![]() |
Motorynka - killswitch - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Usprawnienia (/forumdisplay.php?fid=20) +--- Wątek: Motorynka - killswitch (/showthread.php?tid=47478) |
Motorynka - killswitch - FilipS - 12-09-2018 22:16:20 Cześć wszystkim. Przeglądając nasze forum natknąłem się kilka razy na osobniki dorosłe, które próbują swoje potomstwo zarazić lataniem na dwóch kółkach. Z racji tego, że też kilka lat temu próbowałem mojego syna nauczyć jazdy na dwóch kółkach (skutecznie ![]() Wszyscy wiedzą, że wszelkie motorynki nie posiadają klaksonów. Ale... przycisk jest, no nie? Wystarczy ze stacyjki pociągnąć jeden przewód do tego przycisku i po sprawie. Przycisk jest z jednej strony fabrycznie zwarty do masy. Wolny zacisk przycisku łączymy z pinem stacyjki na który wchodzi niebieski przewód z silnika. Efekt jest taki, że po wciśnięciu przycisku odcinamy zapłon. Jak w rasowym moto ![]() Ja osobiście użyłem na tyle cienkiego przewodu, że wszedł mi bez problemu w oryginalną koszulkę w której idą do przełącznika przewody od świateł. Teraz notka o prawach autorskich: temat podpowiedział mi mój szanowny kolega Tadeusz, który fachowcem jest nie lada. RE: Motorynka - killswitch - rafi555 - 12-09-2018 22:26:19 (12-09-2018 22:16:20)FilipS napisał(a): ..Jak w rasowym moto... Co rozumiesz pod tym pojęciem? Jeżeli chodzi ci o dzisiejsze "motocykle" to przecież nie dorastają motorynce do pięt ![]() RE: Motorynka - killswitch - Odrestaurator - 12-09-2018 22:35:01 A nie łatwiej przełączyć ten wystający "kluczyk" na lampie? ![]() RE: Motorynka - killswitch - Dawdzio - 12-09-2018 22:53:10 Na początku nie łatwiej. Przycisk pozwala na unieruchomienie silnika w sytuacji awaryjnej bez odrywania rąk od kierownicy. Dobra rzecz dla kogoś, kto dopiero się uczy. RE: Motorynka - killswitch - Motorowerzystka - 12-09-2018 23:19:15 rafi555 napisał(a):Pewnie chodzi o gaszenie guzikiem czy innym wyłącznikiem na kierownicyFilipS napisał(a):...Jak w rasowym moto... ![]() ![]() RE: Motorynka - killswitch - stqc - 13-09-2018 12:45:25 Nie ma co o prawach autorskich pisać bo raczej nie jest to nic nowego. Ludzie już to robili nie raz ![]() RE: Motorynka - killswitch - brygol - 02-11-2018 05:21:25 Nie krytykujcie.mi pomysl sie podoba.w sytuacji awaryjnej lwtwiej wyciagnac kciuka niz cwłą reke. Zwłaszcza jakiemuś bąblowi ![]() RE: Motorynka - killswitch - Kosa78 - 02-11-2018 09:38:11 Fajna sprawa - mój siedmiolatek już w przyszłym roku mi nie odpuści i na motorynię siądzie - przyda się taki patent. |