Ściągacz udarowy. - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Poradniki, instrukcje i schematy (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Ściągacz udarowy. (/showthread.php?tid=49694) |
Ściągacz udarowy. - gabriel0 - 31-10-2019 13:11:12 Witam. Tutaj trochę prostsza technologia. Czemu może mi służyć ściągacz udarowy? Ano jest kilka powodów. Moim przykładem jest chęć dołożenia podkładki pod tryb od skrzyni w 3-biegowym pojeździe. Wymagane materiały: -Ciężki element. Kawałek słupka ogrodzeniowego, tarcza hamulcowa, wszelakie żeliwne elementy. -Pręt Naprzykład zbrojeniowy -gruby płaskownik najlepiej taki 6mm lub grubszy. Moje urządzenie wygląda tak. Zastosowałem na końcu pręta haczyk celem wymiennych końcówek. Normalnie bym go zagiął w haczyk, ale materiał był tak podły, że pozostało mi go tylko obciąć i przespawać. Końcówka na zdjęciu jest zakładana zamiast koła przekładni stałej. Zdejmuje się seger, nakręca nakrętkę i można wybić łożysko skrzyni biegów wraz z trybem. Dla ambitnych słyszałem że da się nawet wymienić wałek zdawczy bez rozpoławiania. Wymienne końcówki robimy zwyczajnie na własne potrzeby i wymaganą szerokość uchwytu/wałka itp. |