![]() |
[Komar] Malowanie spay - przygotowanie - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21) +---- Dział: Romet Komar (/forumdisplay.php?fid=136) +---- Wątek: [Komar] Malowanie spay - przygotowanie (/showthread.php?tid=48805) Strony: 1 2 |
Malowanie spay - przygotowanie - Norweski Zomowiec - 16-04-2019 18:10:10 Witajcie Kupiłem Komar 3. Stary właściciel pomalował go pędzlem, gdzie jeszcze schodzi pod wpływem benzyny (na baku). Stary lakier chyba jest. Planuje wypiaskować wszystko i pomalować własnymi rękoma, więc wchodzi w grę spray. Mam miejsce, gdzie mogę powiesić ramę itp. części. Pytanie brzmi - procedura malowania spray'em? Mógłby ktoś po punkcie napisać co robić, żeby to było W MIARĘ dobrze? orientacyjnie, to: -rozpuszczalnik -pierwsza warstwa tzw. podkład -druga koloru -trzecia koloru -pierwsza lakier -druga lakier Coś brakuje? szukałem na forum, ale nie mogę znaleźć podobnego wątku RE: Malowanie spay - przygotowanie - Szymon72 - 16-04-2019 18:17:21 > malowanie sprayem > malowanie dobrze (wybierz jedno) RE: Malowanie spay - przygotowanie - Norweski Zomowiec - 16-04-2019 18:19:58 Jednak wolę samemu, bo jakieś umiejętności zdobędę z tego "projektu" - czyli spay'em RE: Malowanie spay - przygotowanie - rafi555 - 16-04-2019 18:40:15 (16-04-2019 18:17:21)Szymon72 napisał(a): > malowanie sprayem Hahahahahahahaha. ja powiem tak: Malowanie kredkami czy drukarka? RE: Malowanie spay - przygotowanie - stqc - 16-04-2019 20:42:14 Drukarka, zobacz to z tej strony że np rysunek techniczny już się nie robi recznie ołówkiem i resztą przyborów tylko robi w AutoCadzie i na ploterze wykonuje wydruk ![]() RE: Malowanie spay - przygotowanie - Norweski Zomowiec - 16-04-2019 20:44:35 Sugerujecie, że to jest bezsensu? bo nie rozumiem RE: Malowanie spay - przygotowanie - Motorowerzystka - 16-04-2019 20:54:38 Jest na forum poradnik. Jak na kompa siądę to znajdę. (Na telefonie nie umieć ![]() RE: Malowanie spay - przygotowanie - rafi555 - 16-04-2019 20:59:24 stqc, masz racje no ale mi chodziło że jak umiesz to to zrobisz ![]() RE: Malowanie spay - przygotowanie - seler1500 - 16-04-2019 21:07:43 Spray niezbyt nadaje się, jeśli chcesz uzyskać dobry efekt na długo. Może 2-3 lata wytrzyma, ale dłużej raczej nie ma szans. RE: Malowanie spay - przygotowanie - rafi555 - 16-04-2019 21:14:07 Hahahahahahaha nie prawda ![]() RE: Malowanie spay - przygotowanie - seler1500 - 16-04-2019 21:34:09 O widzisz, tu inna informacja. Kolega malował Simsona sprayem i z lakieru niewiele zostało, ja malowałem kilka części z motorynki i też na tle proszku czy dwuskładnikowego lakieru wypada nieciekawie. Jakie lakiery stosowałeś? RE: Malowanie spay - przygotowanie - rafi555 - 16-04-2019 21:59:32 Podkład epoksydowy Troton, lakier bazowy (kolor) to już różnie na Junaku mam championa (jeszcze się puszka ostała ![]() Kładę to tak: -odtłuszczam benzyną ekstrakcyjną -podkład epoksydowy 2 warstwy odstęp czasowy jest na puszcze około 5-10 minut -czekamy klika dni jak będzie twardy matowimy i odtłuszczamy -kładziemy bazę 3 warstwy i tu jest ważne 1 warstwa to lecimy zakamarki i tak z grubsza tylko święcimy, 2 warstwa to malujemy ale też nie za grubo, a 3 to już lecimy elegancko na tip top. Odstępy między warstwami są na puszcze. - teraz czas na bezbarwny i tu jest ważne kładziemy na mokry lakier żeby było cacy i się nie ścięło czyli czytamy na bazie po jakim czasie można nałożyć koleją i po tym czasie jedziemy bezbarwnym 2 warstwy, 1 cienka a 2 normalnie jedziemy też w odstępie czasowym I powiem jeszcze że wiadomo warunki otoczenia są ważne czyli musi być ciepło i pomieszczenie (polecam piwnice w bloku) wentylowane warto je też spsikać wodą żeby nie było kurzu. Puszki warto też chwilkę w gorącą wodę wrzucić żeby się lakier ogrzał i było większe ciśnienie w puszce. No i jeszcze jak wam wyjdzie zaciek to spokojnie na podkładzie można zeszlifować, a jak będzie na bazie to czekamy jak to wyschnie "na kamień" matowimy i wtedy bezbarwny ale musimy uważać i 1 warstwę dać mega cienką, najlepiej na 3 rozłożyć, 2 też i za 3 elegancko kłaść. Czemu takak kombinacja ? A no po to że lakier bezbarwny może nam bazę rozpuścić. Pytajcie śmiało to powiem co i jak. RE: Malowanie spay - przygotowanie - Norweski Zomowiec - 21-04-2019 00:36:26 @rafi555 napisz dokładnie w punktach co robić w takim malowaniu spray w Twoim stylu. Będziemy wdzięczni RE: Malowanie spay - przygotowanie - dlugiLBN - 21-04-2019 05:28:21 (16-04-2019 21:59:32)rafi555 napisał(a): - teraz czas na bezbarwny i tu jest ważne kładziemy na mokry lakier żeby było cacy i się nie ścięło czyli czytamy na bazie po jakim czasie można nałożyć koleją i po tym czasie jedziemy bezbarwnym 2 warstwy, 1 cienka a 2 normalnie jedziemy też w odstępie czasowym Tak prawidłowo jak się lakieruję to po położeniu bazy czekamy chwilę aż wyschnie,jak ktoś się boi to te 5 minut i przecieramy wszystko ściereczką antystatyczną która zbiera wszystkie pyły i inne syfy które się osadziły ,przedmuchujemy powietrzem i wtedy dopiero bezbarwny na to . Nie to, żebym się czepiał czy coś, ciekawostka taka ![]() RE: Malowanie spay - przygotowanie - rafi555 - 21-04-2019 20:12:25 To tak po kolei : -odtłuszczamy -kładziemy podkład epoksydowy - 2 warstwy -czekamy klika dni jak będzie twardy matowimy -odtłuszczamy -baza 3 - warstwy -przecieramy ściereczką antystatyczną i przedmuchujemy -bezbarwny - 2 warstwy O to chodziło ? |