![]() |
Rower Nimfa (Łucznik) Mesko-Skarżysko - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Inne rowery PRL (/forumdisplay.php?fid=238) +--- Wątek: Rower Nimfa (Łucznik) Mesko-Skarżysko (/showthread.php?tid=49640) |
Rower Nimfa (Łucznik) Mesko-Skarżysko - Jan - 13-10-2019 01:18:06 Witam! Niedawno kupiłem od znajomego ciemnoniebieski rower Nimfa, produkcji Mesko-Skarżysko za 50zł. Chciałem dodać zdjęcia, ale maksymalny rozmiar pliku to 500kb, a każde moje zdjęcie waży ponad 4mb. Zamierzam go odnowić, jednak mam twardy orzech do zgryzienia, ponieważ nie wiem jaki to kolor i jak go dobrać, oraz jak dobrze pomalować te cieniutkie białe paski na ramie i błotnikach i napis. Dodam też, że tylny błotnik jest pęknięty i nie wiem co można z tym zrobić (bo przecież o drugim błotniku do Nimfy można zapomnieć). Poza tym chciałem wyjąć kierownicę razem ze sztycą (aby zanieść to do domu i zdjąć rączki w gorącej wodzie żeby wychromować), ale po odkręceniu obu śrub sztyca nie chce chce przekręcić się w widelcu ani o milimetr ![]() ![]() RE: Rower Nimfa (Łucznik) Mesko-Skarżysko - Karol001 - 13-10-2019 09:26:51 Co do koloru, musiał byś delikatnie kawałek na ramie zdrapać do gołej ramy żeby stwierdzić czy rama nie była nigdy przez kogoś malowana, wtedy bierzesz szczotkę druciana i szorujesz kawałek ramy w którym najlepiej widać oryginalny kolor żeby zdrapać jej nawierzchnie brudu odbarwień itp, i z taką ramą idziesz do mieszalni farb i tam ci dobierają odpowiedni kolor ![]() ![]() ![]() RE: Rower Nimfa (Łucznik) Mesko-Skarżysko - Jan - 13-10-2019 12:21:34 (13-10-2019 09:26:51)Karol001 napisał(a): Co do koloru, musiał byś delikatnie kawałek na ramie zdrapać do gołej ramy żeby stwierdzić czy rama nie była nigdy przez kogoś malowana, wtedy bierzesz szczotkę druciana i szorujesz kawałek ramy w którym najlepiej widać oryginalny kolor żeby zdrapać jej nawierzchnie brudu odbarwień itp, i z taką ramą idziesz do mieszalni farb i tam ci dobierają odpowiedni kolor Dzięki ![]() ![]() RE: Rower Nimfa (Łucznik) Mesko-Skarżysko - joozek - 13-10-2019 12:48:34 Żeby zdjąć kierownicę z mostkiem, musisz wkręcić ta długa śrubę z powrotem, ale nie do końca, tak by wkrecila się ok 1 cm i wystawala nad mostek. Na dole jest nakrętka stozkowa z zabkiem prowadzącym. Weź kawałek twardego drewna i przez niego uderz w leb sruby młotkiem. Stuba powinna wpaść na dół. Oczywiście patent ze spryskaniem wd40 wcześniej, np 1 dzień, jest jak najbardziej polecany. RE: Rower Nimfa (Łucznik) Mesko-Skarżysko - Jan - 13-10-2019 18:08:25 (13-10-2019 12:48:34)joozek napisał(a): Żeby zdjąć kierownicę z mostkiem, musisz wkręcić ta długa śrubę z powrotem, ale nie do końca, tak by wkrecila się ok 1 cm i wystawala nad mostek. Na dole jest nakrętka stozkowa z zabkiem prowadzącym. Weź kawałek twardego drewna i przez niego uderz w leb sruby młotkiem. Stuba powinna wpaść na dół. Dzięki ![]() ![]() RE: Rower Nimfa (Łucznik) Mesko-Skarżysko - Dawdzio - 14-10-2019 01:34:46 Samo WD nic nie pomoże, dopóki nakrętka będzie rozpierać rurkę. Ładny jest, dlaczego go nie zostawisz w obecnym stanie i jedynie nie zabezpieczysz? Przez tyle lat zachował się naprawdę dobrze i ma na sobie historię, która zniknie po remoncie. RE: Rower Nimfa (Łucznik) Mesko-Skarżysko - Jan - 14-10-2019 15:09:28 (14-10-2019 01:34:46)Dawdzio napisał(a): Samo WD nic nie pomoże, dopóki nakrętka będzie rozpierać rurkę. Chciałbym go doprowadzić do stanu użytkowego, uwielbiam jeździć swoimi klasykami ![]() |