![]() |
Romet Komar 3 powrót do żywych - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Romet Komar 3 powrót do żywych (/showthread.php?tid=48656) |
Romet Komar 3 powrót do żywych - Sony - 20-03-2019 17:44:19 Witam wszystkich. Jak wielu z Was swoją przygodę z pierwszymi motorowerami zaczynałem w wieku około 10 lat. Nie było drugiej tak pożądanej rzeczy przez nas chłopaków jak własny środek transportu- oczywiście mowa tu o czymś co ma silnik, przy czym można po raz pierwszy zetknąć się z mechaniką, no i ten zapach benzyny.. Niezapomniane czasy ![]() Dorosłe życie nie pozwoliło na kontynuowanie zajawki, która towarzyszyła mi przez wszystkie lata dorastania. Jednak niedawno temu miły zbieg okoliczności pozwolił mi powrócić do tematu 'motorów'. Podczas pewnego urlopu w Polsce (mieszkam w UK) siedziałem z teściem przy kieliszeczku czystej i jakimś trafem zeszliśmy na temat jednośladów, mój towarzysz nie wiedział jeszcze wtedy, że obudził tym samym moje wspomnienia, wspomnienia dzieciaka, który przeżył przeróżne historie na jednośladach. Zaczynałem od Komarów, miałem 3 sztuki, jeździłem Simsonem' Jawkami, Motorynkami, WSK 125, WSK 175 a zakończyłem na Jawie 350- ta to miała kopyto... Oczywiście tylko wtedy gdy chodziła na 2 'gary' ![]() Po krótkiej opowieści z mojej strony widziałem zaskoczenie w oczach teścia, pewnie myślał że jedyne co miałem za gówniarza to rower ![]() Nie ważne, ważne zaczyna się od tej chwili... Teściu zabrał mnie ze sobą do pomieszczenia gospodarczego na swoim podwórku i stwierdził tylko, że szkoda że wcześniej nic nie mówiłem. Tam po odrzuceniu wielu gratów moim oczom ukazał się Komar- zniszczony, pokryty kilkudziesięcioletnim kurzem.. Dosłownie. Jedyna znana historia na temat Komara to taka, że teściu około 20 lat temu kupił go od znajomego z tej samej miejscowości. Komar już wtedy nie był na chodzie i został kupiony tylko po to żeby wykorzystać jego koła do jakiegoś ręcznego wózka.. Jednak na moje szczęście teściu wózka nigdy nie zrobił a Komarek przeleżał w szopie tyle lat zapomniany. Odrazu wyciągnąłem go na zewnątrz i nie zastanawiając się długo zacząłem sprawdzać czy uda się go uratować, wybrzebałem jakąś świecę, wyczyściłem szybko gaźnik+ mała regulacja. Iskra była, paliwo nowe dochodziło więc nastąpił moment próby... oby zagadał, oby zagadał. No i udało się zapalił. Nierówno ale zapalił, udało mi się nawet przejechać kilkaset metrów z linkami od biegów i gazu w dłoniach bo wszystko pozrywane.. Najbardziej martwiąca rzeczą było to, że niestety nie miał siły, bardzo się męczył żeby na 1 biegu mnie pociągnąć. No ale po tylu latach nieużywania sam fakt ze silnik zapalił można traktować jako duży sukces. Mina teścia po odpaleniu bezcenna ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam! RE: Romet Komar 3 powrót do żywych - Odrestaurator - 20-03-2019 17:58:57 Szczerze to ja bym go tylko doprowadził do pełnej sprawności i dobrze wyczyścił, ten oryginalny lakier ma swój klimat ![]() RE: Romet Komar 3 powrót do żywych - joozek - 20-03-2019 18:05:11 Prawdziwa rodzinna historia ![]() Co do Komara, pokaż no przyjacielu go z drugiej strony ![]() Powodzenia w pracach, pisz i pytaj o wszystko ... "pomożemy" ![]() RE: Romet Komar 3 powrót do żywych - Sony - 20-03-2019 18:56:32 Miałem też właśnie zapytać jak określić dokładniej który to rok produkcji bo niestety żadnych dokumentów nie ma... Będę za 2 tygodnie w Polsce na weekend to zrobię jakieś zdjęcia bo nie mam więcej. Czego szukać z drugiej strony co ułatwi rozpoznanie? ![]() RE: Romet Komar 3 powrót do żywych - bkrukl - 20-03-2019 18:58:02 Popatrz za tabliczką znamionową, może będzie miał. Do tego czasem przed numerem ramy nabijali rok produkcji. RE: Romet Komar 3 powrót do żywych - joozek - 20-03-2019 20:58:03 Do roku 1980 nr ramy był 6 cyfrowy, nie podawano dodatkowych 2 cyfr, oznaczających rok produkcji. Czyli ... do 1980 numer ramy XXXXXX powyżej 8 cyfr, nr ramy 83-XXXXXX gdzie cyfry 83, oznaczają rok produkcji 1983, a myślnik był raczej kropką. Co do tabliczki znamionowej, do roku 1976/77 były nitowane z prawej strony ramy, do prawej blachy silnika, ale ... pojawiały się ![]() Piszę tu o sprzedaży krajowej, bo na eksport, np Węgry, były nitowane na główce ramy. Niektóre modele, np Ogary, Kadety, nigdy tabliczek nie miały, no poza moimi ![]() ![]() ![]() RE: Romet Komar 3 powrót do żywych - Sony - 21-03-2019 10:31:39 Dzięki Joozek. Przyjrzę się temu dokładniej gdy będę w Polsce ![]() |