![]() |
Rozpoławianie silnika 223 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21) +---- Dział: Romet Ogar 200 (/forumdisplay.php?fid=143) +---- Wątek: Rozpoławianie silnika 223 (/showthread.php?tid=4915) |
Rozpoławianie silnika 223 - ROMETUS - 20-05-2012 11:19:08 Witam po mojej długiej nieobecności ![]() Post kierowany do osób które rozpoławiały silnik 223 lub wiedzą jak to zrobić. Mam pewien problem. Postanowiłem wziąsć się za remont silnika 223 ( jest to czeski silnik występujący w jawach mustangach i ogarach 200 ) i muszę go rozpołowić. Odkręciłem wszystkie zewnętrzne śrubki , zdjąłem cylinder . Teraz pytanie - Czy mam po prostu wziąść np. śrubokręt i młotek i użyć siły by go rozpołowić , czy coś jeszcze trzyma te dwie części , czy jest jakaś technika na to ![]() Wszelkie rady , schematy silników czy różne filmiki z rozpoławiania są mile widziane . Z góry dziękuje za pomoc . Pozdrawiam ![]() RE: Rozpoławianie silnika 223 - Vladimir - 20-05-2012 11:43:20 Młotek i śrubokręt to odłóż do szuflady przy rozpoławianiu. Musisz wziąć coś cienkiego acz wytrzymałego i powoli rozchylać kartery góra dół silnika i cieńsze boki. Nic na siłę, bo uszkodzisz kartery. Aluminium to nie stal, że trzeba się postarać by uszkodzić. Co do śrub to nie mam pojęcia. Nie rozpoławiałem tego silnika. RE: Rozpoławianie silnika 223 - Pietrek89 - 20-05-2012 11:45:36 Musisz jeszcze: - poodkręcać wszystkie śrubki które trzymają kartery - zdjąć koszyk sprzęgłowy, zębatkę z wału - iskrownik - magneto Potem na spokojnie powoli rozpoławiać, nic na siłę bo szkoda żeby coś się spierdzieliło ![]() Sam po raz pierwszy rozbierałem ten silnik zaraz po zakupie mojej drynki ![]() Trochę zabawy jest ale dasz radę ![]() RE: Rozpoławianie silnika 223 - ROMETUS - 20-05-2012 12:43:24 Aha dzięx Vladimir, odłożę ![]() Aha dzięki Pietrek , przed chwilą znalazłem poradnik jak rozebrać silnik i już jest wszystko jasne , jedyne co potrzebuje żeby prace poszły dalej to ściągacz do sworznia. Sorka za zaśmiecenie już nie potrzebnym postem ale nie mogłem znaleść poradnika. Można zamknąć dzięki . |