłem iskry, ani żadnego napięcia na wyjściu do gaszenia, czyżby mi cewka wysiadała ąz w końcu całkiem padła? Rozpisałem się ![]() RE: Komar zanik iskry - Leszek - 29-03-2011 18:18:52 Paweł94 tak miał, okazało się że gówniane kondensatory sprowadzają w sklepie, i 2 na 5 kupionych dobrze działały, pokombinuj z tym kondensatorem ale cewkę przerabiałeś na 12v ? z tym 40ah to mnie dojebałeś ![]() RE: Komar zanik iskry - lukasz247___ - 29-03-2011 18:43:22 Nie no z tym aku przesadziłeś ![]() RE: Komar zanik iskry - Paweł94 - 29-03-2011 19:48:45 Leszek ja miałem trochę inaczej, bo na starym kondensatorze normalnie chodził na wolnych, ale jak miał wejść na obroty, to musiałem czekać jakieś dobre 5 minut ![]() ![]() Cewka zapłonowa moim zdaniem jest jeb*** na 100% i radził bym ci kupić kondensator, oryginalny, albo nie wiem czy by od malucha nie pasował ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Komar zanik iskry - lukasz247___ - 29-03-2011 21:06:34 Kondensator od malucha podchodzi i iskrzenie znika na platynkach bo te kondensatory dawali mniejsze niż powinny być zostało sprawdzone ![]() RE: Komar zanik iskry - zbydrze - 31-03-2011 15:14:48 W ghestii uzupełnienia: Aku było od Malucha. Żdne cewki iskrownika nie miały styczności z tym prądem z aku (była przecież założona dodatkowa cewka), i był on tylko na próbę (nie robiłem i nie zamierzam robić mu ładowania). Świeca jest na pewno sprawna (ale mogę ją sprawdzić). Stopiłem platynki Dezametu!! Nowych to już nie zamierzam podłączyć pod aku. Chyba zmienię cewkę. A nie wiecie może jak sprawdzić cewkę bez montażu w magnecie (jakie przyłożyć napięcie, i czy w ogóle da się)? A da się zamontawać cewkę od jawki? (Bo byłaby lepsza, bo by nie zaciekała syfem i olejem) RE: Komar zanik iskry - Leszek - 31-03-2011 16:36:58 podłącz miernik do cewki, albo byle jakie inne niskonapięciowe urządzenie ![]() A jak ty chcesz napięcie przyłożyć, skoro to ma prąd wytwarzać a nie pochłaniać ? RE: Komar zanik iskry - Romet_Ogar_205 - 31-03-2011 23:17:45 Ja nie chce się wtrącać jak miałem coś w podobię co u kolegi "zbydrze" . Z moim znajomym zrobiliśmy go na 2 kondensatory połączone kablem i u mnie działa do dzisiejszego czasu . RE: Komar zanik iskry - zbydrze - 01-04-2011 16:25:47 Chodziło mi o takie podłączenie: [attachment=108] Czy to ma szansę? Bo pewnie cewka ma 2 uzwojenia na rdzeniu i przerywanie prądu na zielonych wejściach dawałoby iskrę na świecy lub innym iskrowniku. RE: Komar zanik iskry - zbydrze - 18-04-2011 01:32:20 A problemik nadal nie rozwiązany. Ale bądźmy dobrej myśli. Robi się ciepło i Komar znowu wyjedzie ze stodoły... Zamierzam cewkę kupić. Ale niech mi ktoś powie, czy jak kupię cewkę ze sklepu za jakiś 34zł to będzie mi ona na pewno działać, bo już nie wyrabiam nerwowo z tym Komarkiem. RE: Komar zanik iskry - lukasz247___ - 18-04-2011 06:37:05 Ja kupiłem za 33 ze sklepu i działała tak samo jak ta za 22 tylko ta tańsza była niewymiarowa bo chińska ![]() ![]() RE: Komar zanik iskry - zbydrze - 02-05-2011 00:58:57 A ja teraz kupiłem do niego nówkę za 40 zeta (podrożała) Na opakowaniu było:http://www.renox.rbk.pl ale tej stronki nie ma ![]() wstawię fotkę:[attachment=160] Jednak od cewki po minucie jazdy odlutował się koniec uzwojenia (spowodowane tarciem magneta o cewkę) ![]() Nie mogłem przylutować go do blach, więc zrobiłem obejście kablem ![]() koniec uzwojenia:[attachment=161] zmasowanie przy śrubce od regulacji:[attachment=162] Musiałem też przyszlifować nabiegunniki na magnecie, bo cewki już bardziej nie było można (mam krzywy wał). Kondensator został stary. Ustawiłem idealnie zapłon. Jak na razie problem rozwiązany. TEMAT DO ZAMKNIĘCIA RE: Komar zanik iskry - bujak96 - 02-05-2011 09:50:50 Wpisałeś zły adres. http://renox-rbk.pl/ RE: Komar zanik iskry - Leszek - 02-05-2011 14:32:37 Zamykam |