![]() |
WSK'a 125 Remka - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174) +--- Dział: Inne - Nasze sprzęty (/forumdisplay.php?fid=193) +--- Wątek: WSK'a 125 Remka (/showthread.php?tid=48891) |
WSK'a 125 Remka - remix301 - 04-05-2019 22:54:43 Witajcie. Ostatnio wygrzebałem WSK z 1975r,wyjąłem z niej silnik, Rozebrałem tylne koło w celu założenia nowych gum zabieraka. Od razu rozpołowiłem silnik, wyjąłem z tego silnika bardzo ciekawą rzecz jaką jest podkowa lub jak kto woliwypełniacz wału ![]() Skrzynia biegów jest w dobrym stanie na trybach jest wybite W-F-M, skrzynia zostaje tylko łożyska zmienie tylko niestety wałek od zmiany biegów jest w średnim stanie, ale mam lepszy. ![]() Niestety nie może być tak kolorowo. Wał okazał się krzywy. Ale jeszcze jest on ZMD. ![]() Cylinder się okazał że nie jest org. A pochodzi z rzemiosła. Ale to nic wystarczyło kilka pilników godzina czasu i okna w cylindrze są pokryte z karterem. Ostatni zastanawiałem się nad tłokiem. Myślę nad tajwańskim tłokiem RDI. Testował ktoś taki tłok? Jak się sprawuję? O silniku to chyba na tyle. Ogólnie WSK jest z 1975r. czyli tak zwana garbuska, ale ma wąski bak. Osłonę łańcucha mam prostą, a powinna być zakrzywiona(prosta od 1976r. montowali) Niestety ma duże braki. Na razie to na tyle, Kupie części, zrobię szlif to się odezwę ![]() Pozdrawiam RE: WSK'a 125 remka - Simpepsi97 - 05-05-2019 00:23:29 Możesz brać spokojnie Tłok RDI , przy odpowiednim pasowaniu nic się z nim nie dzieje , polecam . RE: WSK'a 125 Remka - remix301 - 27-05-2019 17:05:32 Witam. Minęło trochę czasu, kupiłem kilka części między innymi: kpl. uszczelek silnika i kpl. uszczelek gaźnika od Zetera, zapinkę łańcucha, filtr paliwa, oringi, śruby imbusowe do silnika nierdzewne i zestaw do dremla do poprawienia kanałów. W między czasie prze polerowałem głowice, do końca poprawiłem kanały w cylindrze i zgrałem z karterami. I właśnie z karterami mam problem bo po oględzinach się okazało że są nie od pary. I mam problem. Jedna osoba mi mówi że by zmienić, a druga że jak chodziła to żeby zostawić. Jak myślicie zmieniać kartery czy zostawić ? A jeszcze bym zapomniał, w sobotę wysłałem wał do centrowania . Pewnie w następnym tygodniu powinien być z powrotem u mnie. ![]() ![]() Pozdrawiam Remek! RE: WSK'a 125 remka - Kosa78 - 27-05-2019 19:05:32 Widzę, że kolego z forum wueska zawitał ![]() RE: WSK'a 125 remka - remix301 - 27-05-2019 20:29:11 Chyba raczej na odwrót ![]() RE: WSK'a 125 Remka - remix301 - 14-08-2019 20:13:17 Hej ![]() Powróciłem po dłuższej przerwie ![]() ![]() Dzisiaj przyszłą paczka z gaźnikiem PHBG 21mm od WSKTurbo Silnik nabrał wigoru i lepiej odpal dzięki ssaniu. Narazi ę aby zdjęcie gaźnik, ale w tygodniu pojawią się nowe. ![]() RE: WSK'a 125 Remka - maly - 24-08-2019 07:09:41 Zmieniałeś kartery? Wsk to nie komar, można śmiało latać na dwóch różnych. RE: WSK'a 125 Remka - remix301 - 08-09-2019 12:52:17 Witam. Po trochę dłuższej przerwie. Ostatnio miałem małe problemy z internetem dlatego nic nowego nie było. Od założenia turbo gaźnika nie mam żadnych problemów. Jedynie co to zmieniłem linkę gazu. Łapcie zdjęcia z ostatniego wypadu do lasu. Ktoś pytał czy zmieniałem połówki, nie nie zmieniałem połówek. Wkrótce wleci trochę nowych rzeczy między innym cylek poleci do szlifu i trochę go podłubie, zastanawiam się nad tłokiem RDI. Użytkuje ktoś? I może inny tłumik. ![]() RE: WSK'a 125 Remka - Odrestaurator - 08-09-2019 15:32:17 Fajna w sumie, taka nie przesadzona zwykła czarna używana wsk. Co do tłoka to nie wiem u mnie najtańszy chiniol był ostro katowany i nic mu nie było, ale cylindra nie szlifowałem, jak to będzie w przypadku szlifu to nie wiem, i z drugiej strony szkoda marnować tłok i cylinder. Kolega wyżej pisał że przy dobrym pasowaniu jest ok. RE: WSK'a 125 Remka - remix301 - 20-10-2019 15:48:19 Siemka. WSK od ostatniego postu jeździ bez żadnych awarii ![]() Kupiłem nową oponę, w sensie używana o rozmiarze 100/100x18 kostka. Opona mieści się idealnie, ale polecam kupić węższą ![]() -Nowe łożyska do tylnego koła -Gumy zabieraka -Zębatka zdawcza 11z -Zębatka tylna 43z -Szkło lampy przedniej -Żarówki -Uszczelki i parę pierdółek . Pod kostkę zmieniłem przełożenia z 13/43 na 11/43. Zdjęcia dodam później albo jutro ![]() |