Licznik - Kadet - ratujcie - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222) +--- Wątek: Licznik - Kadet - ratujcie (/showthread.php?tid=46789) |
Licznik - Kadet - ratujcie - T_NIK - 13-06-2018 20:22:24 Piszę w tym dziale ponieważ nie wiedziałem gdzie przypisać temat związany z licznikiem. Założyłem że jest w lampie więc podciągam pod elektrykę. Niestety po weryfikacji i rozebraniu licznik działa tylko jako prędkościomierz a nie działa licznik przebiegu. Na zdjęciach w załączniku pokazuję pacjenta. Na jednym z nich zaznaczyłem zieloną strzałką element który się rusza a czerwoną strzałką element który już dalej nie przenosi napędu i jest nieruchomy Proszę pomóżcie co można z tym zrobić zależy mi by był w pełni sprawny. Jak go uruchomić co odblokować RE: Licznik - Kadet - ratujcie - Szatek - 13-06-2018 21:07:54 Prawdopodobnie zardzewiała ta oś, na której osadzony jest ten tryb który się nie porusza. Spróbuj ją rozruszać z drugiej strony na boki kombinerkami. Jeśli nie da rady, to rozbierz całość (dobrze byłoby też ocynkować na nowo oś), nasmaruj i złóż. RE: Licznik - Kadet - ratujcie - kaziq - 13-06-2018 21:09:42 Wygląda na zużycie ślimaka bądź ślimacznicy, ale zważywszy na jego dobry stan wizualny niezbyt to możliwe bo starsze liczniki nie mają takich problemów, może dystans jest za duży? RE: Licznik - Kadet - ratujcie - T_NIK - 13-06-2018 21:16:55 Będę próbował go delikatnie rozruszać jak sugerujecie. Powiedzcie mi jeszcze czym te elementy smarować co może pomóc RE: Licznik - Kadet - ratujcie - kaziq - 13-06-2018 21:38:19 Przyda się smar biały. RE: Licznik - Kadet - ratujcie - joozek - 13-06-2018 22:39:14 Psiknij WD-40 na osie z obu stron i pozostaw chociaż na noc. Potem delikatnie postaraj się to rozruszać, ta przekładnia działa tylko w jedną stronę, tzn napędzasz licznik w lewą stronę. Koniecznie przesmaruj wszystkie punkty, wspomniany smar biały, ew smar łożyskowy. Pośpiech nie jest wskazany no chyba, ze przy łapaniu pcheł RE: Licznik - Kadet - ratujcie - T_NIK - 13-06-2018 23:25:39 (13-06-2018 22:39:14)joozek napisał(a): Psiknij WD-40 na osie z obu stron i pozostaw chociaż na noc. Potem delikatnie postaraj się to rozruszać, ta przekładnia działa tylko w jedną stronę, tzn napędzasz licznik w lewą stronę. Koniecznie przesmaruj wszystkie punkty, wspomniany smar biały, ew smar łożyskowy. Bardzo dziękuję tak zrobię mam czas więc pośpiechu nie będzie Dam znać jaki efekt z tego wyjdzie RE: Licznik - Kadet - ratujcie - charper - 14-06-2018 00:53:14 przypadki gdzie nie nalicza dystansu: uszkodzona blaszka przenosząca naped z osi na rolke zliczająca metry, lub peknięta plastikowa zębatka przy dystansomierzu. RE: Licznik - Kadet - ratujcie - T_NIK - 15-06-2018 11:51:00 Licznik ruszył więc powinno być dobrze. na ten moment traktuję go jeszcze WD i daję odpocząć co jakiś czas uruchamiając by chwilę popracował. Mam nadzieję że to go trochę przesmaruje. Nie chcę go rozbierać by czegoś nie zepsuć. Zamówiłem tez nową ramkę licznika i tu pytanie jakie macie doświadczenia jak najlepiej (najbardziej estetycznie i bezpiecznie) ją zagiąć - czym i w jaki sposób by tego nie zniszczyć? RE: Licznik - Kadet - ratujcie - joozek - 15-06-2018 12:24:18 wkleić na klej do luster. RE: Licznik - Kadet - ratujcie - T_NIK - 15-06-2018 13:51:33 (15-06-2018 12:24:18)joozek napisał(a): wkleić na klej do luster. Też nad tym myślałem tylko czy w takim przypadku nie zablokuje ewentualnego przyszłego rozebrania tego licznika jak by była taka potrzeba??? Zakładam że po takim kleju nie ma już możliwości go nigdy rozebrać. RE: Licznik - Kadet - ratujcie - Szatek - 15-06-2018 14:02:18 Najlepiej zastosować gumową uszczelkę pod szkiełko (jak oryginał) i zagiąć ramkę na specjalnej prasce, lub śrubokrętem. Polecam też zastosować tę wyższą ramkę licznika - niższa za mało wystaje do jej zagięcia. Jeśli nie chcesz kleić, to możesz zastosować sylikon, ale ramka może odpaść. RE: Licznik - Kadet - ratujcie - T_NIK - 15-06-2018 16:59:48 Kupiłem czarny silikon po złożeniu przejechałem cały licznik wokół Jak wyschnie powinno złapać. Jak puści będę kombinował z zaciskaniem. |