![]() |
Zagmatwana sprawa z zakupem i rejestracją - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Prawo (/forumdisplay.php?fid=99) +--- Dział: Dokumenty (/forumdisplay.php?fid=101) +--- Wątek: Zagmatwana sprawa z zakupem i rejestracją (/showthread.php?tid=4697) |
Zagmatwana sprawa z zakupem i rejestracją - Semmao - 06-05-2012 02:48:42 Witam serdecznie, piszę temacik tu w dziale prawnym, może wypowie się więcej osób i dostanę jakąś konkretną odpowiedź. ![]() Znalazłem na lokalnym portalu ogłoszenie treści "Sprzedam komarka, do remontu, kontakt xxx". Zadzwoniłem przejechałem się i od razu rzuciło mi się w oczy, że to co stoi przedemną to nie Komarek, tu na forum dostałem odp. że to Romet 50 T-1 z 1981 roku. Oczywiście zakochałem się i kupiłem ten motorek za bardzo, bardzo niską cenę. Wcześniej znajomy powiedział mi, że mam się nie przejmować że w DR jest napisane KOMAR bo kiedyś tak wpisywali wszystkim motorowerom. ![]() W dowodzie rejestracyjnym w polu "E" (nr identyfikacyjny pojazdu) jest wpisany nr silnika. I teraz generalnie zaczyna się cały cyrk, bo chciałbym ten motorower zarejestrować po naprawie na siebie, ale wychodzi na to, że kupiłem ROMETa 50T-1 bez papierów i papiery z rejestracją na zupełnie inny motor ! ( Albo, że kupiłem Komarka, ale dostałem zły motor. ![]() 2ga właścicielka nigdy nie przerejestrowała motoroweru na siebie, w dowodzie jest dalej pierwsza właścicielka, OC jest nadal ważne. W garażu już po rozłożeniu motorka w trakcie czyszczenia okazało się, że nr silnika jest inny niż nr w dowodzie, tak samo nr ramy jest inny... więc nie wiem na co mi umowy, DR i tablica... wiem, że to już na nic się nie zda. Dzwoniłem do Pani od której motorek kupiłem, ale ona nic nie pomyliła, wszystko co dostałem od niej jest tym co dostała od 1wszego właściciela - ten sam motor i te papiery. Ona na tych papierach i blasze (mimo że od innego pojazdu!) jeździła 2 lata. Teraz moje pytanie, jak mam się dowiedzieć o historię motorka, który mam w garażu, o MOJEGO 50-T-1 ![]() Przepraszam, że dużo. ![]() ![]() pozdrawiam ciepło! ![]() Tomek RE: Zagmatwana sprawa z zakupem i rejestracją - Irek - 06-05-2012 09:52:59 Zeszlifuj/zamaluj numery i tyle, nikt nie bedzie sprawdzał tego przy motorze wartym 100 czy 200zł Jak jak sprzedawałem WSK z papierami od innej to zamazałem grubo olejną farbą numery tak że nie było ich widać i mówie kupcom; tak pomalowaną kupiłem więc nie daje gwarancji że wszystko sie zgadza i ch*j . Teraz wiele osób szuka motoru z papierami, zrób tak jak mówiłem bo i tak kupią i jak aż tak Ci na tym zależy żeby sie zgadzało kup motor w którym wszystko jest zgodne z papierami i tyle To że wiele osób jeździ na papierach od innego pojazdu to całkiem normalna rzecz. RE: Zagmatwana sprawa z zakupem i rejestracją - Semmao - 06-05-2012 13:33:44 No ok, rozumiem, ale w tej chwili wygląda to tak jakbym jeździł Fiatem Bravo, a przy kontroli wciskał funkcjonariuszowi papiery od 126p mówiąc, że tak kupiłem. Mam papiery od starego, jednoosobowego komarka i dwu osobowy motorower z lat 80tych. Raczej poza pojemnoscia silnika nic się nie zgadza... RE: Zagmatwana sprawa z zakupem i rejestracją - MrF4k - 06-05-2012 13:36:53 (06-05-2012 13:33:44)Semmao napisał(a): No ok, rozumiem, ale w tej chwili wygląda to tak jakbym jeździł Fiatem Bravo, a przy kontroli wciskał funkcjonariuszowi papiery od 126p mówiąc, że tak kupiłem. Mam papiery od starego, jednoosobowego komarka i dwu osobowy motorower z lat 80tych. Raczej poza pojemnoscia silnika nic się nie zgadza... A myślisz ze każdy policjant sie zna ?? Dla 99% to zwykły Romet i tyle czy tam bedzie komar pisać czy ogar to sie nie przyczepią. Gorzej jak by simson pisało albo wsk czy coś wiekszego ![]() RE: Zagmatwana sprawa z zakupem i rejestracją - Przemek - 06-05-2012 14:15:59 Tak a pojedzie na przeglad, diagnosta zobaczy ,ze cos jest nie tak i zadzwoni na policje. Zauwazcie ,ze to jest 50-T1 2 osobowy z papierami od komara 1 osobowego. RE: Zagmatwana sprawa z zakupem i rejestracją - Semmao - 06-05-2012 14:49:39 (06-05-2012 14:15:59)Przemek napisał(a): Tak a pojedzie na przeglad, diagnosta zobaczy ,ze cos jest nie tak i zadzwoni na policje. Dokładnie, w dowodzie jest wbita 1 osboa... a jak akurat będę jechał z laską na pace !? ![]() ![]() ![]() A tak na serio - czy na podstawie nr ramy mógłbym gdzieś legalnie uzyskać informacje nt historii pojazdu ? Np czy nie kradziony, bądź czy jest wyrejestrowany ? Sam fakt iż ten egzemplarz co ja posiadam był wyrejestrowany, pomógłby mi na maxa. Spisałbym nową umowę z pierwszym właścicielem (za flaszkę ![]() RE: Zagmatwana sprawa z zakupem i rejestracją - Błażej - 06-05-2012 15:41:29 Czytam ten temat i czytam... i co ? Nie wiem czym się przejmujesz... mam Rometa K-125 w dowodzie jest romet a1 a i inne mogę ci podać kilka przykładów. Czym się przejmujesz przecież to nie twoja wina ze masz tak w dowodzie. Przecież to nie ty go wypełniałeś, to oni mają burdel. Masz motor, masz dowód i numery się zgadzają RE: Zagmatwana sprawa z zakupem i rejestracją - Semmao - 06-05-2012 15:46:49 (06-05-2012 15:41:29)Błażej napisał(a): Masz motor, masz dowód i numery się zgadzają Jakie numery ? Nic się nie zgadza. W DR mam numery których na oczy nie widziałem, co innego jest na ramie i silniku a co innego w DR ! Właśnie o to chodzi, że mam DR do KOMPLETNIE INNEGO motoru. Pewnie pierwszy właściciel omyłkowo dał ten do t-1, a drugi wlasciciel nawet tego nie sprawdził bo jezdził nim po polach i wisiała mu rejestracja. Dopiero po latach to wypłynęło... ![]() RE: Zagmatwana sprawa z zakupem i rejestracją - kosa - 06-05-2012 15:52:24 w dowodzie już nie ma nr silnika ponieważ to rzecz wymienna RE: Zagmatwana sprawa z zakupem i rejestracją - Semmao - 06-05-2012 15:58:04 (06-05-2012 15:52:24)kosa napisał(a): w dowodzie już nie ma nr silnika ponieważ to rzecz wymienna wiem, i nie wiem kto popełnił błąd i gdzie. Na pierwszej umowie KS miedzy 1wszym wlascicielem a panią od ktorej odkupiłem (NA UMOWIE) widnieje pkt. NR silnika gdzie są podane numery, a pole NR nadwozia jest puste. I ten numer silnika jest wbity w DR w polu "E" (nr identyfikacyjny) gdzie powinien być nr nadwozia... RE: Zagmatwana sprawa z zakupem i rejestracją - Błażej - 06-05-2012 16:49:35 a to co innego, nie doczytałem. Masz problem ![]() RE: Zagmatwana sprawa z zakupem i rejestracją - Komardriver - 06-05-2012 17:36:48 Nie radzę robić tego co piszą Ci ludzie powyżej, bo w razie jakiejkolwiek przygody, ubezpieczyciel może legalnie powiedzieć, że ubezpieczenia nie wypłaci, bo ubezpiecza on zupełnie inny pojazd niż ten który ty posiadasz, a wtedy to tylko same problemy.... RE: Zagmatwana sprawa z zakupem i rejestracją - Semmao - 06-05-2012 17:52:06 Może jakaś rada co mam zrobić ? Bo w chwili obecnej to straciłem cały zapał i zamiast robić motorek to siędzę przed kompem i przekopuje tony różnych forów szukając odpowiedzi, której nigdzie nie ma... ![]() nie chcę żeby doszło do tego, że posprzedaję go na części, a ramę na złom... ![]() RE: Zagmatwana sprawa z zakupem i rejestracją - Błażej - 06-05-2012 19:40:54 co masz zrobić ? masz motorower bez papierów i masz papiery od innego motoroweru. Idź na policję i powiedz, że zostałeś oszukany itd RE: Zagmatwana sprawa z zakupem i rejestracją - Aban - 06-05-2012 19:52:08 ja bym przebił numery to nie taki problem a zarazem rozwiązuje wiele problemów ![]() |